Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Υπερήρωες στα όπλα!

Η καινούρια φάση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel ξεκινά με έναν εμφύλιο χωρίς προηγούμενο, αφού οι Εκδικητές χωρίζονται σε δύο ομάδες που μοιράζονται διαφορετικές απόψεις για τον υπερηρωικό σκοπό. Τελικά ποιος θα κερδίσει; Πιθανότατα και πάλι η Marvel…

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Υπερήρωες στα όπλα!

Η καινούρια φάση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel ξεκινά με έναν εμφύλιο χωρίς προηγούμενο, αφού οι Εκδικητές χωρίζονται σε δύο ομάδες που μοιράζονται διαφορετικές απόψεις για τον υπερηρωικό σκοπό. Τελικά ποιος θα κερδίσει; Πιθανότατα και πάλι η Marvel…

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Υπερήρωες στα όπλα! - εικόνα 1

Στην ταινία που αποτελεί τη φαντασμαγορική εκκίνηση της επόμενης, τρίτης φάσης του σινε-σύμπαντος της Marvel, οι υπερήρωες χωρίζονται σε δύο ομάδες, που καθεμιά τους προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσεις το φαινόμενο της απερίγραπτης επιτυχίας που γνωρίζουν οι υπερηρωικές ταινίες την τελευταία δεκαετία. Ο ένας είναι αυτός που υιοθετεί ο αγαπημένος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μεξικανός δημιουργός Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ο οποίος κάνει λόγο για «πολιτισμική γενοκτονία»... «Ο υπερήρωας είναι μια ψεύτικη και παραπλανητική σύλληψη. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η βία σε αυτήν είναι απολύτως συντηρητικός και δεξιός.

Οι περισσότερες υπερηρωικές ταινίες έχουν πρωταγωνιστές πλούσιους οι οποίοι έχουν στα χέρια τους εξουσία που τη χρησιμοποιούν για καλό σκοπό, δηλαδή για να σκοτώσουν το κακό. Φιλοσοφικά, απλώς δεν μου αρέσουν οι υπερήρωες», δήλωνε ο Ινιάριτου το 2014, μετά την κυκλοφορία του οσκαρικού «Birdman». Ο άλλος είναι να εκλάβεις την υπερηρωική μυθολογία ως μια αυθεντική έκφραση της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας. Μια τέχνη που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του εφιαλτικού για τις ΗΠΑ οικονομικού κραχ των ’30s, εκφράζοντας τη συλλογική συνείδηση μιας χώρας γεμάτης αντιφάσεις. Υπάρχει φυσικά πάντοτε και ο τρίτος και ασφαλέστερος δρόμος της εγελιανής διαλεκτικής, που μιλάει για θέση, αντίθεση, σύνθεση… Με την τελευταία να αποτελεί τη λέξη-κλειδί τόσο για τους υπερηρωικούς εμφυλίους στην οθόνη όσο και για τις μονολιθικές απόψεις, που δεν προσφέρουν οξυγόνο σε γόνιμες πολιτιστικές αντιπαραθέσεις.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Υπερήρωες στα όπλα! - εικόνα 2

Captain America vs Iron Man
Ο πρόεδρος της Marvel Studios, Κέβιν Φιγκ, είναι ο καταλληλότερος για να εξηγήσει γιατί οι εσωτερικές συγκρούσεις/αντιθέσεις των μαρβελικών υπερηρώων αποτελούν την πεμπτουσία της κινηματογραφικής τους επιτυχίας: «Λέω εδώ και χρόνια ότι η δύναμη της Marvel στην οθόνη πηγάζει από το βάθος και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους ατελείς»… Και συμπληρώνει: «Είμαστε πολύ τυχεροί που όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να προσελκύσουμε απίστευτα ταλαντούχους ηθοποιούς που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στους χαρακτήρες».

Με λίγα λόγια, η πολυσύνθετη ψυχοσύνθεση των υπερηρώων της Marvel και οι σταρ που τους υποδύονται είναι ο καταλύτης της μοναδικής επιτυχίας του κόμικς εγχειρήματος. Αυτοί είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», η τρίτη προσωπική ταινία του Καπετάνιου με την Αστερόεσσα στο πέτο. Αν και δύσκολα θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις «προσωπικό» ένα πρότζεκτ στο οποίο εμφανίζονται οι Iron Man (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), Black Widow (Σκάρλετ Γιοχάνσον), Ant-Man (Πολ Ραντ), Hawkeye (Τζέρεμι Ρένερ), Scarlet Witch (Ελίζαμπεθ Όλσεν), Vision (Πολ Μπέτανι), Winter Soldier (Σεμπάστιαν Σταν) και ο ολοκαίνουργιος Spider-Man του Τομ Χόλαντ. Εδώ μιλάμε για υπερηρωικό συνωστισμό!

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Υπερήρωες στα όπλα! - εικόνα 3

Ο πλανήτης που τον έλεγαν… Ατλάντα
Μετά την επιτυχημένη προϋπηρεσία τους στον «Στρατιώτη του Χειμώνα», οι Άντονι και Τζο Ρούσο ξανασκηνοθετούν μια χορταστική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή Κάπτεν. Αν και σε αυτή την ταινία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά για τα αδέλφια από το Κλίβελαντ... «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς η κλιμάκωση της δράσης να γίνει με πρωταγωνιστές τους Εκδικητές και τη μεταξύ τους μάχη. Θέλαμε όλοι οι ήρωες της Marvel να είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές». Στο νέο «Captain America» μιλάμε, δηλαδή, για σφοδρές υπερηρωικές συγκρούσεις που απλώνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, έχοντας ως φόντο τη Νιγηρία, τη Σιβηρία, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι γεμάτες εκρήξεις σκηνές της περιπέτειας δεν άφηναν πολλά περιθώρια για γυρίσματα στους φυσικούς χώρους. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του «Εμφύλιου Πολέμου» γυρίστηκε στα ολοκαίνουργια στούντιο της Pinewood στην Ατλάντα. Εκατοντάδες τεχνικοί ανέλαβαν να μεταμορφώσουν το συγκεκριμένο κομμάτι της αμερικανικής γης σε αφρικανική αγορά, γερμανικό αεροδρόμιο ή οτιδήποτε άλλο επέβαλλε το σενάριο της ταινίας... Ταξιδιάρικο, πολυπρόσωπο και εκρηκτικό, το «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος» υπόσχεται, εκτός από το να γεμίσει ακόμη περισσότερο τα ταμεία της Marvel, να ανάψει το φιτίλι στις τεταμένες υπερηρωικές σχέσεις πυροδοτώντας νέες συναρπαστικές περιπέτειες.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Captain America: Civil War
3
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 147 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός σε αυτήν την εξέλιξη, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, την ίδια στιγμή που ένας εξωτερικός εχθρός έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.