X-Men: Απόκαλιψ

2

Η έκτη ταινία των X-Men αποτελεί μια χαμηλή υπερηρωική πτήση μοιράζοντας αχρείαστα την πρωταγωνιστική πίτα σε πολλά μεταλλαγμένα κομμάτια κι έχοντας έναν τουλάχιστον απογοητευτικό Όσκαρ Άιζακ στο ρόλο του Απόκαλιψ...

X-Men: Απόκαλιψ

Η έκτη ταινία των X-Men αποτελεί μια χαμηλή υπερηρωική πτήση μοιράζοντας αχρείαστα την πρωταγωνιστική πίτα σε πολλά μεταλλαγμένα κομμάτια κι έχοντας έναν τουλάχιστον απογοητευτικό Όσκαρ Άιζακ στο ρόλο του Απόκαλιψ...

X-Men: Απόκαλιψ - εικόνα 1

Η έκτη ταινία με πρωταγωνιστές τους «X-Men» και η τρίτη από την επανεκκίνησή της με νέο καστ, το 2011, μας συστήνει τον Απόκαλιψ, τον πρώτο και ισχυρότερο των μεταλλαγμένων. Και αν δεν είχατε ακούσει το όνομά του τόσο καιρό είναι γιατί βρισκόταν θαμμένος για παραπάνω από πεντέμισι χιλιάδες χρόνια κάτω από τα ερείπια μιας αιγυπτιακής πυραμίδας. Ο Απόκαλιψ ξυπνά, λοιπόν, έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός το 1983 και απογοητεύεται από την γκρίζα πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου που αντικρίζει. Συγκεντρώνοντας δυνάμεις και τέσσερις μεταλλαγμένους Καβαλάρηδες-συνοδοιπόρους, ανάμεσά τους και τον γνωστό μας Μαγκνέτο, βάζει μπροστά το πανούργο σχέδιό του... Να καταστρέψει αυτόν τον κόσμο και να φτιάξει έναν άλλο που θα κατοικείται μόνον από ενάρετους.

Απέναντί του θα βρει τον Καθηγητή Χ, τη Μιστίκ και μια νέα γενιά μεταλλαγμένων που είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη συντέλεια του πλανήτη. Και ακριβώς πίσω από τη φράση «νέα γενιά μεταλλαγμένων» κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νέου «X-Men», αλλά και γενικότερα των υπερηρωικών ταινιών των καιρών μας. Έχοντας τη λογική του franchise, θυμίζουν όλο και περισσότερο δίωρο τηλεοπτικό επεισόδιο που πρέπει, εκτός από το να παρουσιάσει μια κάποια πλοκή, να τροφοδοτήσει και τις επερχόμενες ταινίες. Έτσι, το «Απόκαλιψ» μας παρουσιάζει μια σειρά από νέους χαρακτήρες, όπως τους Τζιν Γκρέι, Σκοτ Σάμερς, Ναϊτκρόλερ και μερικά ακόμα ταλέντα από τα... τσικό των μεταλλαγμένων.

X-Men: Απόκαλιψ - εικόνα 2

Αυτό που καταφέρνουν οι ατελείωτες επί της οθόνης συστάσεις είναι να ξεχειλώσουν την ιστορία, η οποία έχει ούτως ή άλλως αρκετές αδυναμίες – όπως την ασθενική και αξιολύπητη παρουσία του Καθηγητή Χ. Τελικά αυτό που καταφέρνουν οι πάμπολλες υποπλοκές είναι να εξουδετερώσουν το μεγάλο ατού της παραγωγής, δηλαδή το ασυναγώνιστο πρωταγωνιστικό δίδυμο Τζένιφερ Λόρενς - Μάικλ Φασμπέντερ (εν απουσία επί της ουσίας του Χιου Τζάκμαν), των οποίων οι ρόλοι δεν ξύνουν ποτέ την επιφάνεια. Επιπλέον, το comic relief της αχρείαστα βαρύγδουπης αφήγησης είναι και πάλι μια σεκάνς με τον Κουίκσιλβερ, κοπιαρισμένη από την ακριβώς προηγούμενη ταινία της σειράς!

Ακόμη και ο υπερ-κακός Απόκαλιψ είναι ένας από τους χειρότερους της υπερηρωικής ιστορίας θυμίζοντας κιτς αιγυπτιακή φιγούρα ενώ ο Όσκαρ Άιζακ πιάνει ερμηνευτικό χαμηλό καριέρας. Συμπληρώστε σε όλα τα παραπάνω την ξεπερασμένη σκηνοθετική προσέγγιση του Μπράιαν Σίνγκερ, ο οποίος επιμένει στην υπερκατανάλωση «πλαστικών» CGI εφέ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι καλύτερες στιγμές του reboot των «Χ-Men», που ξεκίνησε το 2011 με την «Πρώτη Γενιά», είναι όταν η μεταλλαγμένη πλοκή προσγειώθηκε στην πραγματικότητα των ’60s, ’70s και ’80s. Back to reality, λοιπόν...

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

X-Men: Απόκαλιψ

X-Men: Apocalypse
2
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 144 '
  • Μπράιαν Σίνγκερ

Ο πανίσχυρος μεταλλαγμένος Απόκαλιψ ξυπνά, έπειτα από πεντέμισι χιλιάδες χρόνια, το 1983, και απογοητεύεται από την γκρίζα πραγματικότητα του Ψυχρού Πολέμου που αντικρίζει. Συγκεντρώνοντας δυνάμεις και τέσσερις μεταλλαγμένους Καβαλάρηδες-συνοδοιπόρους, ανάμεσά τους και τον γνωστό μας Μαγκνέτο, βάζει μπροστά το πανούργο σχέδιό του: να καταστρέψει αυτόν τον κόσμο και να φτιάξει έναν άλλο που θα κατοικείται μόνον από τους ενάρετους. Απέναντί του θα βρει τον Καθηγητή Χ, τη Μιστίκ και μια νέα γενιά μεταλλαγμένων που είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη συντέλεια του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".