«Sully»: Ο Κλιντ Ίστγουντ σε οσκαρική πτήση

Η νέα ταινία του 86χρονου θρύλου μεταφέρει την πραγματική ιστορία του «θαύματος του Χάντσον» στην οθόνη, μια ηρωική προσυδάτωση με αίσια έκβαση που έκοψε την ανάσα των Νεοϋορκέζων το 2009.

«Sully»: Ο Κλιντ Ίστγουντ σε οσκαρική πτήση

Η νέα ταινία του 86χρονου θρύλου μεταφέρει την πραγματική ιστορία του «θαύματος του Χάντσον» στην οθόνη, μια ηρωική προσυδάτωση με αίσια έκβαση που έκοψε την ανάσα των Νεοϋορκέζων το 2009. Έχοντας τον Τομ Χανκς για πρωταγωνιστή, ο Κλιντ Ίστγουντ δεν μπορεί παρά να έχει και φέτος κρυφές –ή φανερές– οσκαρικές φιλοδοξίες.

«Sully»: Ο Κλιντ Ίστγουντ σε οσκαρική πτήση - εικόνα 1

Οτιδήποτε κι αν πει κάποιος γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι λίγο. Από τη μία, παραμένει στα 86 του χρόνια­ στην αιχμή του αμερικανικού σινεμά, με ταινίες που φλερτάρουν μεν μονόπαντα με τον πατριωτισμό, διαθέτουν δε εφηβική ενέργεια, καραμπινάτο σασπένς και αφήγηση που κόβει σαν ξυράφι. Σκηνοθέτες με τα μισά του χρόνια μοιάζουν με γερασμένα παλικάρια που η κάμερά τους μυρίζει ναφθαλίνη. Όσον αφορά την πολιτική, τώρα, έχουμε να κάνουμε με μια εξέχουσα­ μορφή του ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία ωστόσο είναι δύσκολο να μπει κάτω από ταμπέλες.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο βαθιά φιλελεύθερος Ίστγουντ παραδίδει στο «Gran Torino» τα κλειδιά του κλασικού αμερικανικού αμαξιού του (δηλαδή της χώρας) σε έναν νεαρό μετανάστη. Λίγα χρόνια αργότερα το αυτοκίνητο μάλλον ντεραπάρει, καθώς βγάζει με τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» λάδι τον Κρις Κάιλ, ο οποίος έκανε –αν δεν το ξέρετε– το χρέος του απέναντι στη δημοκρατία σκοτώνοντας 255 ανθρώπους. Έτσι, και η στήριξή του στον απερίγραπτο Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ιστγουντική ντομπροσύνη και ιδιορρυθμία.

«Υποστηρίζω τον Τραμπ κι ας έχει πει πολλές βλακείες», δήλωσε πρόσφατα ο Αμερικανός σκηνοθέτης/ηθοποιός, ένας από τους ελάχιστους δηλωμένους ρεπουμπλικάνους χολιγουντιανούς αστέρες. «Βλέπω ότι κάτι πάει να κάνει, διότι όλοι μας έχουμε βαρεθεί την πολιτική ορθότητα», συμπληρώνει. Με λίγα λόγια, μην ψάχνετε να βγάλετε άκρη με την παράδοξη πολιτική στάση του 86χρονου θρύλου. Στο σινεμά τουλάχιστον ο Κλιντ Ίστγουντ παραμένει ακμαίος κι έτοιμος για απογείωση… ή μάλλον για μια ανώμαλη προσγείωση με το ολοκαίνουργιο «Sully».

