Σκυλιά του Πολέμου

2,5

Μια αληθινή ιστορία γίνεται η αφορμή για μια τολμηρή και διασκεδαστική, αλλά όχι απόλυτα επιτυχημένη πολιτική κωμωδία.

Σκυλιά του Πολέμου

Μια αληθινή ιστορία γίνεται η αφορμή για μια τολμηρή και διασκεδαστική, αλλά όχι απόλυτα επιτυχημένη πολιτική κωμωδία.

Σκυλιά του Πολέμου - εικόνα 1

Έπειτα από μια εισαγωγική σκηνή στην οποία ένας «πακεταρισμένος» στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου νεαρός έρχεται αντιμέτωπος με την κάννη ενός πιστολιού, μια φωνή off (του ίδιου, του ήρωα της ταινίας Ντέιβιντ Πάκαουζ) μας εξηγεί πάνω σε ένα γοργά μονταρισμένο βίντεο για τον πόλεμο του Ιράκ πώς ξεκίνησαν όλα αυτά. Πώς δύο σχεδόν... ανήλικοι κατάφεραν να συνάψουν το 2007 συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια ενός ολόκληρου οπλοστασίου, ανάμεσα στο οποίο περιλαμβάνονταν και 120 εκατ. σφαίρες.

Μέχρι που κάτι στράβωσε για τα καλά… Κινηματογραφικά όλα ξεκίνησαν από το περιοδικό «Rolling Stone» και το άρθρο (κατόπιν­ και βιβλίο) «Arms and the dudes» του Γκάι Λόσον, το οποίο περιέγραφε αναλυτικά τα «κατορθώματα» των Έφρεμ Ντιβερόλι και Ντέιβιντ Πάκαουζ και αποτέλεσε τη σεναριακή βάση της τελευταίας κωμωδίας του Τοντ Φίλιπς. Συν-σεναριογράφος του «Μπόρατ» και δημιουργός της τριλογίας «The Hangover», ο 46χρονος Νεοϋορκέζος μοιάζει εδώ να βαθαίνει τη σάτιρά του, ενώ παραμένει το ίδιο κυνικός και συχνά χοντροκομμένος όσο και στις προηγούμενες δουλειές του.

Σκυλιά του Πολέμου - εικόνα 2

Αυτό που έχει τώρα στο νου του είναι ένα νέο «Μεγάλο Σορτάρισμα», υπόδειγμα πολιτικής κωμωδίας με διεισδυτική ματιά, καυστική ειρωνεία κι ευρηματική αφήγηση, δίκαια βραβευμένη με Όσκαρ σεναρίου. Με τον εύληπτο και απολαυστικό τρόπο με τον οποίο το φιλμ του Άνταμ ΜακΚέι κατήγγειλε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δηλαδή, με τον ίδιο δοκιμάζουν και τα «Σκυλιά του Πολέμου» να καταγγείλουν την εξωτερική πολιτική της χώρας τους, την αντιτρομοκρατική ρητορική της και τα γιγάντια συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους.

Ταυτόχρονα­ επιχειρούν κι ένα πικρό πίσω από τα χαμόγελα σχόλιο πάνω στην απληστία που συνοδεύει το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, ενσαρκωμένη ιδανικά από το φιλόδοξο κι ευρηματικό δίδυμο Ντιβερόλι (απολαυστικός ο δαιμόνιος μπουνταλάς Τζόνα Χιλ) - Πάκαουζ. Συντονισμένο σε ένα σκορσεζικό σκηνοθετικό τέμπο, το αποτέλεσμα είναι αθυρόστομο και διασκεδαστικό, με τίμημα μια σειρά από ευκολίες που αδυνατίζουν την πικρή επίγευση και κρατούν τους χαρακτήρες σε προβλέψιμο, σχηματικό πλαίσιο.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκυλιά του Πολέμου

War Dogs
2,5
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 114 '
  • Τοντ Φίλιπς

Χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα, νόμιμα και… ολίγον παράνομα μέσα, δύο νεαροί έμποροι όπλων συνάπτουν το 2007 συμβόλαιο 300 εκατ. δολαρίων με τον αμερικανικό στρατό. Όταν επιχειρούν να το εκτελέσουν, τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.