Οι «Μαχητές των Δρόμων» δεν είναι μόνο για γκαζοφονιάδες...

Ένα απενοχοποιημένο b movie με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ή μια πρετ-α-πορτέ εμπορική συνταγή μιας βιομηχανίας που αντιγράφει διαρκώς τον εαυτό της;

Οι «Μαχητές των Δρόμων» δεν είναι μόνο για γκαζοφονιάδες...

Ένα απενοχοποιημένο b movie με προϋπολογισμό εκατομμυρίων ή μια πρετ-α-πορτέ εμπορική συνταγή μιας βιομηχανίας που αντιγράφει διαρκώς τον εαυτό της; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση για το σχεδόν εικοσάχρονο franchise, που στους «Μαχητές των Δρόμων 8» δείχνει πως υπάρχει... ζωή μετά τον Πολ Γουόκερ.

Οι «Μαχητές των Δρόμων» δεν είναι μόνο για γκαζοφονιάδες... - εικόνα 1

Οι «Μαχητές των Δρόμων» έχουν αποκτήσει το δικό τους μερίδιο στην ποπ κουλτούρα χάρη στα εκατομμύρια των οπαδών τους και στην αξιοζήλευτη αντοχή του franchise μέσα στο χρόνο, η οποία το κατατάσσει στα πιο επιτυχημένα της πρόσφατης χολιγουντιανής παραγωγής. Δεκαέξι χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας και τον πρόσφατο τραγικό θάνατο ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές η παρέα του Ντόμινικ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) και της συμμορίας των «πειραγμένων» χλιδάτων αυτοκινήτων επανενώνεται για μια τελευταία τριλογία η οποία θα ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και σίγουρα προϋπολογισμού. Η επιτυχία της συνταγής, ωστόσο, δεν οφείλεται σε κάποιο μυστικό συστατικό, αλλά στην «επιμονή» των δημιουργών να ξεπερνούν τη φαντασία τους.

Εγχειρίδιο για ένα βιώσιμο franchise

Οι «Μαχητές των Δρόμων» δεν είναι μόνο για γκαζοφονιάδες... - εικόνα 2

Ο πολιτισμικός αντίκτυπος που έχουν ανά τον κόσμο οι «Μαχητές των Δρόμων» είναι αναμφισβήτητο γεγονός, που οφείλεται στις σημαντικές διαφορές τους συγκριτικά με τους υπόλοιπους μπλοκμπαστερικούς ανταγωνιστές στην κούρσα του box office. Εξαρχής οι πρωταγωνιστές συγκροτούν ένα πολυπολιτισμικό καστ στο οποίο ο λευκός δεν απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, αλλά συνυπάρχει στην πλοκή με Λατίνους, Αφροαμερικανούς και Ασιάτες, απεικονίζοντας ρεαλιστικά τον κόσμο της «κόντρας» αυτοκινήτων με όλες τις φυλετικές ομάδες. Οι γυναικείοι χαρακτήρες, με πρώτη τη Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ), αποπνέουν δυναμισμό ισότιμο με εκείνον των αντρών ­τόσο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων όσο και στην καταιγιστική δράση.

Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται ολόκληρο το πληθυσμιακό φάσμα χωρίς αποκλίσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς να «δουν τον εαυτό τους» στη μεγάλη οθόνη και όχι κάποιον άλλον να σώζει τον κόσμο. Ακόμη και η παράνομη δράση των ηρώων μετατρέπεται σε... προτέρημα. Σε έναν κόσμο ιδιοτέλειας, εκείνοι προτάσσουν ηθικές αξίες όπως η αδελφικότητα και η οικογένεια (λέξη που προφέρεται πάνω από 30 φορές συνολικά) και όχι το οικονομικό όφελος, αφού αντιλαμβάνονται ως χρέος τους τη συμμετοχή σε κάθε αποστολή. Ναι μεν εγκληματίες, λοιπόν, αλλά καλά παιδιά πάνω απ’ όλα! Οι περιπέτειες που έχουν αντιμετωπίσει επί της οθόνης οι ηθοποιοί δεν έχουν φέρει κοντά μόνο τους ρόλους τους αλλά και ολόκληρη την ομάδα παραγωγής, η οποία –απ’ ό,τι φαίνεται και πέραν των δελτίων Τύπου– λειτουργεί περισσότερο ως παρέα παρά ως συνεργείο.

