Τζέισον Μπορν

2,5

Μια περιπέτεια με τεχνικά άρτια δράση, αλλά χωρίς την ενέργεια και το νεύρο του παρελθόντος.

Τζέισον Μπορν

Η Νίκι Πάρσονς εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του Τζέισον Μπορν, έχοντας στα χέρια της ένα στικάκι με πληροφορίες σχετικά με σκοτεινές επιχειρήσεις της CIA. Η συνάντησή τους στη φλεγόμενη από αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις Αθήνα θα πάρει απροσδόκητη τροπή, με τον πρώην πράκτορα να ταξιδεύει σε Βερολίνο, Λονδίνο και, τέλος, στην πατρίδα του. Σκοπός του να αναμετρηθεί με το παρελθόν και να σταματήσει το μυστικό πρόγραμμα της CIA που θέλει να ελέγξει τον κυβερνοχώρο, σε μια περιπέτεια με τεχνικά άρτια δράση, αλλά χωρίς την ενέργεια και το νεύρο του παρελθόντος.

Τζέισον Μπορν - εικόνα 1

Οι ταινίες με πρωταγωνιστή τον αμνησιακό πράκτορα Τζέισον Μπορν δημιούργησαν κινηματογραφική τομή στο είδος των περιπετειών τον 21ο αιώνα. Καταρχάς, το φρενήρες σκηνοθετικό στιλ (shaky cam) του Πολ Γκρίνγκρας άνοιξε νέους ορίζοντες στο χώρο της action υπερπαραγωγής, ενώ ο Ματ Ντέιμον έθεσε καινούργια στάνταρντ στον σύγχρονο αντιήρωα. Παράλληλα η σειρά ταινιών περιείχε εύστοχα ηθικά ερωτήματα πάνω στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι μυστικές υπηρεσίες στον περίφημο «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» του Τζορτζ Μπους. Εννιά χρόνια μετά το εξαιρετικό φινάλε της πρώτης τριλογίας με το «Τελεσίγραφο του Μπορν» και μία τετραετία μετά την «Κληρονομιά του Μπορν», που προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να καλύψει την απουσία των Γκρίνγκρας - Ντέιμον, ο αγαπημένος πρώην κατάσκοπος επιστρέφει στην οθόνη.

Μάλιστα, το καινούργιο κινηματογραφικό ταξίδι του τον φέρνει στη χώρα μας (τα γυρίσματα βέβαια έγιναν στην Τενερίφη), όπου αγωνίζεται σε παράνομους αγώνες μποξ για να βγάλει τα προς το ζην. Η Νίκι Πάρσονς εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του, έχοντας στα χέρια της ένα στικάκι με πληροφορίες για σκοτεινές επιχειρήσεις της CIA. Η συνάντησή τους στη φλεγόμενη από αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις Αθήνα θα πάρει απροσδόκητη τροπή, με τον πρώην πράκτορα να ταξιδεύει σε Βερολίνο, Λονδίνο και, τέλος, στην πατρίδα του για να αναμετρηθεί με το παρελθόν αλλά και να σταματήσει το μυστικό πρόγραμμα της CIA που θέλει να ελέγξει τον κυβερνοχώρο.

Τζέισον Μπορν - εικόνα 2

Η σειρά ταινιών εκσυγχρονίζεται λοιπόν, περνώντας από την περίοδο Μπους στη μετα-Σνόουντεν εποχή, όπου το ζήτημα της ελευθερίας στις νέες τεχνολογίες βρίσκεται στο προσκήνιο. Μόνο που το εξελιγμένο κινηματογραφικό λογισμικό το οποίο «τρέχει» η πέμπτη ταινία του Μπορν δεν ενθουσιάζει. Όχι ότι λείπει κάποιο συστατικό από την επιτυχημένη συνταγή του παρελθόντος... Η κουνημένη κάμερα­ του Γκρίνγκρας και η διαπεραστική­ ματιά του Ντέιμον, παρούσες στο franchise, αβαντάρουν εκ νέου το φαντασμαγορικό θέαμα. Αυτά που μοιάζουν να έχουν χαθεί είναι η ενέργεια και το νεύρο που έβγαζε κάθε σκηνή στην πρώτη τριλογία. (Ποιος μπορεί π.χ. να ξεχάσει την καταδίωξη της Ταγγέρης;) Το πρόβλημα εστιάζεται στο σενάριο, με τις υποπλοκές και τους νέους χαρακτήρες να δείχνουν ανήμποροι να υποστηρίξουν το σασπένς και τη δράση.

Η υπόθεση του προγραμματιστή Άαρον Καλούρ είναι ξεκρέμαστη και αφελής, το αδικαιολόγητα επαναλαμβανόμενο φλας μπακ της δολοφονίας του πατέρα του Μπορν ανώφελο, ενώ έχουμε σίγουρα δει τον Τόμι Λι Τζόουνς και σε καλύτερες ερμηνευτικές στιγμές. Μοναδική εξαίρεση η Αλίσια­ Βικάντερ στο ρόλο του φιλόδοξου στελέχους της CIA Χίδερ Λι, η οποία καταφέρνει να συνθέσει μαζί με τον Ματ Ντέιμον ένα δίδυμο με ψαχνό, γεμάτο ηθικές, πολιτικές και ψυχολογικές αντιθέσεις.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 123΄. Διανομή: U.I.P.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζέισον Μπορν

Jason Bourne
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 123 '
  • Πολ Γκρίνγκρας

Η Νίκι Πάρσονς εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του Τζέισον Μπορν, έχοντας στα χέρια της ένα στικάκι με πληροφορίες σχετικά με σκοτεινές επιχειρήσεις της CIA. Η συνάντησή τους στη φλεγόμενη από αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις Αθήνα θα πάρει απροσδόκητη τροπή, με τον πρώην πράκτορα να ταξιδεύει σε Βερολίνο, Λονδίνο και, τέλος, στην πατρίδα του για να αναμετρηθεί με το παρελθόν αλλά και να σταματήσει το μυστικό πρόγραμμα της CIA που θέλει να ελέγξει τον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.