4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ

Ο Ισπανός δεξιοτέχνης επιστρέφει την Πέμπτη 20/10 στις ελληνικές αίθουσες με τη «Julieta», την ιστορία μιας τραυματισμένης γυναίκας με ένοχα μυστικά, δίνοντάς μας την αφορμή να κάνουμε ένα απολαυστικό ζουμ στις μοναδικές αλμοδοβαρικές μούσες.

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ

Ο Ισπανός δεξιοτέχνης επιστρέφει την Πέμπτη 20/10 στις ελληνικές αίθουσες με τη «Julieta», την ιστορία μιας τραυματισμένης γυναίκας με ένοχα μυστικά, δίνοντάς μας την αφορμή να κάνουμε ένα απολαυστικό ζουμ στις μοναδικές αλμοδοβαρικές μούσες.

Κάρμεν Μάουρα

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ - εικόνα 1

Πιθανότατα, η γυναίκα που επηρέασε όσο καμία άλλη το έργο του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη. Η συνεργασία τους ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας ταινία του Αλμοδόβαρ «Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τ`Αλλα Κορίτσια...» που σόκαρε το ισπανικό κοινό το 1980. Κουβαλώντας και οι δυο την ασυμβίβαστη τρέλα του πρωτοπόρου ρεύματος της Movida, θα συνθέσουν κομμάτι-κομμάτι το αλλόκοτο κινηματογραφικό σύμπαν της πρώτης αλμοδοβαρικής περιόδου. Η Μάουρα πρωταγωνιστεί σε πέντε ακόμη ταινίες του ασυμβίβαστου auteur τη δεκαετία του ’80, με τις σουρεαλιστικές και σαγηνευτικά βλάστημες «Αμαρτωλές Καλόγριες» (1983) και το γκέι μπαρόκ «Matador» (1986) να ξεχωρίζουν. Βέβαια, η ταινία που εκτίναξε την καριέρα και των δύο ήταν οι έξαλλα κωμικές «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» που αποτελεί ακόμη και σήμερα την απόλυτη αλμοδοβαρική εξτραβαγκάντζα. Η παρουσία της Κάρμεν Μάουρα στο «Γύρνα Πίσω» του 2006, δίπλα στην Πενέλοπε Κρουζ, ήταν η τρανή απόδειξη ότι οι μεγάλες κινηματογραφικές αγάπες πάνε μονάχα στον παράδεισο…

Βικτόρια Αμπρίλ

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ - εικόνα 2

Η πανέμορφη Μαδριλένα παίρνει τα σκήπτρα της αλμοδοβαρικής μούσας από την Κάρμεν Μάουρα, πρωταγωνιστώντας σε μια περίοδο ακμής του ασυμβίβαστου δημιουργού. Όλα ξεκινούν το 1989 με την μαύρη κωμωδία «Δέσε Με», όπου η Αμπρίλ ερμηνεύει μια πορνοστάρ που απαγάγει ο ψυχάκιας Αντόνιο Μπαντέρας. Το αθώο προσωπάκι της νεαρής ηθοποιού αποκτά μια ανεπιτήδευτη διαστροφή στα πλάνα του Ισπανού δεξιοτέχνη… Και κάπως έτσι, ο Αλμοδόβαρ βρίσκει τη νέα του θηλυκή εμμονή. Τα παραληρηματικά «Ψηλά Τακούνια» κερδίζουν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Βικτόρια Αμπρίλ-Μαρίσα Παρέδες να δίνει το καλύτερό του εαυτό. Οι επιτυχίες τριτώνουν με την «Κίκα», μια ξεκαρδιστική σάτιρα πάνω στην κοινωνία του θεάματος. Στη συνέχεια η Βικτόρια Αμπρίλ ανακοινώνει τον καλλιτεχνικό χωρισμό της με τον Αλμοδόβαρ, μιλώντας ανοιχτά για τις καταπιεστικές σκηνοθετικές πρακτικές του. Μια από τις κλασσικές περιπτώσεις, όπου τα μεγάλα πάθη καταλήγουν σε μεγάλα μίση.

