Assassin’s Creed

2

Χτισμένη στη λογική του franchise, η μεταφορά του ευπώλητου βιντεοπαιχνιδιού δεν είναι παρά μια σειρά από θεαματικώς άνισα set pieces, τα οποία δυσκολεύονται να αποκτήσουν συνοχή και νόημα.

Assassin’s Creed

Χτισμένη στη λογική του franchise, η μεταφορά του ευπώλητου βιντεοπαιχνιδιού δεν είναι παρά μια σειρά από θεαματικώς άνισα set pieces, τα οποία δυσκολεύονται να αποκτήσουν συνοχή και νόημα.

Assassin’s Creed - εικόνα 1

Τι στην ευχή μπορεί να συνδέει μία από τις σπουδαιότερες σαιξπηρικές τραγωδίες με ένα ευπώλητο βιντεοπαιχνίδι δράσης; Πιθανόν οι Τζάστιν Κερζέλ, Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ ανακάλυψαν κάτι ουσιαστικότερο από το ότι τόσο ο «Μάκβεθ» όσο και το «Assassin’s Creed» μπορούν να θεωρηθούν περιπέτειες εποχής, αλλά τελικά δεν το μοιράστηκαν μαζί μας. Αφήνοντας, λοιπόν, πίσω τους στίχους του βάρδου, οι τρεις τους μεταφέρουν τώρα από τη μικρή οθόνη στη μεγάλη τα διαχρονικά κατορθώματα του καταδικασμένου σε θάνατο Καλ Λιντς, ο οποίος γίνεται αντικείμενο ενός παράξενου πειράματος που ξεκλειδώνει τις γενετικές του μνήμες.

Έτσι μπορεί και «βιώνει» τις περιπέτειες του προγόνου του Αγκιλάρ, ενός εκπαιδευμένου δολοφόνου, στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης. Μέσω αυτών οι Ναΐτες Ιππότες ψάχνουν να βρουν τα ίχνη του μήλου του Αδάμ, ενώ η μυστική αδελφότητα των Ασασίνων προσπαθεί να τους εμποδίσει πάση θυσία. Χτισμένη στη λογική του franchise, με όλα τα «κρατήματα» και τις εκκρεμότητες ενός προλόγου, η ταινία δεν είναι παρά μια σειρά από θεαματικώς άνισα set pieces, τα οποία δυσκολεύονται να αποκτήσουν συνοχή και νόημα. Ευτυχώς, οι Φασ­μπέντερ και Κοτιγιάρ προσθέτουν στοιχειώδες βάρος σε δύο σχηματικούς χαρακτήρες, που όσα λένε και κάνουν είναι δέσμια της απλοϊκής λογικής, της σεναριακής ευκολίας και της νοηματικής αυθαιρεσίας των μπλοκμπάστερ, όπως άλλωστε και το «σκοτεινό» σκηνοθετικό όραμα του Κερζέλ.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Assassin’s Creed

2
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 115 '
  • Τζάστιν Κερζέλ

Ένας καταδικασμένος σε θάνατο γίνεται αντικείμενο ενός παράξενου πειράματος που ξεκλειδώνει τις γενετικές του μνήμες και «βιώνει» τις περιπέτειες του προγόνου του Αγκιλάρ, ενός εκπαιδευμένου δολοφόνου, στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.