Ο Βασιλιάς μου

2,5

Γαλλικής υπερβολής και σεναριακά επαναλαμβανόμενο χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα με δυο ζωντανές ερμηνείες, εκ των οποίων η μία, αυτή της Εμανουέλ Μπερκό, κέρδισε το βραβείο του φεστιβάλ Κανών.

Ο Βασιλιάς μου

Γαλλικής υπερβολής και σεναριακά επαναλαμβανόμενο χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα με δυο ζωντανές ερμηνείες, εκ των οποίων η μία, αυτή της Εμανουέλ Μπερκό, κέρδισε το βραβείο του φεστιβάλ Κανών.

Ο Βασιλιάς μου - εικόνα 1

Πρώην μοντέλο και σύζυγος του Λικ Μπεσόν, η Μαϊουέν (Λε Μπεσκό) είναι μια περιστασιακή πλέον ηθοποιός η οποία κάνει πετυχημένη καριέρα ως σεναριογράφος και σκηνοθέτις, βραβευμένη στις Κάνες για το «Poliss» του 2011. Το σενάριο εκείνης της ντοκιμαντερίστικα γυρισμένης αστυνομικής περιπέτειας είχε συνυπογράψει με την επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Εμανουέλ Μπερκό (του φετινού «Με το Κεφάλι Ψηλά»), την οποία τώρα επιλέγει ως πρωταγωνίστρια ενός ιδωμένου από τη γυναικεία πλευρά ερωτικού δράματος. Μιας ιστορίας που έχει πληγώσει βαθιά την Τονί, δικηγόρο την οποία συναντάμε σε ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε κάνοντας σκι.

Με τραύματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, εκείνη καλείται να επιστρέψει στην «κανονική ζωή» μέσα από μια επώδυνη διαδικασία, καθώς εκτός από τις επίπονες φυσιοθεραπείες και ασκήσεις, αναπολεί την περιπετειώδη σχέση της με τον Τζόρτζιο –έναν δυναμικό, χιουμορίστα και λάτρη των καταχρήσεων γόη– και αναζητά απαντήσεις. Τι τους έφερε κοντά; Τι τους παρέσυρε σε ένα αυτοκαταστροφικό πάθος; Τι απομάκρυνε τον έναν από τον άλλον και τι μπορεί να τους συμφιλιώσει ξανά; Ίσως η βράβευση της Εμανουέλ Μπερκό στο Φεστιβάλ Κανών (εξ ημισείας με τη Ρούνι Μάρα του «Carol») να ήταν υπερβολική –ειδικά απέναντι στις ερμηνείες των Κέιτ Μπλάνσετ («Carol»), Μαριόν Κοτιγιάρ («Μάκβεθ») και Έμιλι Μπλαντ («Sicario»)–, γεγονός είναι όμως ότι η Μαϊουέν έχει γράψει για χάρη της Μπερκό αλλά και του εξωστρεφούς Βενσάν Κασέλ δυο γεμάτους, πλήρεις συναισθηματικών αντιφάσεων ρόλους.

Η χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους και η ρεαλιστική, πυρετώδης σκηνοθετική ματιά είναι έτσι κι αλλιώς τα γερά ατού αυτού του «Σκηνές Από Ένα Γάμο» αλά γαλλικά. Ενός δυναμικού, μα υπερβολικού (και κατά στιγμές αυτάρεσκου) ερωτικού δράματος που θέλει να εμβαθύνει ψυχολογικά και να σχολιάσει κοινωνικά, δεν καταφέρνει όμως να γίνει απόλυτα πειστικό. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, όταν η πλοκή αρχίζει να επαναλαμβάνεται κυνηγώντας την ουρά της, νιώθεις πως το δράμα στομώνει και το ανεξέλεγκτο πάθος γίνεται προϊόν «εκμετάλλευσης».

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Βασιλιάς μου

Mon Roi
2,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 128 '
  • Μαϊουέν

Σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από ένα ατύχημά της στο σκι, η Τονί αναπολεί την περιπετειώδη ερωτική σχέση της με τον Τζόρτζιο και προσπαθεί να επουλώσει τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά τραύματά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.