The Nice Guys

3

Πολύ αστείο, αλλά όχι ολότελα πετυχημένο νεο-νουάρ από τον σεναριογράφο του «Φονικού Όπλου» και σκηνοθέτη του «Iron Man 3».

The Nice Guys

Πολύ αστείο, αλλά όχι ολότελα πετυχημένο νεο-νουάρ από τον σεναριογράφο του «Φονικού Όπλου» και σκηνοθέτη του «Iron Man 3».

The Nice Guys - εικόνα 1

Η γιγαντιαία επιτυχία του «Φονικού Όπλου» το 1987, ένα πετυχημένο μείγμα κωμωδίας, αστυνομικής περιπέτειας και buddy movie, έχρισε τον 26χρονο τότε σεναριογράφο Σέιν Μπλακ βασιλιά του action movie της νέας δεκαετίας. Επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του και βυθιζόμενος όλο και πιο βαθιά στη μεταμοντέρνα αυτοπαρωδία (από τον «Τελευταίο Πρόσκοπο» και τον «Τελευταίο Μεγάλο Ήρωα» στο «Ένα Φιλί για Καληνύχτα»), εξαφανίστηκε από τα χολιγουντιανά ραντάρ για σχεδόν δύο δεκαετίες, περνώντας ενδιάμεσα πίσω από την κάμερα για μια ακόμα αστεία αστυνομική περιπέτεια με δυο αταίριαστους αντιήρωες (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Βαλ Κίλμερ), το παντελώς αποτυχημένο εμπορικά «Kiss Kiss Bang Bang». Αποφασισμένος να επιστρέψει δυναμικά, πριν από τρία χρόνια έγραψε και σκηνοθέτησε το «Iron Man 3», επανακτώντας το χαμένο του κύρος και εκ νέου πρόσβαση σε χολιγουντιανά σχέδια υψηλού προφίλ. Δηλαδή, σε μια ακόμα αστεία αστυνομική περιπέτεια με δυο αταίριαστους αντιήρωες, η οποία αυτήν τη φορά εξελίσσεται στο Λος Άντζελες του 1977.

The Nice Guys - εικόνα 2

Ενώ στα ντίσκο πάρτι του Μπέβερλι Χιλς οι Earth, Wind & Fire τραγουδούν «Boogie Wanderland», η αναζήτηση μιας εξαφανισμένης κοπέλας, η οποία φαίνεται πως συνδέεται με το θάνατο μιας πορνοστάρ, κάνει με το ζόρι συνεταίρους δυο δευτεροκλασάτους ντετέκτιβ με εντελώς ανορθόδοξες επαγγελματικές μεθόδους. Στην όλο και πιο επικίνδυνη έρευνά τους, σύντομα μπερδεύεται και η ανήλικη κόρη του ενός απ’ αυτούς, ενώ το βιομηχανικό νέφος που καλύπτει την πόλη καλύπτει τελικά και την όλη υπόθεση, η οποία ως πλοκή αποδεικνύεται μάλλον προσχηματική.

Το βάρος πέφτει στα αστεία μπερδέματα, τις κοφτερές ατάκες, την περιπετειώδη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των δυο αξιαγάπητων losers και τελικά την παρωδιακή ματιά στα κλισέ του νεο-νουάρ, αλλά και την κιτς καθημερινότητα στη Δυτική Ακτή στα ’70s. Το όλο μείγμα είναι κατά στιγμές εκρηκτικό, πολύ συχνά ξεκαρδιστικό και άλλες φορές εκβιαστικά εξυπνακίστικο και επαναλαμβανόμενο, τυπικό δείγμα της μεταμοντέρνας χολιγουντιανής (και όχι μόνο) λογικής που διασκεδάζει απενοχοποιώντας κάθε αφηγηματικό αλλά όχι απαραίτητα και ιδεολογικό στερεότυπο.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

The Nice Guys

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σέιν Μπλακ

Στο Λος Άντζελες του 1977 δύο δευτεροκλασάτοι ντετέκτιβ ερευνούν την εξαφάνιση μιας κοπέλας, η οποία φαίνεται πως συνδέεται με το θάνατο μιας πορνοστάρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.