Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

3

Mια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια της Marvel που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση και το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του, σε μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια της Marvel που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση και το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος - εικόνα 1

Η τρίτη ταινία του Captain America διαθέτει όλα εκείνα τα δραστικά συστατικά που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Marvel σε κινηματογραφική υπερηρωική υπερδύναμη. Ο «Εμφύλιος Πόλεμος» αποτελεί μια ισορροπημένη στη λεπτομέρεια περιπέτεια που μπολιάζει τη δράση με το χιούμορ, τα μετρημένα εφέ με την ανάλαφρη ψυχαναλυτική προσέγγιση των ηρώων, το (υπερ)θέαμα με τις πολιτικοκοινωνικές αιχμές και κυρίως θολώνει τα όρια μεταξύ καλού/κακού, κάτι που συμβαίνει σπάνια στο είδος. Για να το καταφέρεις, όμως, αυτό πρέπει να έχεις σενάριο-ψιλοβελονιά, σαν αυτό που έγραψαν οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.

Γιατί τι να τον κάνεις τον εμφύλιο υπερηρωικό πόλεμο αν αυτός δεν αντανακλά πραγματικά διλήμματα που βασανίζουν την αμερικανική κοινωνία (αυτό δηλαδή που κάνουν τα κόμικς εδώ και οκτώ δεκαετίες); Ο «εμφύλιος» αναφέρεται στην κόντρα την οποία προκαλούν οι διαφορετικές αντιλήψεις όσον αφορά την εξουσία μιας υπερδύναμης... Από τη μία βρίσκεται το πατριωτικό/συντηρητικό μέτωπο που οδήγησε στο υπεράνω νόμου «δόγμα Μπους», στον πορτοκαλί τρόμο του Γκουαντάναμο και της θυσίας των δικαιωμάτων στο βωμό μιας κάποιας ασφάλειας.

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος - εικόνα 2

Από την άλλη, ο ομπαμικός προοδευτισμός που προσπαθεί να τιθασεύσει την αλαζονεία μιας υπερδύναμης, έχοντας πιο συμβιβαστικές και φιλελεύθερες προθέσεις – αλλά όχι πάντοτε και αποτελέσματα. Είναι οι δύο Αμερικές που συγκρούονται σφοδρά, από την καθημερινότητα (ενδοχώρα vs ακτές) μέχρι τον πολιτικό στίβο (Ντόναλντ Τραμπ vs Μπέρνι Σάντερς). Οι μαρβελικοί υπερήρωες δεν θα μπορούσαν να μη χωριστούν και αυτοί στη μέση σαν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι τους έπλασαν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Έτσι, έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ ένας εξωτερικός εχθρός (που ξέρει πώς πέφτει μια αυτοκρατορία) έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης...

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

Captain America: Civil War
3
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 147 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Έπειτα από ένα επεισόδιο με παράπλευρες απώλειες στη Νιγηρία, 117 χώρες του ΟΗΕ καταθέτουν ένα Σύμφωνο που επιχειρεί να ελέγξει τη δράση των Εκδικητών, δηλαδή της επίλεκτης ομάδας υπερηρώων που εγγυάται(;) την παγκόσμια ειρήνη. Ενώ ο Iron Man δείχνει θετικός σε αυτήν την εξέλιξη, ο Captain America αρνείται να υπογράψει οποιοδήποτε χαρτί περιορίζει τη δράση του. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει αναπόφευκτη, την ίδια στιγμή που ένας εξωτερικός εχθρός έχει βάλει μπροστά το δικό του σχέδιο αποσταθεροποίησης...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.