Το Μαύρο Άλογο

2

Παρά την αξιοπρόσεκτη πρωταγωνιστική ερμηνεία του Κλιφ Κέρτις, το νεοζηλανδικό δράμα επιλέγει τις σέιφ αφηγηματικές επιλογές, προτιμώντας να μη «σβολιάσει» σε καμιά στιγμή η ευκολοχώνευτη γλυκόπικρη συνταγή του.

Το Μαύρο Άλογο

Παρά την αξιοπρόσεκτη πρωταγωνιστική ερμηνεία του Κλιφ Κέρτις, το νεοζηλανδικό δράμα επιλέγει τις σέιφ αφηγηματικές επιλογές, προτιμώντας να μη «σβολιάσει» σε καμιά στιγμή η ευκολοχώνευτη γλυκόπικρη συνταγή του.

Το Μαύρο Άλογο - εικόνα 1

Ο Τζένεσις, ένας διπολικός­ τρόφιμος ψυχιατρείου­, επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια εγκλεισμού στην πόλη όπου μεγάλωσε με τη βοήθεια του μεγάλου αδερφού του. Αναζητώντας θετικό προσανατολισμό, αναλαμβάνει να διδάξει την τέχνη του σκακιού στα μη προνομιούχα παιδιά της γειτονιάς που φλερτάρουν με την παραβατικότητα­.

Το έργο του αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες όταν αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το φιλύποπτο περιβάλλον της ντόπιας κοινότητας αλλά και με τα προσωπικά του φαντάσματα, που δεν λένε να τον εγκαταλείψουν. Μοναδικός στόχος για τον Τζένεσις είναι να οδηγήσει την ταλαντούχα ομάδα παιδιών στο παν-νεοζηλανδικό πρωτάθλημα που γίνεται στο Όκλαντ. Βασισμένο σε αληθινή­ ιστορία, το δράμα μάς μεταφέρει στο αραιοκατοικημένο Γκίσμπορν και στις κακόφημες γειτονιές του.

Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον δεν διστάζει να «λερώσει» την κάμερά του αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή πλευρά της χώρας του, ενώ ο πρωταγωνιστής Κλιφ Κέρτις (τον έχουμε δει σε δεύτερους ρόλους στο Χόλιγουντ, όπως το «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει 4.0») παραμορφώνεται παίρνοντας τριάντα κιλά για να ερμηνεύσει τον διπολικό καθηγητή σκακιού Τζένεσις Ποτίνι στην οθόνη.

Παρά την αξιοπρόσεχτη ερμηνεία του Νεοζηλανδού ηθοποιού (με τις καλές και τις κακές στιγμές του) και το εν μέρει ρεαλιστικό σκηνικό της απόκληρης κοινότητας των γηγενών Μαορί, το δράμα δεν παίρνει ποτέ αποστάσεις από το χολιγουντιανό νατουραλισμό και τη χιλιο-ιδωμένη μελοδραματική αφήγηση του «αουτσάιντερ νικητή».

Μπροστά σε κάθε μεγάλη σεναριακή πρόκληση ο Ρόμπερτσον λιποψυχεί, κάνοντας τη σέιφ επιλογή και προτιμώντας να μη «σβολιάσει» σε καμιά στιγμή η ευκολοχώνευτη γλυκόπικρη συνταγή του: εκτός από κάνα δυο γραφικούς, ουσιαστικά δεν υπάρχουν κακοί στο επικίνδυνο νεοζηλανδικό γκέτο, η παράδοση των Μαορί παραμένει στο επίπεδο του φολκλόρ, ενώ το φινάλε δεν εκπλήσσει κανέναν

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαύρο Άλογο

The Dark Horse
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 124 '
  • Τζέιμς Νάπιερ Ρόμπερτσον

Ο Τζένεσις, ένας διπολικός τρόφιμος ψυχιατρείου, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια εγκλεισμού στην πόλη όπου μεγάλωσε με τη βοήθεια του μεγάλου αδελφού του. Αναζητώντας θετικό προσανατολισμό, αναλαμβάνει να διδάξει την τέχνη του σκακιού στα μη προνομιούχα παιδιά της γειτονιάς που φλερτάρουν με την παραβατικότητα. Το έργο του αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες όταν αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με το φιλύποπτο περιβάλλον της ντόπιας κοινότητας, αλλά και με τα προσωπικά του φαντάσματα που δεν λένε να τον εγκαταλείψουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.