Θα σε Περιμένω, Πάντα

1

Ρομαντικό δράμα το οποίο, βασισμένο σε ένα τραβηγμένο, εξωπραγματικό σενάριο, προσπαθεί παιδαριωδώς να συνδέσει τα μυστήρια του σύμπαντος με αυτά του «αιώνιου» έρωτα.

Θα σε Περιμένω, Πάντα

Η Έιμι είναι μια φοιτήτρια αστρονομίας η οποία δουλεύει ως κασκαντέρ και διατηρεί ερωτική σχέση με τον μεγαλύτερό της σε ηλικία καθηγητή αστροφυσικής Εντ Φέραμ. Όταν εκείνος εξαφανιστεί ξαφνικά από τη ζωή της, η επικοινωνία τους θα συνεχιστεί με έναν απρόοπτο, μυστηριώδη τρόπο. Ρομαντικό δράμα το οποίο, βασισμένο σε ένα τραβηγμένο, εξωπραγματικό σενάριο, προσπαθεί παιδαριωδώς να συνδέσει τα μυστήρια του σύμπαντος με αυτά του «αιώνιου» έρωτα.

Θα σε Περιμένω, Πάντα - εικόνα 1

Σαφώς υπερτιμημένος τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως σεναριογράφος, ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» Τζουζέπε Τορνατόρε κατάφερε να ανακάμψει μετά την αποτυχία του φιλόδοξου «Baaria» του 2009 και πριν από τρία χρόνια έκλεψε τις εντυπώσεις με το στιλίστικο, αν και εντελώς ρηχό θρίλερ «Το Καλύτερο Χτύπημα». Ρομαντικός, νοσταλγικός, εκφραστικά πληθωρικός, αν και απλοϊκός σε ιδέες, παρ’ όλα αυτά τρυφερός και γνώστης των μηχανισμών του σασπένς, αλλάζει με ευκολία κινηματογραφικά είδη παραμένοντας ανθρωποκεντρικός και, από την εποχή του «…Παραδείσου», φανατικά πιστός στον αγαπημένο του συνθέτη Ένιο Μορικόνε.

Σε ένα από τα μελωδικότερά του τον τελευταίο καιρό σκορ, ο maestro προσπαθεί να τονίσει τα στοιχεία του ρομαντισμού και του μυστηρίου που κυριαρχούν στο «Θα σε Περιμένω, Πάντα.», ένα ερωτικό δράμα που ξεκινά με μια σκηνή αποχωρισμού στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια αστρονομίας Έιμι και ο κατά πολύ μεγαλύτερός της σε ηλικία καθηγητής αστροφυσικής Εντ Φέραμ διατηρούν μια παθιασμένη σχέση και έπειτα από μια σύντομη μυστική συνεύρευση αναγκάζονται να χωρίσουν προσωρινά.

Ενώ εκείνη προετοιμάζεται για τις εξετάσεις της και δουλεύει ως… καλοπληρωμένη κασκαντέρ σε ταινίες δράσης, οι δυο τους μιλούν τηλεφωνικά ή μέσω Skype, ανταλλάσσοντας αστροφυσικές θεωρίες και αδημονώντας για το επόμενο ραντεβού τους. Μέχρι που ο Εντ εξαφανίζεται ξαφνικά από τη ζωή της, αλλά συνεχίζει να της στέλνει γραπτά και οπτικά μηνύματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές, τη λογική και την πίστη της, αναγκάζοντάς τη να ψάξει βαθύτερα στη σχέση τους, αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό.

Θα σε Περιμένω, Πάντα - εικόνα 2

Όση αδυναμία κι αν έχει κανείς στον στιλάτο Ιταλό auteur, δεν θα δυσκολευτεί να παραδεχτεί πως εδώ αποδεικνύεται εντελώς ντεφορμέ. Η ιδέα του να συνδυάσει τα μυστήρια του σύμπαντος (από το σωματίδιο Χιγκς έως τη θεωρία των χορδών) με αυτά της ανθρώπινης –ερωτευμένης– ψυχής οικοδομείται με έναν αφελέστατο κινηματογραφικά τρόπο, ο οποίος πριν απ’ όλα πάσχει από παντελή έλλειψη αληθοφάνειας. Από την πομπώδη πρόζα και τη σχεδόν εξωπραγματική πλοκή έως τα τέλεια (με ιδιωματισμούς!) αγγλικά που μιλούν οι επαρχιώτες της λίμνης Όρτα (το φανταστικό χωριό Μποργκοβεντόζο), τίποτα δεν μοιάζει έστω ελάχιστα πειστικό – ειδικά τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Χωρίς ίχνος χιούμορ, αλλά με περισσή σοβαροφάνεια, ο Τορνατόρε υιοθετεί ένα καρτποσταλικό, μελωμένα μελαγχολικό αφηγηματικό ύφος, καταφεύγει σε ετοιματζίδικα ψυχαναλυτικά σχήματα (το Οιδιπόδειο!), για να δικαιολογήσει τα τραύματα των χαρακτήρων, και χρησιμοποιεί την ιδέα του κασκαντέρ για να σχολιάσει το –φτηνό και υψηλό– κινηματογραφικό θέαμα. Κι όλα αυτά, για να καταλήξει στο ότι «το ανθρώπινο μυαλό δεν θα κατανοήσει ποτέ το άπειρο ούτε θα καταλάβει πραγματικά την έννοια του έρωτα». Μάλιστα…

Ιταλία. 2016. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Θα σε Περιμένω, Πάντα

La Corrispondenza
1
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τζιουζέπε Τορνατόρε

Η Έιμι είναι μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια αστρονομίας η οποία δουλεύει ως κασκαντέρ σε ταινίες δράσης και διατηρεί μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τον μεγαλύτερό της σε ηλικία καθηγητή αστροφυσικής Εντ Φέραμ. Όταν εκείνος εξαφανιστεί ξαφνικά από τη ζωή της, η επικοινωνία τους θα συνεχιστεί με έναν απρόοπτο, μυστηριώδη τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.