Το Δέντρο με τα Τσόκαρα

4

Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια ντοκιμαντερίστικης αλήθειας ταινία εποχής, πιστή στα διδάγματα του νεορεαλισμού.

Το Δέντρο με τα Τσόκαρα

Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια ντοκιμαντερίστικης αλήθειας ταινία εποχής, πιστή στα διδάγματα του νεορεαλισμού.

Το Δέντρο με τα Τσόκαρα - εικόνα 1

Ένα χρόνο μετά τον «Πατέρα Αφέντη» των αδελφών Ταβιάνι, ένα ακόμα ιταλικό αγροτικό δράμα βραβεύεται ως η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ Κανών. Το τρίωρο «Δέντρο για Ξυλοπάπουτσα», όπως είναι ο αυθεντικός τίτλος του, είναι κι αυτό ένα πιστό στη νεορεαλιστική παράδοση φιλμ, το οποίο διατηρεί όλη την ακατέργαστη δύναμη ενός εθνολογικού ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Φλάερτι, ενώ αφηγείται μια εντελώς μυθοπλαστική, «κατασκευασμένη» ιστορία. Πρόκειται για αυτή μιας ομάδας κολίγων στη Λομβαρδία του τέλους του 19ου αιώνα, η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα καλλιεργώντας τη γη ενός μεγαλοκτηματία.

Με εικαστική ματιά (η βουτηγμένη στα γήινα χρώματα φωτογραφία είναι του ίδιου του Ερμάνο Όλμι), προσεγμένο ντεκουπάζ, αλλά την αποστασιοποιημένη ματιά ενός ψυχρού παρατηρητή και ερασιτέχνες ηθοποιούς σε όλους τους ρόλους, το «Δέντρο…» είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, ένα κοινωνικό δοκίμιο, μια μελέτη των προκαπιταλιστικών δομών παραγωγής, ένα ανθρώπινο δράμα και μαζί μια έντεχνη αλληγορία για τη σχέση οικονομικών εξαρτήσεων και προσωπικής αλλοτρίωσης. Αφηγηματικά λιτό, μα συναισθηματικά πλουσιότατο, μας θυμίζει τη διαχρονική αξία των βασικών κινηματογραφικών αξιών, μετρημένων στο ύψος του ανθρώπου και ζυγισμένων στο βάρος των αναγκών του.

Ιταλία. 1978. Διάρκεια: 186΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δέντρο με τα Τσόκαρα

L' Albero Degli Zoccoli
4
  • Δραματική
  • 1978
  • Διάρκεια: 186 '
  • Ερμάνο Όλμι

Στη Λομβαρδία των αρχών του προ-προηγούμενου αιώνα μια ομάδα κολίγων προσπαθεί να τα βγάλει πέρα καλλιεργώντας τη γη ενός μεγαλοκτηματία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.