Ghostbusters

2,5

Μια cult χολιγουντιανή κωμωδία εκμοντερνίζεται με αστείο, σινεφίλ και μετα-φεμινιστικό τρόπο.

Ghostbusters

Μια cult χολιγουντιανή κωμωδία εκμοντερνίζεται με αστείο, σινεφίλ και μετα-φεμινιστικό τρόπο.

Ghostbusters - εικόνα 1

Μια από τις πλέον πετυχημένες εμπορικά κωμωδίες της χολιγουντιανής ιστορίας, το «Ghostbusters» του Άιβαν Ράιτμαν επανεκκινεί το μύθο του τρεις δεκαετίες μετά τη θρυλική κινηματογραφική μάχη που έσωσε τη Νέα Υόρκη από τα φαντάσματα, τον γιγαντιαίο Stay Puft Marshmallow Man και τον Σουμέριο δαίμονα Γκόζερ. Υπεύθυνος του φιλόδοξου reboot, ο μετρ της θηλυκής κωμωδίας Πολ Φέιγκ («Φιλενάδες», «The Heat», «Spy») καταφέρνει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο νεωτερισμό και το σεβασμό στα σημεία αναφοράς της πρωτότυπης ταινίας, ξεκινώντας με μια ευφυή ανατροπή: την αλλαγή φύλου στους βασικούς ρόλους, τους οποίους αναλαμβάνουν τώρα τέσσερις δυναμικές γυναίκες.

Όλα ξεκινούν από δυο πρώην φιλενάδες οι οποίες ως άσημο συγγραφικό δίδυμο υποστήριζαν την ύπαρξη φαντασμάτων. Αν και η Άμπι επιμένει, η Έριν προσπαθεί να τ' αφήσει όλα πίσω της και να κερδίσει μια επιστημονική ακαδημαϊκή έδρα. Όταν το παρελθόν της αποκαλυφθεί, οι παλιές φίλες θα ξανασμίξουν και καθώς μεταφυσικές οντότητες αρχίζουν να κυκλοφορούν στο Μανχάταν, θα οργανώσουν μια αρχικά τριμελή και γρήγορα τετραμελή ομάδα κυνηγών φαντασμάτων με ψηλά τακούνια κι έναν υπερβολικά σέξι, αλλά χαμηλού IQ γραμματέα.

Το θηλυκό εύρημα αποτελεί από μόνο του ιδέα που γεννά πολλές αστείες καταστάσεις και ο Φέιγκ, με τη βοήθεια της συν-σεναριογράφου Κέιτι Ντίπολντ («The Heat»), ξέρει καλά πώς να τις εκμεταλλευτεί. Κρατά λοιπόν τον σεναριακό σκελετό της πρώτης ταινίας άθικτο και «πειράζει» τις λεπτομέρειες, οι οποίες είναι καλοδουλεμένες, γεμάτες σινεφίλ αναφορές και προσαρμοσμένες στο σπιρτόζικο, stand-up κωμικό στιλ του πρωταγωνιστικού κουαρτέτου. Έτσι, ακόμα κι αν η τελική σκηνή της Times Square έχει έντονα την αίσθηση του déjà-vu, το συνολικό αποτέλεσμα είναι δια­σκεδαστικό, νοσταλγικό και μετα-φεμινιστικά απενοχοποιημένο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ghostbusters

2,5
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Πολ Φέιγκ

Δυο φιλενάδες, πιστές στην ύπαρξη του υπερφυσικού, οργανώνουν μια τετραμελή θηλυκή ομάδα κυνηγών φαντασμάτων, δεν φαντάζονται όμως πως η απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δυνάμεις τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.