Το Τελευταίο μας Τανγκό

3

Έξυπνα στημένο και συγκινητικά αφηγημένο μουσικό ντοκιμαντέρ, το οποίο πίσω από τις θεαματικές χορευτικές φιγούρες κρύβει ένα συναρπαστικό love story, δεμένο με το λατινοαμερικανικό πάθος του τάνγκο

Το Τελευταίο μας Τανγκό

Έξυπνα στημένο και συγκινητικά αφηγημένο μουσικό ντοκιμαντέρ, το οποίο πίσω από τις θεαματικές χορευτικές φιγούρες κρύβει ένα συναρπαστικό love story, δεμένο με το λατινοαμερικανικό πάθος του τάνγκο

Το Τελευταίο μας Τανγκό - εικόνα 1

Στα 80 της και 83 (ή 85;) του χρόνια αντίστοιχα, η Μαρία Νιέβες Ρέγο και ο Χουάν Κάρλος Κόπες θεωρούνται ζωντανοί θρύλοι του αργεντίνικου τάνγκο. Ένα αχώριστο στην πίστα επί μισό σχεδόν αιώνα ζευγάρι, το οποίο άλλαξε τα σύγχρονα δεδομένα αυτού του τόσο στιλάτου όσο και λαϊκού χορού. Το ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη τους Γκέρμαν Κραλ τους συναντά στο Μπουένος Άιρες και τους αφήνει να διηγηθούν ξεχωριστά ο καθένας την επαγγελματική και ερωτική ιστορία τους, δεμένη κόμπο με εκείνη του τάνγκο αλλά και του λατινοαμερικανικού ταμπεραμέντου. Η Μαρία Νιέβες είναι πραγματικά συγκλονιστική στη διήγησή της, μια αληθινή κινηματογραφική ηρωίδα που έζησε, χόρεψε και αγάπησε με πάθος. «Τον ερωτεύτηκα. Ο χορός ήταν το πρόσχημα», λέει η ίδια για την πρώτη γνωριμία τους στις αρχές της δεκαετίας του ’50, την οποία βλέπουμε ταυτόχρονα δραματοποιημένη.

Το Τελευταίο μας Τανγκό - εικόνα 2

Όμως ευτυχώς ο Κραλ δεν είναι αφελής για να μπλέξει αφήγηση και αναπαράσταση του παρελθόντος με μια τηλεοπτικού τύπου λογική. Κυρίως η Νιέβες και δευτερευόντως ο Κόπες διηγούνται την ιστορία τους σε μια ομάδα νεαρών χορευτών του τάνγκο, οι οποίοι ρωτούν, σχολιάζουν και ζωντανεύουν χορευτικά τις αναμνήσεις του ζευγαριού, δημιουργώντας μια πολύπλευρη αφήγηση που περιλαμβάνει εξομολογήσεις, χοροθέατρο, ζωντανές πρόβες, υλικό αρχείου και καθημερινά στιγμιότυπα.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «ζωντανό», ρέον ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να αφηγηθεί μια τάνγκο ιστορία με έναν… τάνγκο τρόπο. Και τα καταφέρνει περίφημα, αποφεύγοντας τις πολλές ιστορικές πληροφορίες (τη συνεργασία του ζευγαριού με τον Άστορ Πιατσόλα, τη δημιουργία του θρυλικού μιούζικαλ «Tango Argentino», τη χορογραφική δουλειά του Κόπες στο «Τανγκό» του Κάρλος Σάουρα) και εστιάζοντας στην ανθρώπινη, κοινωνική και συναισθηματική, απόλυτα αργεντίνικη, πλευρά της σπουδαίας αυτής ιστορίας.

Αργεντινή, Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τελευταίο μας Τανγκό

Un Tango Mas / Our Last Tango
3
  • Μουσική
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Γκέρμαν Κραλ

Η επαγγελματική και ερωτική ιστορία της Μαρία Νιέβες και του Χουάν Κάρλος Κόπες, δυο διάσημων χορευτών του αργεντίνικου τάνγκο, οι οποίοι υπήρξαν ζευγάρι στις πίστες για σχεδόν μισό αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.