Ο Τομ Κρουζ σε τροχιά απογείωσης

Η κατασκοπική κινηματογραφική σειρά των "Επικίνδυνων Αποστολών" που έχει την υπογραφή του 53χρονου Αμερικανού σταρ αποκτά την πέμπτη ταινία της.

Ο Τομ Κρουζ σε τροχιά απογείωσης

Η κατασκοπική κινηματογραφική σειρά που έχει την υπογραφή του 53χρονου­ Αμερικανού σταρ αποκτά την πέμπτη ταινία της, με την ολοκαίνουργια περι­πέτεια να θεωρείται ήδη ένα από τα πλέον επιτυχημένα φιλμ του franchise. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν.

Ο Τομ Κρουζ σε τροχιά απογείωσης - εικόνα 1

Φέρτε απλώς στο μυαλό σας τους ­Τζέιμς Μποντ, Τζέισον Μπορν και Τζακ Ράιαν για να αντιληφθείτε ότι κανένας άλλος διά­σημος πράκτορας δεν έχει ταυτιστεί με την εικόνα ενός ηθοποιού όσο ο Ίθαν Χαντ με τον Τομ Κρουζ. Αυτή η απόλυτη κινηματογραφική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο-ορχήστρα της IMF (Impossible Missions Force) και στον 53χρονο Αμερικανό σταρ δεν είναι μόνο ερμηνευτική. Ο Τομ Κρουζ πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον αντιήρωα που κινείται στη σκιά του παγκόσμιου κατασκοπικού παιχνιδιού, ο οποίος μάλιστα δεν κουβαλούσε κάποια βαριά δημιουργική κληρονομιά.

Οι 7+2 σεζόν των τηλεοπτικών «Επικίνδυνων Αποστολών» δεν έχτισαν κάτι παραπάνω από ένα συγκρατημένο καλτ στάτους και μια γενική ιδέα ότι στο σύγχρονο (ψυχρο)πολεμικό σκηνικό, όπου οι μικρής ισχύος μάχες έχουν πάρει τη θέση των μεγάλων πολέμων, το παν είναι η τεχνολογική υπεροχή και όχι η ρώμη και το θάρρος. Ο Κρουζ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην παραγωγή του κατασκοπικού franchise, μετατρέποντας έτσι τις «Επικίνδυνες Αποστολές» σε προσωπικό στοίχημα, το οποίο κέρδισε θριαμβευτικά στη διάρκεια του χρόνου.

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πρώτη ταινία η σειρά έχει καταγράψει εισπράξεις 2,5 δισ. δολαρίων, έχοντας αφήσει πίσω της τον «Ιντιάνα Τζόουνς», το «Star Trek» αλλά και τον «Εξολοθρευτή». Το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι όμως ότι η εμπορική δυναμική των «Επικίνδυνων Αποστολών» βρίσκεται ακόμη στο peak της...

1,5 χλμ. πάνω από τη Γη

Ο Τομ Κρουζ σε τροχιά απογείωσης - εικόνα 2

Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο σε αυτήν τη ζωή. Γι’ αυτό κάθε καινούργια ταινία της σειράς αντιμετωπίζεται από τον αγέραστο σταρ σαν μια νέα δοκιμασία για να ξεπεράσει τα όριά του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κρατήσεις ζωντανό ένα franchise επί δύο δεκαετίες. Το πέμπτο φιλμ των «Επικίνδυνων Αποστολών» φέρνει τον Τομ Κρουζ αντιμέτωπο με μερικά από τα πιο επικίνδυνα stunts που έχει δοκιμάσει στην καριέρα του. Στην εναρκτήρια σεκάνς του «Μυστικού Έθνους» ο Ίθαν Χαντ κρέμεται από το φτερό ενός πολεμικού αεροπλάνου Airbus A400M Atlas!