«Sully»: Ο Κλιντ Ίστγουντ σε οσκαρική πτήση - εικόνα 2
Κλιντ Ίστγουντ και Τομ Χανκς με φόντο τον ποταμό Χάντσον

Όταν ο Κλιντ γνώρισε τον «Σάλι»
Όλα ξεκίνησαν όταν ο βοηθός του ακούμπησε στο γραφείο του μαζί με άλλα τέσσερα σενάρια ένα φάκελο που έγραφε «Άτιτλη ιστορία για τον πιλότο Σαλενμπέργκερ και τον ποταμό Χάντσον». «Σκέφτηκα: “Την ξέρω αυτήν την ιστορία, όλοι σώθηκαν”. Διαβάζοντας όμως το σενάριο μέσα σε μια νύχτα, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύγκρουση εκεί μέσα», είπε ο Ίστγουντ στους «Los Angeles Times». Κάπως έτσι ξεκίνησε το περιπετειώδες κινηματογραφικό ταξίδι του «Sully», το οποίο επικεντρώθηκε σε άγνωστες λεπτομέρειες της ιστορίας που δεν έγιναν ποτέ ευρέως γνωστές.

Στο επίκεντρο του φιλμ δεν βρίσκεται, όπως θα φανταζόταν κάποιος, το γεγονός της διάσωσης 155 ανθρώπων σε μια παράτολμη προσυδάτωση που έκοψε την ανάσα σε ολόκληρη την υφήλιο τον Ιανουάριο του 2009, αλλά τα νομικά της επακόλουθα. «Για μένα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η διαμάχη που ξέσπασε αμέσως μετά, όταν ειδικοί αμφισβήτησαν τις αποφάσεις του πιλότου κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη παρότι έσωσε τόσες πολλές ζωές», ομολογεί ο Κλιντ Ίστγουντ. Η προστριβή αυτή, η οποία ξυπνά ηθικά, επαγγελματικά, υπαρξιακά διλήμματα στον κυβερνήτη Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ, βρίσκεται στον πυρήνα του σεναρίου που έγραψε ο Τοντ Κομαρνίκι. Και ποιος είναι ο καταλληλότερος να ερμηνεύσει έναν αποπροσανατολισμένο ήρωα της διπλανής πόρτας; Φυσικά, ο Τομ Χανκς...

«Sully»: Ο Κλιντ Ίστγουντ σε οσκαρική πτήση - εικόνα 3

Όταν ο Τομ έπαιξε τον «Σάλι»
Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έβγαλαν εισιτήριο για το φιλόδοξο κινηματογραφικό ταξίδι­ της πτήσης 1549 της US Airways στην οθόνη ήταν ο 60χρονος σταρ. Ο Τομ Χανκς ανέλαβε τη δύσκολη­ ερμηνευτική αποστολή να ερμηνεύσει τον πιλότο Σάλι, έναν άνθρωπο­ που ξαφνικά γίνεται χωρίς να το θέλει… πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ. «Τι προσγείωση ήταν αυτή; Τι ήρωας! Ένας ταπεινός, χαμογελαστός ήρωας που απλώς έκανε τη δουλειά του. Αυτό ήταν το μόνο που ήξερα γι’ αυτόν όταν ανέλαβα το ρόλο», λέει ο Χανκς.

Όταν έρχεται ο Κλιντ Ίστγουντ να σου προτείνει να πρωταγωνιστήσεις στην ταινία του, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ούτε αυτά για να πεις «ναι». Πώς είναι όμως να δουλεύεις με έναν θρύλο του αμερικανικού σινεμά; Ο Τομ Χανκς απαντά ότι τα πάντα κύλησαν απλά κι εύκολα. «Ο Κλιντ έχει υπάρξει ηθοποιός και ξέρει. Δεν χρειάστηκε, λοιπόν, να του εξηγώ τι θα κάνω σε κάθε σκηνή. Έπρεπε απλώς να το κάνω και όχι να μιλήσω γι’ αυτό». Λέτε αυτή να είναι η πιο σίγουρη κινηματογραφική μέθοδος για μια οσκαρική υποψηφιότητα;

Περισσότερες πληροφορίες

Sully

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 96 '
  • Κλιντ Ίστγουντ

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, σώζοντας και τους 155 επιβάτες της πτήσης. Η είδηση ταξίδεψε άμεσα στα μίντια ολόκληρου του πλανήτη και ο κυβερνήτης μετατράπηκε σε ήρωα της διπλανής πόρτας, όχι όμως για όλους... Το Συμβουλίου Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στην υπόθεση, για να διαπιστώσει αν ο πιλότος θα μπορούσε να έχει επιστρέψει έγκαιρα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.