Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

3,5

Ο Πέτερ Χάντκε («Τα Φτερά του Έρωτα») γράφει και ο 27χρονος Βέντερς σκηνοθετεί μια πικρή, αποστασιοποιημένη παραλλαγή του «Ξένου» του Καμί.

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

Ο Πέτερ Χάντκε («Τα Φτερά του Έρωτα») γράφει και ο 27χρονος Βέντερς σκηνοθετεί μια πικρή, αποστασιοποιημένη παραλλαγή του «Ξένου» του Καμί.

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι - εικόνα 1

Αφήνοντας πίσω το ασπρόμαυρο ροκ πρωτόλειό του «Summer in the City», ο 27χρονος Βιμ Βέντερς συνεργάζεται για την πρώτη «ενήλικη» ταινία του με τον συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, τον οποίο θα ξανασυναντήσει αργότερα στη «Λάθος Κίνηση» και στα «Φτερά του Έρωτα». Το σενάριό τους αφορά μια εντελώς ελεύθερη διασκευή του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμί, με τον Γιόζεφ Μπλοκ να αποτελεί μια βορειοευρωπαϊκή εκδοχή του Μερτό: έναν ερασιτέχνη τερματοφύλακα που σε έναν αγώνα διαπληκτίζεται με τον διαιτητή και αποβάλλεται. Περιφέρεται άσκοπα στην πόλη, συναντά μια ταμία κινηματογράφου και περνά τη νύχτα μαζί της. Το επόμενο πρωί, χωρίς προφανή λόγο, τη δολοφονεί.

Ο αποστασιοποιημένος, αντονιονικός τρόπος με τον οποίο ο φακός αποτυπώνει το αστικό τοπίο, οι άδειοι χρόνοι και οι αργοί ρυθμοί περιγράφουν έναν κόσμο που, κατοικημένος θαρρείς από φαντάσματα, παρατηρεί απαθής τον εαυτό του να παρασύρεται από την τύχη, το ανεξέλεγκτο, το χωρίς νόημα. Την ίδια στιγμή, η (μοντέρνα) κινηματογραφική αφήγηση περιφρονεί την πλοκή και τον ακαδημαϊκό ψυχολογισμό, απελευθερώνοντας τη δύναμη της εικόνας και τη δυναμική του βλέμματος του θεατή (ενδεικτικό το ποδοσφαιρικό σχόλιο της τελευταίας σκηνής).

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αγωνία του Τερματοφύλακα Πριν Από το Πέναλτι

Die Angst des Tormanns Beim Elfmeter
3,5
  • Σινεφίλ
  • 1972
  • Διάρκεια: 101 '
  • Βιμ Βέντερς

Ο Γιόζεφ Μπλοκ είναι ένας ερασιτέχνης τερματοφύλακας που σε έναν εκτός έδρας αγώνα διαπληκτίζεται με τον διαιτητή και αποβάλλεται. Περιφέρεται άσκοπα στην πόλη, συναντά μια ταμία κινηματογράφου και περνά τη νύχτα μαζί της. Το επόμενο πρωί, χωρίς προφανή λόγο, τη δολοφονεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.