Λόγκαν

2,5

Η ιστορία του Γούλβεριν ολοκληρώνεται (;) με μια ελεγειακή περιπέτεια που θυμίζει μετα-αποκαλυπτικό γουέστερν, σαφώς την καλύτερη της συγκεκριμένης υπερηρωικής τριλογίας.

Λόγκαν

Κλέβοντας την παράσταση από την παρέα των κινηματογραφικών «X-Men», ο Γούλβεριν του Χιου Τζάκμαν ξεκίνησε το 2009 τις αυτόνομες περιπέτειές του με το «X-Men Η Αρχή: Γούλβεριν» του Γκάβιν Χουντ, για να συνεχίσει έπειτα από τέσσερα χρόνια με το «Wolverine» του Τζέιμς Μάνγκολντ. Δύο αναποφάσιστου ύφους μπλοκμπάστερ που δεν διέθεταν την καθαρή ματιά του Μπράιαν Σίνγκερ και άφησαν ανεκμετάλλευτη την οργισμένη δυναμική του μεταλλαγμένου ήρωα.

Αν και δεν πρέπει ποτέ, ειδικά στο Χόλιγουντ, να λες ποτέ, ο Τζέιμς Μάνγκολντ (έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα «Cop Land», «Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» και «Walk the Line») αναλαμβάνει τώρα να ολοκληρώσει τη σινε-μυθολογία του Γούλβεριν και ως σεναριογράφος, δίνοντας έναν εντελώς διαφορετικό τόνο σε αυτόν τον ελεγειακό επίλογο, ο οποίος θέλει τον κρυμμένο στα σύνορα του Μεξικού Λόγκαν να φροντίζει τον άρρωστο καθηγητή Εξέβιερ. Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον, όπου εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει γεννηθεί μεταλλαγμένος και ο πρώην ανίκητος υπερήρωάς μας έχει παραιτηθεί απ’ οτιδήποτε ηρωικό. Αλλά η απόπειρά του να μείνει στην αφάνεια θα αποδειχτεί μάταια όταν συναντήσει ένα μεταλλαγμένο κορίτσι και μια στρατιά μισθοφόρων που το κυνηγάει.

Λόγκαν - εικόνα 1

Δανειζόμενος ιδέες από το κόμικς των Μαρκ Μίλαρ και Στιβ ΜακΝίβεν «Wolverine: Old man Logan», ο Μάνγκολντ συνδυάζει το σύμπαν της Marvel με αυτό του κλασικού γουέστερν (με μετα-αποκαλυπτικές πινελιές), κάνοντας διαρκώς αναφορές στο «Shane» (1953) του Τζορτζ Στίβενς. Η σεναριακή πλατφόρμα που του παρέχει η παντελώς προβλέψιμη πλοκή είναι περιορισμένη, αλλά ο κουρασμένος Λόγκαν, ήρωας μιας άλλης εποχής, ο οποίος αγωνίζεται, όπως ο Σέιν, για ξεχασμένες ηθικές αξίες, ταιριάζει απόλυτα στην αντι-υπερηρωική εικονογραφία του φιλμ.

Οι «X-Men» είχαν εξαρχής, άλλωστε, έναν δραματικότερο τόνο από τις υπόλοιπες υπερπαραγωγές που βασίζονται σε κόμικς της Marvel και ο «Λόγκαν» πασχίζει φιλότιμα να φέρει τους χαρακτήρες, τα πάθη και τα κατορθώματά τους σε πολύ πιο ανθρώπινα μέτρα. Ακόμη κι αν δεν το καταφέρνει στην εντέλεια, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του μεταλλαγμένου σινε-σύμπαντος.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 138΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Λόγκαν

Logan
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 137 '
  • Τζέιμς Μάνγκολντ

Κρυμμένος κάπου στα σύνορα του Μεξικού, ο Λόγκαν φροντίζει τον βαριά άρρωστο καθηγητή Εξέβιερ. Αλλά η απόπειρά του να μείνει στην αφάνεια θα αποδειχτεί μάταια όταν συναντήσει ένα μεταλλαγμένο κορίτσι και μια στρατιά μισθοφόρων που το κυνηγάει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.