Ο Συγγραφέας

3

Πατρίσια Χάισμιθ και Κλοντ Σαμπρόλ βάζουν (καλές) ιδέες σε ένα ορθογραφημένο ψυχολογικό θρίλερ που κορυφώνεται με αγωνιώδη όσο και προσεκτικά βήματα.

Ο Συγγραφέας

Ένας νεαρός που προσπαθεί να ανεπιτυχώς να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, οικειοποιείται το ημερολόγιο ενός νεκρού και μετατρέπεται σε λογοτεχνικό σταρ. Λίγα χρόνια αργότερα, κάποιος που ξέρει την αλήθεια απειλεί να καταστρέψει τη φήμη και την τέλεια ζωή του. Πατρίσια Χάισμιθ και Κλοντ Σαμπρόλ βάζουν (καλές) ιδέες σε ένα ορθογραφημένο ψυχολογικό θρίλερ που κορυφώνεται με αγωνιώδη όσο και προσεκτικά βήματα.

Ο Συγγραφέας - εικόνα 1

Από τους λίγους Ευρωπαίους σκηνοθέτες που υπηρετούν το είδος του περιπετειώδους θρίλερ με αφοσιωμένη ευπρέπεια, ο Γάλλος Φρεντ Καβαγέ («Pour Elle», «3 Ώρες Διορία», «Λάθος στο Λάθος») γράφει πάντα τα σενάριά του παρέα με τον Γκιγιόμ Λεμάν, σταθερό συνεργάτη και του Γιάν Γκοζλάν. Έτσι, μετά το «Captifs» του 2010, οι δύο τελευταίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα ψυχολογικό αυτήν τη φορά θρίλερ, που δανείζεται (καλές) ιδέες από τους Κλοντ Σαμπρόλ, Πατρίσια Χάισμιθ και Ρομάν Πολάνσκι. Μεγαλύτερο πλεονέκτημα αποδεικνύεται η προσήλωσή του στη λιτή πλοκή, η οποία εστιάζει αποκλειστικά σε ένα χαρακτήρα και στο πάθος του: ο νεαρός Ματιέ, ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα.

Απελπισμένος, θα οικειοποιηθεί το ημερολόγιο ενός νεκρού, θα μετατρέψει τις αναμνήσεις του σε μυθοπλαστικές περιπέτειες από τον πόλεμο στην Αλγερία και θα μετατραπεί άμεσα σε λογοτεχνικό σταρ. Λίγα χρόνια αργότερα όμως κάποιος­ που ξέρει την αλήθεια θα αρχίσει να τον εκβιάζει, απειλώντας να καταστρέψει τη φήμη και την τέλεια ζωή του. Η εξέλιξη είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη, αλλά κορυφώνεται με αγωνιώδη όσο και προσεκτικά βήματα. Οι τακτικές του Τομ Ρίπλεϊ συναντούν την πολανσκική κλειστοφοβική ένταση, η ανεξέλεγκτη ματαιοδοξία συμπλέκεται με την απατηλή λάμψη της μπουρζουαζίας, ενώ ο Πιέρ Νινέ κερδίζει, μετά τον «Yves Saint Laurent», άλλη μία ερμηνευτική πρόκληση.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Συγγραφέας

Un Homme Ideal
3
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Γιάν Γκοζλάν

Ένας νεαρός που προσπαθεί να ανεπιτυχώς να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, οικειοποιείται το ημερολόγιο ενός νεκρού και μετατρέπεται σε λογοτεχνικό σταρ. Λίγα χρόνια αργότερα, κάποιος που ξέρει την αλήθεια απειλεί να καταστρέψει τη φήμη και την τέλεια ζωή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.