Sully

3

Ο Κλιντ Ίστγουντ μεταφέρει το «θαύμα του Χάντσον» στην οθόνη, εμπλουτίζοντάς την με ερωτήματα γύρω από τον πατριωτισμό, το συλλογικό τραύμα της 9/11, τον ήρωα της διπλανής πόρτας, την οικονομική κρίση και τη σχέση μεταξύ μηχανών και ανθρώπων.

Sully

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ κάνει αναγκαστική προσγείωση στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, σώζοντας και τους 155 επιβάτες της πτήσης. Ο Κλιντ Ίστγουντ μεταφέρει την ιστορία στην οθόνη, εμπλουτίζοντάς τη με ερωτήματα γύρω από τον πατριωτισμό, το συλλογικό τραύμα της 9/11, τον ήρωα της διπλανής πόρτας, την οικονομική κρίση και τη σχέση μεταξύ μηχανών και ανθρώπων. Μπορεί τα 208 δευτερόλεπτα της προσυδάτωσης να συναρπάζουν, αλλά το περιορισμένο δραματουργικό εύρος της ιστορίας δεν επιτρέπει στο φιλμ να απογειωθεί.

Sully - εικόνα 1

Ο Κλιντ Ίστγουντ αναζητά διαρκώς στη φιλμογραφία του το νόημα του πατριωτισμού σε μια πολυπολιτισμική χώρα με λίγους αιώνες ζωής. Ψάχνει με την κάμερά του τον κοινό σκοπό που ενώνει 300 εκατ. κόσμου, πέρα από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου και το κούφιο όνειρο του ευδαιμονισμού. Τα τελευταία χρόνια, για να επιτύχει το σκοπό του, ο Ίστγουντ προτιμά να βάζει πραγματικές ιστορίες στο δημιουργικό του καπέλο και να βγάζει κάποιες –μάλλον λίγες– φορές από μέσα κινηματογραφικούς λαγούς («Γράμματα από το Ίβο Τζίμα»)! Αυτήν τη φορά επιλέγει να μεταφέρει στην οθόνη το «θαύμα του Χάντσον», δηλαδή την αναγκαστική προσυδάτωση ενός Airbus 320 στον παγωμένο ποταμό της Νέας Υόρκης.

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, σώζοντας έτσι και τους 155 επιβάτες της πτήσης. Η είδηση ταξίδεψε άμεσα στα μίντια ολόκληρου του πλανήτη και ο κυβερνήτης μετατράπηκε σε ήρωα της διπλανής πόρτας, όχι όμως για όλους... Το Συμβούλιο Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στην υπόθεση για να διαπιστώσει αν ο πιλότος θα μπορούσε να έχει επιστρέψει έγκαιρα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Κάπως έτσι αρχίζει μια υπαρξιακή αναζήτηση για τον κυβερνήτη. Έκανε ή δεν έκανε τελικά τη σωστότερη επιλογή; Πάνω σε αυτό το δίλημμα χτίζεται ολόκληρη η πλοκή του βιογραφικού δράματος, που έχει φυσικά τη δημιουργική σφραγίδα του Κλιντ Ίστγουντ.

Sully - εικόνα 2

Στη μη γραμμική του αφήγηση (εξαιρετικό μοντάζ από τον Μπλου Μάρεϊ) το φιλμ ξεδιπλώνει στιγμιότυπα από τη ζωή του έμπειρου κυβερνήτη αλλά και λεπτομέρειες πίσω από την περιπετειώδη πτήση. Ωστόσο, το φάντασμα της 9/11 εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από τη Νέα Υόρκη και να στοιχειώνει τον εύθραυστο αμερικανικό ψυχισμό. Πέρα από την ανοιχτή πληγή των Δίδυμων Πύργων, οι αναφορές στην οικονομική κρίση, στις μηχανές που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, στο κέρδος που δεν συμμερίζεται τον ηρωισμό και, φυσικά, η ιστγουντική εμμονή με το «μόνο όλοι μαζί μπορούμε» προσπαθούν να δώσουν βάθος στην αφήγηση ενός «μικρού» γεγονότος.

Το περιορισμένο δραματουργικό εύρος της ιστορίας (ένα γνωστό συμβάν 208 δευτερολέπτων) είναι αυτό που προσγειώνει αναγκαστικά το δράμα, προκαλώντας σεναριακές υπερβολές, όπως ο διαρκής κι εν πολλοίς αδικαιολόγητος προβληματισμός ενός πιλότου που έχει σώσει όλους τους επιβάτες του για την ορθότητά της πράξης του! Η στιβαρή ερμηνευτική παρουσία του Τομ Χανκς εξομαλύνει κάποιες σεναριακές αστοχίες, ενώ η σκηνή της προσυδάτωσης σε real time είναι μία από τις καλύτερες απεικονίσεις αεροπορικού ατυχήματος που έχουμε δει στην οθόνη και αποδεικνύει την αστείρευτη σκηνοθετική ενέργεια που κρύβει ακόμη μέσα του ο 86χρονος Κλιντ Ίστγουντ.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Sully

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 96 '
  • Κλιντ Ίστγουντ

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, σώζοντας και τους 155 επιβάτες της πτήσης. Η είδηση ταξίδεψε άμεσα στα μίντια ολόκληρου του πλανήτη και ο κυβερνήτης μετατράπηκε σε ήρωα της διπλανής πόρτας, όχι όμως για όλους... Το Συμβουλίου Ασφαλείας Εθνικών Μεταφορών έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στην υπόθεση, για να διαπιστώσει αν ο πιλότος θα μπορούσε να έχει επιστρέψει έγκαιρα στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.