Σκοτεινός Τόπος

2,5

Στέρεη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση ή πρωτοτυπία, μεταφορά ενός κοινωνικών διαστάσεων crime novel της Τζίλιαν Φλιν («Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»).

Σκοτεινός Τόπος

Η Λίμπι ήταν οκτώ χρονών όταν η μητέρα της και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν στη φάρμα τους στο Κάνσας. Ύστερα από 28 χρόνια δέχεται να επανεξετάσει την υπόθεση, η οποία, με δική της κατάθεση, έχει κλείσει αναγνωρίζοντας τον καταδικασμένο σε ισόβια αδελφό της ως ένοχο. Στέρεη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση ή πρωτοτυπία μεταφορά ενός κοινωνικών διαστάσεων crime novel της Τζίλιαν Φλιν («Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»).

Σκοτεινός Τόπος - εικόνα 1

Τηλεοπτικός κριτικός για το «Entertainment Weekly» μέχρι το 2008, η 44χρονη σήμερα Τζίλιαν Φλιν γνώρισε­ επιτυχία ως συγγραφέας κιόλας με το πρώτο της μυθιστόρημα, το crime novel του 2006 «Αιχμηρά αντικείμενα». Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς το 2009 ακολούθησε ο «Σκοτεινός τόπος» και το 2012 το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», το οποίο ξεπέρασε τα 2 εκατ. αντίτυπα σε πωλήσεις. Με ηρωίδες «κακά κορίτσια» ή ψυχολογικά εύθραυστες και πληγωμένες γυναίκες των μεσοδυτικών πολιτειών, ο λογοτεχνικός κόσμος της Φλιν είναι ένας λαβύρινθος απωθημένων παθών κι επικίνδυνων μυστικών, ο οποίος οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά του τραυματισμένου αμερικανικού ονείρου – στον «Σκοτεινό τόπο» το φανταστικό Κίνακι του Κάνσας βρίσκεται ακριβώς στο γεωγραφικό κέντρο των ΗΠΑ.

Σε αυτήν τη συμβολικά τοποθετημένη αγροτική κωμόπολη η 8χρονη Λίμπι Ντέι, της οποίας η μητέρα και οι δύο αδερφές έπεσαν θύματα δολοφονίας, καταθέτει ως μάρτυρας πως δράστης είναι ο 15χρονος αδερφός της Μπεν, μέλος σατανιστικής αίρεσης, και τον στέλνει ισόβια στη φυλακή. Έκτοτε η Λίμπι ζει στο Κάνσας Σίτι χάρη σε φιλανθρωπικούς εράνους και δωρεές, αλλά 28 χρόνια μετά η εισροή χρημάτων έχει ελαττωθεί δραματικά και οι καταθέσεις της έχουν μηδενιστεί. Έτσι αναγκάζεται να δεχτεί την προσφορά μιας παράξενης λέσχης διαλεύκανσης εγκλημάτων, τα μέλη της οποίας πιστεύουν πως ο Μπεν είναι αθώος. Αντί αμοιβής, λοιπόν, εκείνη δέχεται να επανεξετάσει την υπόθεση κι «επιστρέφει» στον τόπο και το χρόνο του εγκλήματος για να διαπιστώσει αν όλα όσα θυμάται είναι η καθαρή αλήθεια.

Σκοτεινός Τόπος - εικόνα 2

Όπως φυσικά συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, η αλήθεια ούτε ξεκάθαρη είναι ούτε ταυτίζεται με εκείνη που έχει σχηματίσει στο κεφάλι της η ηρωίδα. Με οδηγό έναν εσωτερικό μονόλογο, η Φλιν μας κατευθύνει προς το τι πραγματικά συνέβη συμπλέκοντας αγωνία και πικρό, αυτοσαρκαστικό χιούμορ, κοινωνιολογικές παρατηρήσεις, ψυχολογική ανάλυση και πολιτικά σχόλια. Ο Γάλλος Ζιλ Πακέ-Μπρενέ του μελοδραματικού «Sarah’s Key», με την Κριστίν Σκοτ Τόμας, προσπαθεί να διατηρήσει την ίδια ισορροπία, δυσκολεύεται όμως να δια­χειριστεί αποτελεσματικά μια βαρυφορτωμένη ίντριγκα που αγγί­ζει πάμπολλα θέματα, αλλά δεν αρπάζει απ’ το λαιμό παρά ελάχιστα.

Η παρακμιακή, παγιδευμένη σε μια οικονομικο-κοινωνική ασφυξία αόρατη Αμερική είναι ένα από αυτά, η ιδεολογικά απροσανατολισμένη αντίδραση της νέας γενιάς απέναντί της όμως σίγουρα δεν είναι. Η Σαρλίζ Θερόν, αν και υπερβολικά σικ και φωτογενής για αντικοινωνική white trash, διαθέτει την πειστική αυτοκαταστροφική μελαγχολία, η θρίλερ ατμόσφαιρα υπηρετείται με (τηλεοπτική) αξιοπρέπεια, αλλά η σύγκριση με τα πολυδιάστατα επιτεύγματα του Ντέιβιντ Φίντσερ στο ανάλογου ύφους και θέματος «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» είναι σχεδόν συντριπτική.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκοτεινός Τόπος

Dark Places
2,5
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 113 '
  • Ζιλ Πακέ - Μπρενέ

Η Λίμπι ήταν οκτώ χρονών όταν η μητέρα της και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν στη φάρμα τους στο Κάνσας. 28 χρόνια αργότερα δέχεται να επανεξετάσει την υπόθεση, η οποία, μετά από δική της κατάθεση, έχει κλείσει αναγνωρίζοντας τον καταδικασμένο σε ισόβια αδελφό της ως ένοχο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.