Αν νομίζετε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα προηγμένων ειδικών εφέ, τότε κάνετε λάθος. Ο Αμερικανός σταρ, ο οποίος δεν αφήνει κανέναν κασκαντέρ να του κλέψει την... αδρεναλίνη μέσα από τα χέρια, πέταξε σε ύψος 1,5 χλμ. δεμένος έξω από την πόρτα του αεροσκάφους. Ο Τομ Κρουζ εξομολογείται ότι «δεν μπορούσα να κοιμηθώ την προηγούμενη ημέρα του γυρίσματος. Γνώριζα πολύ καλά ότι αν κάτι στράβωνε στον αέρα, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα». Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Όχι μόνο σε αυτήν τη ριψοκίνδυνη σεκάνς αλλά και στις υπόλοιπες. Γιατί στο «Μυστικό Έθνος» ο Ίθαν Χαντ δεν αρκείται στις πτήσεις χωρίς αριθμημένη θέση, αλλά κάνει άνω κάτω τη φημισμένη Όπερα της Βιένης, τους πασπαλισμένους με σκόνη δρόμους του Μαρόκο και το κέντρο του Λονδίνου.

Την εντυπωσιακότερη σκηνή της ταινίας όμως ο Αμερικανός σταρ τη γύρισε απνευστί, κάνοντας μια βουτιά-μονοπλάνο (χωρίς μοντάζ, παρακαλώ) σε έναν υποβρύχιο κυλινδρικό δακτύλιο. Μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει εντατικά μαθήματα με τους καλύτερους επαγγελματίες στην ελεύθερη κατάδυση χωρίς μπουκάλες για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της συγκεκριμένης σκηνής. Η υποβρύχια λήψη (μίλησε κάποιος για κασκαντέρ;) υποχρέωσε τον Κρουζ να κρατήσει την αναπνοή του για τρία ολόκληρα λεπτά! Και όλα αυτά έχοντας πατήσει τα 53. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης...

Η παρέα και πάλι μαζί

Ο Τομ Κρουζ σε τροχιά απογείωσης - εικόνα 3

Στο «Μυστικό Έθνος» ο Τομ Κρουζ διατήρησε την παράδοση που θέλει κάθε «Επικίνδυνη Αποστολή» να έχει και διαφορετικό σκηνοθέτη. Τώρα είναι η σειρά του Κρίστοφερ ΜακΚουόρι («Jack Reacher») να ενορχηστρώσει μια αδρεναλούχα περιπέτεια που κινείται σε φρενήρεις κατασκοπικούς ρυθμούς. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος συγκεντρώνει και πάλι στην οθόνη το ετερόκλητο παρεάκι της IMF: ο Σάιμον Πεγκ επιστρέφει ως αλλοπρόσαλλος πληροφορικάριος Μπέντζι, ο Τζέρεμι Ρένερ ως αρχηγός Μπραντ και η παλιά καραβάνα της σειράς Βινγκ Ρέιμς ως βαρύς πράκτορας Λούθερ.

Σε αυτούς προσθέστε τον Αλεκ Μπάλντουιν στο ρόλο του αρχηγού της CIA και την εντυπωσιακή Σουηδή Ρεμπέκα Φέργκιουσον σε αυτόν της γυναίκας-αράχνη. Όλοι τους αποτελούν κομμάτια ενός μυστηριώδους, περιπετειώδους παζλ που πρέπει να εξουδετερώσει την πανίσχυρη οργάνωση «Συνδικάτο».

Περισσότερες πληροφορίες

Επικίνδυνη Αποστολή: Μυστικό Έθνος

Mission Impossible: Rogue Nation
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 132 '
  • Κρίστοφερ ΜακΚουόρι

H οργάνωση-φάντασμα «Συνδικάτο» εντείνει τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Ίθαν Χαντ καλείται να την αντιμετωπίσει με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση παύει τις δραστηριότητες της IMF λόγω αδιαφανών πρακτικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.