Η Κυνηγός με τον Αετό

3

Μακριά από το δυτικό πολιτισμό, ένας κόσμος αλλάζει μέσα από τις συγκινητικά απλές εικόνες ενός «αφηγηματικού ντοκιμαντέρ» με πολλές διεθνείς διακρίσεις και αφήγηση από την Ντέιζι Ρίντλεϊ («Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει»).

Η Κυνηγός με τον Αετό

Η δεκατριάχρονη Αϊσολπάν θέλει να γίνει κυνηγός με αετό, μια παράδοση αποκλειστικά αντρική στη Μογγολία εδώ και πολλούς αιώνες. Μακριά από το δυτικό πολιτισμό, ένας κόσμος αλλάζει μέσα από τις συγκινητικά απλές εικόνες ενός «αφηγηματικού ντοκιμαντέρ» με πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Η Κυνηγός με τον Αετό - εικόνα 1

Τα Αλτάια Όρη είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος στην καρδιά της Ευρασίας, εκεί όπου συναντιού­νται η Ρωσία, η Κίνα, η Μογγολία και το Καζακστάν. Επί αιώνες οι κάτοικοί τους εξελίσσουν το κυνήγι με αετό στην άγρια φύση, κερδίζοντας από τη γούνα της αλεπούς τα απαραίτητα προς το ζην. Πρόκειται για μια απομονωμένη κοινότητα η οποία ζει τηρώντας πατροπαράδοτα ήθη κι έθιμα, που από τη μία κρατάνε τα μέλη της σε ζωογόνα επαφή με τη φύση και από την άλλη μοιάζουν πλέον συντηρητικά και απαρχαιωμένα.

Η ταινία του Βρετανού Ότο Μπελ, με θητεία στο εθνολογικό ντοκιμαντέρ, ξεκινάει με ένα από τα πλέον γενναιόδωρα και σοφά έθιμα της περιοχής. Ένας κυνηγός απελευθερώνει τελετουργικά τον αετό του, καθώς δεν επιτρέπεται να κυνηγάς με το ίδιο πτηνό για πάνω από επτά χρόνια. Έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να το επιστρέψεις στη φύση και να συνεχίσεις με ένα άλλο, συνήθως νεότερό του. Βρισκόμαστε κοντά στο Σαγκσάι της Δυτικής Μογγολίας, με τα εναέρια πλάνα να αποκαλύπτουν ένα μαγευτικό τοπίο επιβλητικών βουνών και απέραντης στέπας, μέσα στο οποίο συναντάς αραιά και πού σημεία νομαδικής ζωής. Η οικογένεια του Ρις Νουργκάιβ ανήκει στην καζάκικη μειονότητα της Μογγολίας και ζει εδώ και πολλές γενιές από το κυνήγι με αετό.

Την παράδοση θέλει να ακολουθήσει και η γελαστή, ροδομάγουλη και πάντα πρόθυμη 13χρονη­ Αϊσολπάν, πράγμα που βρίσκει σύμφωνους τους γονείς της, όχι όμως και την υπόλοιπη κοινότητα των κυνηγών, που θέλει να προστατεύσει ένα ανέκαθεν αντρικό προνόμιο. «Οι γυναίκες είναι πολύ εύθραυστες», «πρέπει να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού», «έτσι κι αλλιώς, σύντομα θα παντρευτεί» είναι οι ισχυρές δικαιολογίες τους, όμως η Αϊσολπάν δεν το βάζει κάτω και με τη βοήθεια του πατέρα της βρίσκει το δικό της αετό, τον εκπαιδεύει και παίρνει μαζί του μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό κυνηγιού της περιοχής. Από τους 78 συμμετέχοντες είναι η νεότερη όλων και, φυσικά, η μόνη γυναίκα.

Η Κυνηγός με τον Αετό - εικόνα 2

Με μικρή «μυθοπλαστική» βοήθεια (η Μακπάλ Αμπντζάκοβα ήταν ήδη κυνηγός και είχε κερδίσει σε σχετικό διαγωνισμό) κι έντονη διάθεση για αισιόδοξα μηνύματα (η Σία τραγουδά «you can do anything»), το φιλμ του Ότο Μπελ κερδίζει χάρη σε μια φιλική αφηγηματικότητα που γοητεύει τον θεατή. Τα περισσότερα μηνύματά του είναι διατυπωμένα με ηχηρή καθαρότητα, διαθέτει όμως συγκινητική αυθεντικότητα και μια τίμια ματιά που φέρνει στο νου τη γλυκιά «Ιστορία της Καμήλας που Δάκρυσε». Ταυτόχρονα­ συνδυάζει εύστοχα μια ιστορία θάρρους κι επιμονής με την απεικόνιση ενός τρόπου ζωής που έστεκε μέχρι πρότινος μακριά από τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού, με τον οποίο καλείται τώρα να συνυπάρξει.

Μ. Βρετανία, Μογγολία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κυνηγός με τον Αετό

The Eagle Huntress
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 87 '
  • Ότο Μπελ

Η δεκατριάχρονη Αϊσολπάν θέλει να γίνει κυνηγός με αετό, μια παράδοση αποκλειστικά αντρική για τη Μογγολία εδώ και πολλούς αιώνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.