Ουζερί Τσιτσάνης

1

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη διασκευάζεται σαν προχειροφτιαγμένο, σχηματικότατο τηλεοπτικό σίριαλ.

Ουζερί Τσιτσάνης

Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γιώργου Σκαμπαρδώνη διασκευάζεται σαν προχειροφτιαγμένο, σχηματικότατο τηλεοπτικό σίριαλ.

Ουζερί Τσιτσάνης - εικόνα 1

Γραμμένο το 2001, το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης» αναμειγνύει αληθινά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα και μυθοπλαστικά στοιχεία, αποτελώντας ένα καλογραμμένο χρονικό της καθημερινής πραγματικότητας στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη των αρχών της δεκαετίας του ’40. Αυτόν τον συνδυασμό μυθιστορηματικής βιογραφίας, ιστορικής καταγραφής και περιγραφής μιας ολόκληρης εποχής επιχειρεί και η ταινία του τηλεοπτικού Μανούσου Μανουσάκη («Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής»), η οποία εστιάζει σεναριακά σε μια ιστορία αγάπης. Αυτήν του Γιώργου, κουνιά­δου του 26άχρονου τότε Βασίλη Τσιτσάνη, με τον οποίο έχουν ανοίξει μαζί ένα ουζερί.

Από τη μια παρακολουθούμε, λοιπόν, την προσπάθεια του νιόπαντρου συνθέτη να αντισταθεί στη συνολική καταπίεση και στους γύρω του πειρασμούς, όπως αυτόν της ταλαντούχας τραγουδίστριας Λέλας, εκτονώνοντας την εσωτερική του ένταση στο μπουζούκι, κι απ’ την άλλη τον κρυφό αντιστασιακό αγώνα του Γιώργου, ο οποίος θα ερωτευτεί τη συνεργάτιδά του Εστρέα. Η συνεύρεση ενός χριστιανού και μιας Εβραίας, όμως, είναι απαγορευμένη με κάθε τρόπο. Κι έτσι, ενώ οι ναζί κλιμακώνουν τις διώξεις τους, οι δύο νέοι θα ζητήσουν τη βοήθεια του Τσιτσάνη για να ξεφύγουν.

Ουζερί Τσιτσάνης - εικόνα 2

Είναι απορίας άξιο πως ένα τόσα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό σχέδιο, το οποίο συνδυάζει καλλιτεχνικά και εμπορικά στοιχεία, καταλήγει σε κάτι τόσο… ευνουχισμένο ως αποτέλεσμα, ανεπαρκές ακόμα και για τηλεοπτικό σίριαλ. Το παντελώς προβλέψιμο και σχηματικό στην ανάπτυξή του σενάριο μοιάζει τελικά το μικρότερο κακό.

Πάνω στο φτηνό μελόδραμα, στις απίθανες συμπτώσεις και στη φωσκόλεια ρητορεία, έρχεται να προστεθεί και μια κακοσχεδιασμένη παραγωγή (από τα ψεύτικα αίματα και τις σκηνές πλήθους γυρισμένες με διαρ­κή κοντινά πλάνα μέχρι τους ίδιους πέντε Γερμανούς σε όλες τις σκηνές πάντα και παντού), η οποία αφαιρεί από την ταινία και την τελευταία ρανίδα αληθοφάνειας. Σαν σε πλατό της Finos Film του ’70, τα πάντα θυμίζουν εδώ «Υπολοχαγό Νατάσα» και «Κονσέρτο για Πολυβόλα», με ελάχιστες στιγμές πάλκου και λαϊκής μουσικής που –αλά «Ρεμπέτικο»– θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τα καταδικασμένα προσχήματα.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ουζερί Τσιτσάνης

1
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 116 '
  • Μανούσος Μανουσάκης

Στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 1942 ο Γιώργος δουλεύει μαζί με το γαμπρό του Βασίλη Τσιτσάνη σε ένα δικό τους ουζερί. Θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Εστρέα, ο έρωτας μεταξύ ενός χριστιανού και μιας Εβραίας, όμως, είναι απαγορευμένος με κάθε τρόπο. Κι ενώ οι ναζί κλιμακώνουν τις διώξεις τους, οι δυο νέοι θα ζητήσουν τη βοήθεια του διάσημου συνθέτη για να μπορέσουν να ξεφύγουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.