Ρόσι ντε Πάλμα

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ - εικόνα 3

Έγινε ένα από τα φετίχ (και κολλητή) του Αλμοδόβαρ όταν την είδε να τραγουδά με το συγκρότημά της Peores Imposibles στη Μαδρίτη. Το γεμάτο γωνίες πρόσωπό της, που θα ορκιζόσουν ότι ξεπήδησε μέσα από πίνακα του Πικάσο, έφερε την επανάσταση τόσο στο ισπανικό σινεμά όσο και στο χώρο της μόδας, επηρεάζοντας τα πρότυπα ομορφιάς. Από την παρουσία της στις «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (1988) και μετά η καριέρα της Ρόσι ντε Πάλμα εκτοξεύεται. Όμως, ποτέ δεν ξεχνά την αγάπη της για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον άνθρωπο που την τοποθέτησε στην ερμηνευτική ελίτ της χώρας της. Η καλλιτεχνική τους σχέση δεν λέει να σβήσει με την συνεργασία τους στην «Julieta» να είναι η έβδομη σε σχεδόν τρεις δεκαετίες! Στη νέα ταινία του Αλμοδόβαρ η 52χρονη ηθοποιός γίνεται αγνώριστη με την βοήθεια των make-up artists, ερμηνεύοντας την μυστηριώδη οικιακή βοηθό Μαριάν.

Πενέλοπε Κρουζ

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ - εικόνα 4

Όπως έχει δηλώσει η ίδια, η αγάπη της για το σινεμά ξεκίνησε μόλις είδε το «Δέσε Με» στο σινεμά το 1990. Από εκείνη την στιγμή και μετά η Ισπανίδα σταρ δεν είπε ποτέ όχι σε πρόταση συνεργασίας του Αλμοδόβαρ. Το 1997 κάνει ένα σύντομο, αλλά εντυπωσιακό πέρασμα από την σούπερ ερωτική «Καυτή Σάρκα», ενώ δυο χρόνια αργότερα θα συμμετάσχει στο magnum opus του «Όλα για την Μητέρα μου». Βέβαια, το αποκορύφωμα της συνεργασίας τους ήταν το «Γύρνα Πίσω» του 2006, όπου η απαράμιλλα σέξι ηθοποιός ερμηνεύει την Ραϊμούνδα, μια δυναμική γυναίκα που διευθύνει το εστιατόριο που εγκατέλειψε ένας γείτονάς της, έχοντας στο ψυγείο το πτώμα του άνδρα της... Το ρεσιτάλ της Κρουζ θα χαρίσει την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα στην πανέμορφη σταρ, η οποία θα κατακτήσει το αγαλματίδιο δυο χρόνια αργότερα με το «Vicky, Cristina, Barcelona». Η εξαιρετική συνεργασία τους συνεχίστηκε στο «πειραγμένο» μελόδραμα «Ραγισμένες Αγκαλιές» (2009), αλλά και την κωμική εξτραβαγκάντζα του «Δεν Κρατιέμαι» (2013). Πενέλοπε - Πέδρο, μια σχέση κινηματογραφικού πάθους που δεν λέει να σβήσει.

Έμα Σουάρες

4+1 μούσες του Αλμοδόβαρ - εικόνα 5

Για μια ακόμη φορά ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν ψαρεύει την πρωταγωνίστρια ενός μελοδράματός του από τις ερμηνευτικές φίρμες της χώρας του. Αντίθετα, ψάχνει και βρίσκει στο αγαπημένο του underground την καινούργια του μούσα. Η πρωταγωνίστρια της ολοκαίνουργια «Julieta» του είχε δουλέψει παλιότερα με τον Χούλιο Μέντεμ, αλλά δεν είχε καταφέρει ποτέ να φτάσει στα ρετιρέ του ισπανικού σινεμά. Ο Αλμοδόβαρ, όχι μόνο εμπιστεύεται την 52χρονη ηθοποιό, αλλά την οδηγεί σε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία που αποθεώθηκε στις Κάνες. Η Έμα Σουάρες μπαίνει δυναμικά στο πάνθεον των αλμοδοβαρικών μουσών, αφήνοντας υποσχέσεις μια λαμπρή ώριμη καριέρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Julieta

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 99 '
  • Πέδρο Αλμοδόβαρ

Μια τυχαία συνάντηση αλλάζει ξαφνικά τα σχέδια της Χουλιέτα για μετακόμιση από τη Μαδρίτη στη Λισαβόνα. Αποφασίζει να μείνει στην ισπανική πρωτεύουσα, περιμένοντας νέα από την κόρη της, την οποία έχει να δει 12 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.