Σε Ακολουθεί

3,5

Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της τρέχουσας δεκαετίας με κοινωνικές, ψυχαναλυτικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Σε Ακολουθεί

Μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της τρέχουσας δεκαετίας με κοινωνικές, ψυχαναλυτικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Σε Ακολουθεί - εικόνα 1

Το ανεξάρτητο horror film, το οποίο προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από εύκολο σασπένς και πατενταρισμένο ρίγος. Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ χρησιμοποιεί­ μια ανατριχιαστική ιστορία για να μιλήσει για την εύθραυστη μετε­φηβική ηλικία, την αμερικανική­ κοινωνία και τα στοιχειά που κουβαλάμε.

Όλα ξεκινούν όταν η νεαρή Τζέι γνωρίζει τον μυστηριώδη 21χρονο Χιου. Έπειτα από μερικά ραντεβού οι δυο τους κάνουν έρωτα στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Η ημίγυμνη Τζέι ξυπνά ακινητοποιημένη σε μια οικοδομή, με τον εραστή της να της ανακοινώνει ότι την έχει κολλήσει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο μεταφυσικό νόσημα­. Ο εφιάλτης γι’ αυτήν έχει μόλις ξεκινήσει. Το ίδιο και για τον θεατή.

Εδώ δεν μιλάμε, φυσικά, για gore κανιβαλισμό (ο Μίτσελ παίρνει αποστάσεις από αυτόν από τη σατιρική πρώτη σεκάνς). Αντίθετα, το φιλμ προσφέρει έναν αργόσυρτο, ατμοσφαιρικό και άκρως ενοχλητικό τρόμο, ο οποίος ακολουθεί τις συμβάσεις του είδους: ζόμπι, απροστάτευτο κορίτσι, μεταφυσικές δυνάμεις που χτυπούν πόρτες...

Σε Ακολουθεί - εικόνα 2

Οι νόρμες αυτές όμως είναι οπτικά­ νοθευμένες –εξαιρετική η διε­στραμμένα γοητευτική φωτογραφία του Μάικλ Γκιουλάκις–, τοποθετημένες προσεκτικά σε ένα ευρύτερο αφηγηματικό κάδρο που μιλάει σχεδόν για τα πάντα: από την ατελείωτη καπιταλιστική κρίση που έχει μετατρέψει το Ντιτρόιτ σε πόλη-φάντασμα, την τραυματική σεξουαλική αφύπνιση/ενηλικίωση που συντελείται απουσία των γονιών (είναι ουσιαστικά απόντες από το φιλμ) και τους κινδύνους της εφηβικής ακολασίας μέχρι το τέλος της αυθεντικότητας στην τέχνη και την επέλαση του μεταμοντερνισμού (ασπρόμαυρες ταινίες τρόμου παίζουν στην τηλεόραση την ίδια στιγμή που ένα e-book σε σχήμα... κοραλλιού χωράει το μεγαλείο του Ντοστογιέφσκι).

Η ψυχαναλυτική ματιά του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ πάνω στους νεαρούς ήρωες ωστόσο, η οποία φανερώνεται μέσα από τα μυστηριώδη φαντάσματα που τους κυνηγούν (μετατροπή της λίμπιντο σε άγχος, οιδιπόδειο σύμπλεγμα, λογοκρισία, ναρκισσισμός και άλλα πολλά), είναι αυτή που σίγουρα θα «σε ακολουθήσει» και μετά την έξοδο από τον κινηματογράφο.

Περισσότερες πληροφορίες

Σε Ακολουθεί

It Follows
3,5
  • Τρόμου
  • 2014
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ

Η νεαρή Τζέι γνωρίζει τον μυστηριώδη 21χρονο Χιου. Έπειτα από μερικά ραντεβού οι δυο τους κάνουν έρωτα στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Η ημίγυμνη Τζέι ξυπνά ακινητοποιημένη σε μια οικοδομή, με τον εραστή της να της ανακοινώνει ότι την έχει κολλήσει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο μεταφυσικό νόσημα. Ο εφιάλτης για την Τζέι έχει μόλις ξεκινήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.