Σύμμαχοι

2

Λαμπερό και ατσαλάκωτο love story που προσπαθεί αδέξια και με ξεπερασμένο στόμφο να μιμηθεί τα αλά «Καζαμπλάνκα» ερωτικά μελοδράματα του κλασικού Χόλιγουντ.

Σύμμαχοι

Οι κατάσκοποι των Συμμάχων Μαξ Βέιταν και Μαριάν Μποσεζούρ γνωρίζονται στο γερμανοκρατούμενο Μαρόκο του 1942, όπου αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή. Μετά την επιτυχή έκβασή της επιστρέφουν στην Αγγλία ως ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους την καχυποψία, σε ένα λαμπερό και ατσαλάκωτο love story που προσπαθεί αδέξια και με ξεπερασμένο στόμφο να μιμηθεί τα αλά «Καζαμπλάνκα» ερωτικά μελοδράματα του κλασικού Χόλιγουντ.

Σύμμαχοι - εικόνα 1

Ένας αλεξιπτωτιστής προσγειώνεται στη μαροκινή­ έρημο του 1942. Αυτός που τον παραλαμβάνει του δίνει μια βέρα και οδηγίες για την καινούργια του ταυτότητα. Είναι ένας Γάλλος, ο οποίος έχει έρθει στην Καζαμπλάνκα για να συναντήσει τη σύζυγό του ύστερα από καιρό. Εκείνη είναι μια όμορφη, εξωστρεφής και δυναμική γυναίκα, η οποία έχει γίνει εν τω μεταξύ φίλη με πολλούς Γερμανούς και τις οικογένειές τους. Έτσι πλέον οι δυο τους θα μπορέσουν να πλησιάσουν τον ναζί πρέσβη και θα επιχειρήσουν να τον δολοφονήσουν, καθώς ο Καναδός Μαξ Βέιταν και η Γαλλίδα Μαριάν Μποσεζούρ είναι στην πραγματικότητα πράκτορες των Συμμάχων σε μυστική αποστολή.

Η οποία, για να πετύχει, πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να μην υποψιαστεί κάποιος πως το υπέροχο αυτό ζευγάρι απλώς υποδύεται το τρελά ερωτευμένο αντρόγυνο. Βόρεια Αφρική του ’40, ναζί, ένα επικίνδυνο love story... Όλα παραπέμπουν στην αξεπέραστη «Καζαμπλάνκα», με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ - Ίνγκριντ Μπέργκμαν να δίνουν τη θέση τους στους σύγχρονους σούπερ σταρ Μπραντ Πιτ - Μαριόν Κοτιγιάρ (πάλι ένας Αμερικανός και μια Ευρωπαία) και τον οσκαρικό­ Ρόμπερτ Ζεμέκις («Επιστροφή στο Μέλλον», «Φόρεστ Γκαμπ», «Ο Ναυαγός») να αναζητά τη διαχρονική συνταγή ρομάντζου, αγωνίας και δράματος που εκτόξευσε την ταινία του Μάικλ Κερτίζ στην κινηματογραφική αιωνιότητα.

Σύμμαχοι - εικόνα 2

Πολλοί επιχείρησαν κάτι ανάλογο (θυμηθείτε το «The Good German» του Στίβεν Σόντερμπεργκ), με το διά χειρός του έμπειρου Στίβεν Νάιτ («Επικίνδυνες Υποσχέσεις», «Σε Λάθος Χρόνο») σενάριο να δοκιμάζει εδώ να ξεκινήσει ακριβώς από την ίδια βάση, αλλά να προχωρήσει ένα βήμα μακρύτερα. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, το αληθινά ερωτευμένο πλέον ζευγάρι εγκαταλείπει το Μαρόκο για το Λονδίνο, όπου παντρεύεται και αποκτά μια κόρη. Μπορεί όμως η αγάπη που γεννήθηκε εν μέσω ψεμάτων, εξαπατήσεων και αμφιβολιών να διατηρηθεί αθώα και να ξεχάσει το παρελθόν; Ο Ζεμέκις είναι εξαρχής αποφασισμένος να διηγηθεί με παλιομοδίτικο τρόπο μια μυθιστορηματική ερωτική ιστορία. Εστιάζει εμμονικά­ επάνω της, την τυλίγει με τεχνητή­, στα όρια του glossy παραμυθιού λάμψη και τη σπρώχνει μέχρι τα μελοδραματικά όριά της.

Έτσι, όσο τα γεγονότα εξελίσσονται στην καρτ­ποσταλική Καζαμπλάνκα το θέαμα­ είναι υποφερτό, αφού η «κατασκευασμένη» εικονογραφία μοιάζει ταιρια­στή με τα μυστικά και ψέματα των ηρώων. Οίκαδε όμως και χωρίς καμία βοήθεια από μια εξωφρενικά απλοϊκή πλοκή (η επιχείρηση στην κατεχόμενη Γαλλία μοιά­ζει με σεκάνς βγαλμένη από το «Κονσέρτο για Πολυβόλα»), τα πάντα καταλήγουν πλήρως διάφανα και αφόρητα κοινότοπα, ως η επιτομή του ξεπερασμένου χολιγουντιανού πρετ-α-πορτέ. Εξαιρούνται τα haute couture συνολάκια του σέξι πρωταγωνιστικού διδύμου, το οποίο νομίζεις πως ποζάρει επί δίωρο για κολεξιόν ρούχων της Τζοάνα Τζόνστον, μόνιμης­ ενδυματολόγου των Ζεμέκις και Σπίλμπεργκ.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Σύμμαχοι

Allied
2
  • Κατασκοπική
  • 2016
  • Διάρκεια: 126 '
  • Ρόμπερτ Ζεμέκις

Οι κατάσκοποι των Συμμάχων Μαξ Βέιταν και Μαριάν Μποσεζούρ γνωρίζονται στη γερμανοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του 1942, όπου αναλαμβάνουν μια άκρως επικίνδυνη αποστολή. Μετά την επιτυχή έκβασή της επιστρέφουν στην Αγγλία ως ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις αμφιβολίες και την καχυποψία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.