Το Κάλεσμα 2

2

Επανάληψη της δοκιμασμένης συνταγής της πρώτης ταινίας, η οποία ξέφευγε από το χαμηλό μέσο όρο των pret-a-porter ταινιών του είδους.

Το Κάλεσμα 2

Επανάληψη της δοκιμασμένης συνταγής της πρώτης ταινίας, η οποία ξέφευγε από το χαμηλό μέσο όρο των pret-a-porter ταινιών του είδους.

Το Κάλεσμα 2 - εικόνα 1

Στοιχειωμένα σπίτια, μισοφωτισμένοι διάδρομοι, παντοδύναμοι δαίμονες, απροσδιόριστοι νυχτερινοί ήχοι, ανήλιαγα υπόγεια, αραχνιασμένες σοφίτες, εφιαλτικά πλάσματα που εισβάλλουν στην πραγματικότητα, αθώα παιδιά σε θανάσιμο κίνδυνο, αιφνιδιαστικά «μπου!» που σπάνε θορυβωδώς την παρατεταμένη σιωπή… Δεν υπάρχει τρομο-κλισέ το οποίο να απουσιάζει από τη φιλμογραφία του Μαλαισιανο-κινέζου, γεννημένου στην Αυστραλία, Τζέιμς Γουάν, ο οποίος όμως κατορθώνει να δίνει στις αφόρητα κοινότοπες (πλην του «Saw») ιστορίες του μια αίσθηση στιβαρής απειλής και βαθιάς ανησυχίας που απουσιάζει από τη συντριπτική πλειονότητα των pret-a-porter ταινιών του είδους.

Αν εξαιρέσει κανείς το action διάλειμμα του «Fast & Furious 7», είτε ως σκηνοθέτης («Dead Silence», «Παγιδευμένη Ψυχή») είτε ως παραγωγός («Annabelle», «Demonic»), έχει αναδειχτεί πλέον στον καινούργιο χολιγουντιανό άρχοντα του τρόμου, δουλεύοντας σταθερά πάνω σε παραλλαγές των μοτίβων «στοιχειωμένο σπίτι» και «άνθρωποι εναντίων σατανικών πνευμάτων». Βασισμένο στις «αληθινές» περιπέτειες των δαιμονολόγων Εντ και Λορέιν Γουόρεν (πρωταγωνιστές στις πολυσυζητημένες υποθέσεις των Amityville Horror και Haunting in Connecticut), το «Κάλεσμα» του 2013 αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του.

Το Κάλεσμα 2 - εικόνα 2

Αυτό το «αληθινές» είναι που δίνει και στα δύο «Καλέσματα» μια επιπλέον πατίνα ρεαλισμού, με τη δεύτερη ταινία της σειράς να μας μεταφέρει στο θατσερικό Λονδίνο του 1977, όπου το ζεύγος Γουόρεν έρχεται αντιμέτωπο με μια πανίσχυρη, θανάσιμη απειλή όταν καλείται να διαπιστώσει για χάρη των εκκλησιαστικών αρχών αν τα παραφυσικά γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι μιας φτωχής πενταμελούς οικογένειας είναι πραγματικά ή σκηνοθετημένα.

Εμείς, βέβαια, μέσα από μια σειρά χιλιοϊδωμένων κι επαναλαμβανόμενων scary jumps, γνωρίζουμε την αλήθεια, η οποία σερβίρεται με ένα πειστικά τρομακτικό και καλοσκηνοθετημένο ως προς την ατμόσφαιρά του περιτύλιγμα. Το πράγμα, όμως, δεν πηγαίνει τελικά και πολύ μακριά, καθώς τα φαντάσματα τηρούν απαρέγκλιτα όλο το γνωστό τρομο-τελετουργικό. το ίδιο κάνουν κι οι διώκτες τους (ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει) και ο Τζέιμς Γουάν. Πιθανότατα το ίδιο ακριβώς θα κάνουν και οι φανατικοί θεατές του είδους.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 133΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κάλεσμα 2

The Conjuring 2
2
  • Τρόμου
  • 2016
  • Διάρκεια: 133 '
  • Τζέιμς Γουάν

Οι παραψυχολόγοι Εντ και Λορέιν Γουόρεν έρχονται αντιμέτωποι με μια θανάσιμη απειλή όταν καλούνται να διαπιστώσουν αν τα παραφυσικά γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι μιας πενταμελούς οικογένειας στο Λονδίνο είναι αληθινά ή σκηνοθετημένα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.