Νυκτόβια Πλάσματα

2,5

Στιλπνό, πολυεπίπεδο όσο και μελαγχολικά ωραιοπαθές δράμα που φλερτάρει με το θρίλερ και είναι υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες. Υπερβολικά εγκεφαλικό και δύσκαμπτο, αν και διαθέτει πληθώρα ιδεών και κινηματογραφικών αρετών.

Νυκτόβια Πλάσματα

Στιλπνό, πολυεπίπεδο όσο και μελαγχολικά ωραιοπαθές δράμα που φλερτάρει με το θρίλερ και είναι υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες. Υπερβολικά εγκεφαλικό και δύσκαμπτο, αν και διαθέτει πληθώρα ιδεών και κινηματογραφικών αρετών.

Νυκτόβια Πλάσματα - εικόνα 1

Όπως απέδειξε και με την πρώτη ταινία του, το «Ένας Άνδρας Μόνος», ο εμβληματικός ντιζάινερ και σχεδιαστής μόδας Τομ Φορντ αναζητά ως σκηνοθέτης πολύ περισσότερα από μερικές απλώς ωραίες εικόνες. Μάλιστα, η ομορφιά που υπάρχει πάντα στα πλάνα του είναι εύθραυστη και φευγαλέα, κρύβοντας πίσω της μια μελαγχολία διάψευσης την οποία κουβαλούν όλοι οι ήρωές του. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει­ και στα «Νυκτόβια Πλάσματα», ένα πολυεπίπεδο δραματικό (ή σατιρικό;) θρίλερ υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες, που δια­σκευάζει σεναριακά το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ. Σε αυτό η Σούζαν, μια ευκατάστατη αλλά παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο επιμελήτρια εκθέσεων ζωγραφικής στο Λος Άντζελες, λαμβάνει το αδημοσίευτο βιβλίο του πρώην άντρα της τον οποίο έχει να δει χρόνια. Διαβάζοντάς το, αρχίζει να παρασύρεται σε έναν απειλητικό μα γοητευτικό εφιάλτη που εξελίσσεται στο Δυτικό Τέξας, όπου μια οικογένεια πέφτει θύμα των βίαιων διαθέσεων μιας ομάδας αλητών.

Νυκτόβια Πλάσματα - εικόνα 2

Αν και σε πρώτο επίπεδο τίποτα­ δεν συνδέει τις δύο παράλληλες­ ιστορίες, ο Φορντ δουλεύει­ αντιστικτικά και παραλληλίζει δύο διαφορετικούς κόσμους. Την αστική, σοφιστικέ Αμερική της Δυτικής Ακτής κι εκείνη­ του αγροτικού Νότου. Μαζί τους φέρνει σε διαρκή αντιπαράθεση την ομορφιά με την ασχήμια, το φως με το σκοτάδι, τον πλούτο με την εξαθλίωση και, τέλος, τον πολιτισμό (ως εξευγενισμένη, αλλά άδεια από πάθη συμπεριφορά) με τους νόμους μιας κοινωνίας όπου επικρατούν τα ένστικτα, το δίκαιο του αίματος και ο νόμος του ισχυρού.

Πάντα στιλιζαρισμένος σκηνοθετικά, είναι γεμάτος ιδέες κι ευφυείς λεπτομέρειες (από τη σκηνογραφική χρήση των χρωμάτων μέχρι το μοντάρισμα «παραπληρωματικών» πλάνων), δουλεύοντας ακόμη και υφολογικά σε διπλό ταμπλό – δράμα και σάτιρα, ψυχολογική μελέτη και καθαρό θρίλερ. Υπερβολικά εγκεφαλικός και δύσκαμπτος όμως, αποδεικνύεται περίπλοκος τη μια στιγμή και απλοϊκός την επόμενη, δεν μπορεί να συνδέσει όλα τα επιμέρους σε ένα στιβαρό, ρέον κινηματογραφικό σύνολο, αλλά ούτε και να απαλλαγεί από την ωραιοπαθή μελαγχολία-σήμα κατατεθέν τού «Ένας Άνδρας Μόνος».

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Νυκτόβια Πλάσματα

Nocturnal Animals
2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τομ Φορντ

Η Σούζαν είναι μια ευκατάστατη, αλλά παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο επιμελήτρια εκθέσεων ζωγραφικής, η οποία λαμβάνει το αδημοσίευτο μυθιστόρημα του πρώην άντρα της που έχει να δει χρόνια. Διαβάζοντάς το, αρχίζει να παρασύρεται σε έναν απειλητικό μα γοητευτικό εφιάλτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.