Sicario: Ο Εκτελεστής

2,5

Ένα καλοστημένο, σκηνοθετημένο με νεύρο και ρεαλισμό περιπετειώδες θρίλερ που δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση του (σκοτεινού) deja vu.

Sicario: Ο Εκτελεστής

Μια δυναμική και ιδεολόγος πράκτορας του FBI στρατολογείται σε μια απόρρητη αποστολή με στόχο τον αρχηγό ενός καρτέλ ναρκωτικών. Διαπιστώνει όμως πως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο φαινόταν εξαρχής, σε ένα καλοστημένο, σκηνοθετημένο με νεύρο και ρεαλισμό περιπετειώδες θρίλερ που δεν μπορεί να ξεφύγει από την αίσθηση του (σκοτεινού) deja vu.

Sicario: Ο Εκτελεστής - εικόνα 1

Ο Ντενίς Βιλνέβ είναι ένας αναμφίβολα ταλαντούχος σκηνοθέτης. Από το «Polytechnique» που δεν προβλήθηκε στη χώρα μας μέχρι τα οσκαρικά υποψήφια «Μέσα­ Από τις Φλόγες» και «Prisoners» αλλά και τον σαγηνευτικά εφιαλτικό «Άνθρωπο Αντίγραφο», έχει επανειλημμένα αποδείξει πως διαθέτει­ αφηγηματική δεξιοτεχνία, εικαστική­ ακρίβεια και μια ενδιαφέρουσα σκοτεινή οπτική. Η πρώτη σκηνή του «Sicario» το επιβεβαιώνει: μια ομάδα πρακτόρων του FBI εισβάλλει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην έρημο­ του Νέου Μεξικού. Όλα μοιάζουν να είναι στη θέση τους, μέχρι που η έρευνα αποκαλύπτει πως πρόκειται για ένα ακατοίκητο «σπίτι θανάτου» – από εκείνα δηλαδή που οι τοίχοι τους είναι γεμάτοι πτώματα, θύματα του πολέμου των ναρκωτικών, τα οποία δεν θα είναι τα μόνα, καθώς κάποιος είχε προετοιμαστεί για την επίσκεψη του FBI σε αυτό το «όρθιο νεκροταφείο».

Στημένη με ρεαλισμό και γεμάτη υπόγεια ένταση, η υποδειγματική αρχική σεκάνς τελειώνει σοκαριστικά­. Η αλήθεια είναι πως η υπόλοιπη ταινία δεν μπορεί να μιμηθεί τη λιτή ακρίβειά της, αν και ο Βιλνέβ κάνει τα πάντα για να περιγράψει πειστικά έναν κόσμο βίας, αβέβαιων κινήτρων και θολής ηθικής που δεν γνωρίζει­ σύνορα ανάμεσα στο νομοταγές και το παράνομο, αν και προσπαθεί να τα χαράξει ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στο κέντρο του στέκεται η Κέιτ Μέισερ, ιδεολόγος πράκτορας του FBI, η οποία επιβιώνει των αρχικών γεγονότων και δέχεται να συμμετάσχει σε μια μυστική αποστολή υψίστης σημασίας.

Sicario: Ο Εκτελεστής - εικόνα 2

Υπό την καθοδήγηση του αντισυμβατικού στις μεθόδους του Ματ Γκρέιβερ και του αινιγματικού Αλεσάντρο (της CIA; Του FBI; Κάποιας αφανούς κυβερνητικής υπηρεσίας;), περνά στο Μεξικό προκειμένου να βοηθήσει στη σύλληψη του αρχηγού ενός καρτέλ ναρκωτικών. Δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως οι εντολές, η τακτική και η επιχειρησιακή πρακτική τυλίγονται σε μια ομιχλώδη, αυθαίρετη ερμηνεία τού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Με την αρωγή ενός άριστου καλλιτεχνικού επιτελείου –φωτογραφία ο 12 φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρότζερ Ντίκινς («Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους», «Skyfall»), μοντάζ ο Τζο Γουόκερ («12 Χρόνια Σκλάβος») και μουσική ο Γιόχαν Γιόχανσον («Η Θεωρία των Πάντων»)–, ο Βιλνέβ ορθογραφεί ένα ζυγισμένο θρίλερ που θα ήταν απείρως πιο αποτελεσματικό αν ήταν έστω και κατά τι λιγότερο φιλόδοξο. Συνδυάζοντας δράση, πολιτικοκοινωνική κριτική και υπαρξιακή αλληγορία, το περιπετειώδες δράμα του ζητά να ικανοποιήσει από το ευρύ κοινό (οι μελοδραματικές σεναριακές ευκολίες) μέχρι τα μέλη της ακαδημίας (μηνύματα τυλιγμένα σε διηγηματική βιρτουοζιτέ) αλλά και τον πιο απαιτητικό σινεφίλ (στιλάτο παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι, την έννοια των συνόρων και την κάθοδο στον άλλο κόσμο) κι επιλέγει τελικά μια ασφαλή, χολιγουντιανά «βρόμικη» κινηματογραφική προσέγγιση, ενώ καταλήγει σε μια σειρά γνωστών σε όλους, επιδερμικά καταγγελτικών διαπιστώσεων.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILMS, SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Sicario: Ο Εκτελεστής

Sicario
2,5
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 121 '
  • Ντενί Βιλνέβ

Η Κέιτ Μέισερ είναι μια δυναμική, ιδεολόγος πράκτορας του FBI, η οποία στρατολογείται σε μια απόρρητη αποστολή υψίστης σημασίας. Υπό την καθοδήγηση του αντισυμβατικού στις μεθόδους του Ματ Γκρέιβερ και του αινιγματικού Αλεσάντρο, περνά στο Μεξικό προκειμένου να συλλάβει τον αρχηγό ενός καρτέλ ναρκωτικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.