Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα

3

Μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά επιχρωματίζεται με τεχνική αρτιότητα, προσπάθεια που μπορεί να τη φρεσκάρει και να μην την «προσβάλλει» αισθητικά, αλλά σίγουρα δεν της προσφέρει τίποτα κινηματογραφικά.

Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα

Μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά επιχρωματίζεται με τεχνική αρτιότητα, προσπάθεια που μπορεί να τη φρεσκάρει και να μην την «προσβάλλει» αισθητικά, αλλά σίγουρα δεν της προσφέρει τίποτα κινηματογραφικά.

Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα - εικόνα 1

Επ’ αφορμή της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την ίδρυση της εταιρείας Καραγιάννης - Καρατζόπουλος, μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού σινεμά επιστρέφει στις αίθουσες όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ: επιχρωματισμένη! Κοινωνικά οξυδερκής, σεναριακά υποδειγματική (διασκευή θεατρικού του ίδιου του Τζαβέλλα) και σκηνοθετικά αξεπέραστη (μάθημα ντεκουπάζ και κινηματογραφικής αφήγησης), η συγκινητική σάτιρα του μεταπολεμικού ελληνικού μικροαστισμού «Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» δοκιμάζεται τώρα σε ένα τολμηρό, αν και μάλλον ετεροχρονισμένο, πείραμα.
Η διεθνής προσπάθεια επιχρωματισμού ασπρόμαυρων ταινιών που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε γρήγορα απ’ όλους ως εμπορικά ασύμφορη και καλλιτεχνικά αναποτελεσματική. Η περίπτωση της «Γυνής…» επιβεβαιώνει το γιατί, αν και σε τεχνικό επίπεδο η δουλειά (των West Wing Studios της Φλόριντα) στη λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή. Ειδικά τα εξωτερικά γενικά πλάνα είναι χάρμα οφθαλμών, ξαναζωντανεύοντας μια πολύχρωμη Αθήνα των ’60s. Η ταινία, όμως, είναι φωτισμένη και σκηνογραφημένη ασπρόμαυρη, μια πρωτότυπη εικόνα πολύ πιο δυνατή εκφραστικά και ρεαλιστικά. Ο επιχρωματισμός μπορεί λοιπόν να τη φρεσκάρει και εν τέλει να μην την «προσβάλλει» αισθητικά, αλλά σίγουρα δεν της προσφέρει τίποτα κινηματογραφικά.

Ελλάδα. 1965. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Γυνή Να Φοβήται τον Άνδρα

3
  • Κομεντί
  • 1965
  • Διάρκεια: 101 '
  • Γιώργος Τζαβέλλας

Ένας χωρισμένος πλέον δημόσιος υπάλληλος θυμάται τη μακροχρόνια σχέση με τη γυναίκα του, στην οποία προτού παντρευτούν φερόταν αυταρχικά. Την ημέρα του γάμου τους, όμως, εκείνη αποφασίζει να… πατήσει πόδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.