Spotlight: Όλα στο Φως

3

Ένα μοντέρνο «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», υποψήφιο για έξι Όσκαρ και φαβορί για αυτό του πρωτότυπου σεναρίου.

Spotlight: Όλα στο Φως

Ένα μοντέρνο «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», υποψήφιο για έξι Όσκαρ και φαβορί για αυτό του πρωτότυπου σεναρίου.

Spotlight: Όλα στο Φως - εικόνα 1

Από τις πολυβραβευμένες ταινίες της χρονιάς, το «Spotlight» έφτασε έως τις έξι οσκαρικές υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, β΄ αντρικού και β΄ γυναικείου ρόλου) κερδίζοντας την κορυφαία διάκριση από μια σειρά πρωτοκλασάτων ενώσεων κριτικών (Λος Άντζελες, Βοστόνης, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο), το βραβείο του σωματείου των Αμερικανών σεναριογράφων και εκείνου των ηθοποιών (SAG Award), το BAFTA σεναρίου και τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες.

Λογικό, καθώς πρόκειται για ένα φιλμ-υπόδειγμα στο είδος του, αυτό του based on a true story χολιγουντιανού δράματος που συνδυάζει μια σοκαριστική αληθινή ιστορία, πανανθρώπινα μηνύματα, καθημερινούς, συμπαθείς ήρωες και μια συναρπαστική πλοκή. Μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με δημοσιογραφική έρευνα, το αξεπέραστο κινηματογραφικό πρότυπο του εγχειρήματος δεν είναι άλλο από το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», το δραματικό θρίλερ του Άλαν Πάκουλα, το οποίο το 1976 μετέφερε στην οθόνη την ιστορία αποκάλυψης του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.

Το «Spotlight» δανείζεται τον τίτλο του από την ειδική ομάδα ελεύθερου ρεπορτάζ της «Boston Globe», η οποία το 2001 αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας να ψάχνουν, οι τέσσερις δημοσιογράφοι διαπιστώνουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο, το οποίο φτάνει ψηλά στην ιεραρχία της καθολικής εκκλησίας.

Spotlight: Όλα στο Φως - εικόνα 2

Με αυστηρή σεναριακή μέθοδο, γνωριζόμαστε με όλα τα κομμάτια του ανθρώπινου δημοσιογραφικού παζλ, παρακολουθούμε τη λεπτομερή οργάνωση του ρεπορταζιακού team και γινόμαστε μάρτυρες της προσωπικής έρευνας του καθενός, πάντα όμως υπό το πνεύμα της ομάδας, το οποίο ακόμα κι όταν δοκιμάζεται, δεν ραγίζει ποτέ. Το κυρίαρχο δραματουργικό στοιχείο εδώ είναι η ερευνητική τακτική, η οποία αναπτύσσεται με μικρές σεναριακές «βινιέτες» που τη σπρώχνουν διαρκώς προς τα μπροστά, διευρύνουν τον ορίζοντά της, μας επεξηγούν τις περίπλοκες λεπτομέρειες της υπόθεσης και χαρίζουν λίγο χρόνο στους ήρωες, χρωματίζοντας μάλλον σχηματικά τους χαρακτήρες τους.

Σημαντική δουλειά στο τελευταίο κομμάτι κάνουν βέβαια και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι λειτουργούν κι αυτοί ως ομάδα (δεν υπάρχει πρώτος ρόλος), εξ ου και το συνολικό βραβείο του σωματείου ηθοποιών. Το στοιχείο του σασπένς, σε αντίθεση με την ταινία του Πάκουλα, είναι υποβαθμισμένο, το ίδιο –ευτυχώς!– και η εύκολη συγκίνηση ή η διδακτική ρητορική, με τον πρώην ηθοποιό και νυν άνισο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τομ ΜακΚάρθι (από τα πολύ ενδιαφέροντα «Station Agent» και «The Visitor» στο απαράδεκτο «Σε Ξένα Παπούτσια» με τον Άνταμ Σάντλερ) να υιοθετεί μια γραμμική, καθαρή και πληροφοριακή αφηγηματική προσέγγιση για να κορυφώσει –προβλέψιμα, αλλά όχι εντελώς αγιογραφικά– το πολλαπλών κοινωνικών διαστάσεων δράμα του.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Spotlight: Όλα στο Φως

Spotlight
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 128 '
  • Τομ Μακάρθι

Αναλαμβάνοντας διευθυντής της «Boston Globe» το 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναθέτει στην Spotlight, μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας την έρευνα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.