Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

3

Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα. Αργός, τελετουργικών ρυθμών και ανατολίτικης φιλοσοφίας «διάλογος» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βραβευμένος στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ Κανών.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 1

Πρώτη επίσημη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον Κιγιόσι Κουροσάβα (απλή συνωνυμία με τον Ακίρα), το «Ταξίδι στην Άλλη Όχθη» είναι μια λίγο διαφορετική ταινία από εκείνες που χαρακτηρίζουν την πλούσια φιλμογραφία του 61χρονου Ιάπωνα, γνωστού κυρίως για τα υποβλητικά θρίλερ του («The Cure», «Kairo/Pulse»). Αν και έχει δοκιμαστεί σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας («Real»), νεονουάρ («Serpent’s Path»), ακόμα και οικογενειακά δράματα («Tokyo Sonata»), αυτήν τη φορά ο Κουροσάβα ταξιδεύει ως την «άλλη όχθη» με όσο το δυνατόν λιγότερες κινηματογραφικές αποσκευές.

Έτσι, το φανταστικό στοιχείο εισβάλλει στην πραγματικότητα με τον απλούστερο και φυσικότερο τρόπο, όπως ακριβώς αντιδρά η Μιζούκι όταν, τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο σύζυγός της Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι. Αυτή τον ρωτάει γιατί άργησε τόσο πολύ, εκείνος της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, κι έτσι οι δυο τους ξεκινούν μια περιπλάνηση στη γιαπωνέζικη ενδοχώρα, συναντώντας παλιούς του γνωστούς, γείτονες και φίλους.

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη - εικόνα 2

«Μιτόρου» στα γιαπωνέζικα σημαίνει «συνοδεύω το νεκρό» και αναφέρεται στις τελευταίες στιγμές που περνά κάποιος με έναν ετοιμοθάνατο. Η ταινία του Κουροσάβα δεν είναι παρά ένα λιτό, γοητευτικά ατμοσφαιρικό «μιτόρου» λοιπόν (μια γιαπωνέζικη «Έκτη Αίσθηση»), το οποίο στη φαντασία της Μιζούκι (και του Γιουσούκε;) διογκώνεται χρονικά σαν ένα ταξίδι γνώσης προς το παρελθόν.

Σ’ αυτό, ζωντανοί και πεθαμένοι διασταυρώνονται με έναν ατάραχο τρόπο, κρυμμένα μυστικά και συναισθήματα αποκαλύπτονται, ενώ λογική και πίστη γίνονται ένα μέσα από μια γοητευτική, βαθιά ανατολίτικη μεταφυσική με δικούς της αφηγηματικούς ρυθμούς. Ίσως υπερβολικά αργούς, μα τελετουργικούς και ικανούς να υποβάλλουν μια εξώκοσμη αίσθηση (υπαρξιακής απειλής και ανακούφισης ταυτόχρονα) που συνδυάζει τη φιλοσοφία του ζεν με τα κβαντικά μυστήρια και τους πιο αρχέγονους ανθρώπινους φόβους.

Ιαπωνία. 2015. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Άλλη Όχθη

Kishibe no Tabi / Journey to the Shore
3
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 127 '
  • Κιγιόσι Κουροσάβα

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Γιουσούκε επιστρέφει ξαφνικά ένα βράδυ σπίτι, όμως η σύζυγός του Μιζούκι μοιάζει να τον περιμένει. Όταν αυτός της προτείνει να φύγουν μαζί για ένα ταξίδι, εκείνη συμφωνεί πρόθυμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.