Το θετικό vibe των γυρισμάτων μεταφράζεται σε διαρκή θεματική ανανέωση εξελίσσοντας την πλοκή, η οποία σήμερα βρίσκεται πιο κοντά στις ταινίες κατασκοπίας με έντονα στοιχεία δράματος παρά στο κυνηγητό με κλέφτες και αστυνομικούς στις λεωφόρους των μητροπόλεων. Έτσι οι «Μαχητές των Δρόμων» μπορούν και κερδίζουν διαρκώς το κοινό, διότι δεν προσποιούνται κάτι που δεν είναι. Υπόσχονται γρήγορα αυτοκίνητα, πολλές εκρήξεις (με μετρημένα ειδικά εφέ και αληθινά αμάξια), αναπάντεχες ανατροπές και τα προσφέρουν όλα κάθε φορά και με περισσότερη γενναιοδωρία. Έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους θεατές, οι οποίοι ξέρουν τι να περιμένουν και απολαμβάνουν τη σιγουριά πως δεν θα απογοητευτούν, ακόμη κι αν ο ρεαλισμός θυσιάζεται πρώτος πρώτος για χάρη της διασκέδασης.

Άλλος ένας γύρος πριν από την καρό σημαία

Οι «Μαχητές των Δρόμων» δεν είναι μόνο για γκαζοφονιάδες... - εικόνα 3

Το έβδομο μέρος της σειράς έφτασε στην έκτη θέση των εισπρακτικά πιο επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών παγκοσμίως, με τις αίθουσες να γεμίζουν για το τελευταίο αντίο στον Πολ Γουόκερ. Τα στούντιο δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία, οπότε ετοίμασαν μια νέα τριλογία που θα ολοκληρωθεί το 2021, φτάνοντας έτσι συνολικά τις δέκα ταινίες, με στόχο όπως δηλώνει ο Βιν Ντίζελ: «Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλα όσα εξέφρασαν αυτές οι ταινίες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Το κλειδί στο επόμενο κεφάλαιο είναι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση βασικές θεματικές και αυτό να γίνει με έναν επιβλητικό, αλλά συνάμα διασκεδαστικό τρόπο».

Πράγματι, τα πάντα ανατρέπονται στους «Μαχητές των Δρόμων 8», καθώς ο Ντίζελ αλλάζει πλευρά για χάρη της σαγηνευτικής Σαρλίζ Θερόν, η οποία υποδύεται τη Σάιφερ. Η πρώτη γυναίκα αντίπαλος της ομάδας του Ντομ φαίνεται ότι θα είναι και η δυσκολότερη να νικηθεί, αφού καταφέρνει με σχετική ευκολία να την «αποκεφαλίσει» προτού καν ξεκινήσει ο αγώνας. Τα πεδία των μαχών απλώνονται σε όλη την υφήλιο, από την παγωμένη Ισλανδία μέχρι την Κούβα, όπου έγιναν γυρίσματα αμερικανικής παραγωγής για πρώτη φορά έπειτα από πενήντα χρόνια. Έχοντας εξαντλήσει τον πλανήτη, μην απορήσετε αν στο μέλλον δούμε τον Ντομ και τη Λέτι να γκαζώνουν στο Διάστημα!

Περισσότερες πληροφορίες

Μαχητές των Δρόμων 8

The Fate of the Furious
1
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 136 '
  • Φ.Γκάρι Γκρέι

Μια μυστηριώδης γυναίκα, η Σάιφερ, εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του Ντομ, στον οποίο αποκαλύπτει ένα επικίνδυνο μυστικό. Μ’ αυτό μπορεί και τον εκβιάζει, αναγκάζοντάς τον να κλέψει ένα όπλο μαζικής καταστροφής και να στραφεί ενάντια στη Λέτι και στους αχώριστους συνεργάτες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.