«Ταξίδι στην Ιταλία»: Ντόλτσε βίτα με τον Στιβ και τον Ρομπ

Ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον διασχίζουν την πανέμορφη μεσογειακή χερσόνησο σε ένα ξεκαρδιστικό γαστρονομικό οδοιπορικό κι εμείς κάνουμε focus σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projects που είδαμε στις αίθουσες τα τελευταία χρόνια.

«Ταξίδι στην Ιταλία»: Ντόλτσε βίτα με τον Στιβ και τον Ρομπ

Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ υπογράφει το δεύτερο κινηματογραφικό του «­Ταξίδι», που αυτήν τη φορά μας μεταφέρει στην Ιταλία. Ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον διασχίζουν την πανέμορφη μεσογειακή χερσόνησο σε ένα ξεκαρδιστικό γαστρονομικό οδοιπορικό κι εμείς κάνουμε focus σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projects που είδαμε στις αίθουσες τα τελευταία χρόνια.

«Ταξίδι στην Ιταλία»: Ντόλτσε βίτα με τον Στιβ και τον Ρομπ - εικόνα 1
Η selfie των πρωταγωνιστών

Την αρχή έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες που με τα γαστρονομικά σουαρέ τους, τα οποία ονόμαζαν τότε συμπόσια, ντοπάρονταν με αιθυλική αλκοόλη και γκουρμέ μεζέδες την ώρα που κουβέντιαζαν για την πολιτική, την τέχνη και τη φιλοσοφία. Συνεπώς το τηλεοπτικο-κινηματογραφικό project «Ταξίδι στην Ιταλία» που υπογράφει ο Βρετανός γνωστός σκηνοθέτης Μάικλ Γουιντερμπότομ («24 Hour Party People») αποτελεί ένα συμπόσιο για δύο...

Οι κορυφαίοι κωμικοί συμπατριώτες του Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον πρωταγωνιστούν σε ένα γευσιγνωστικό road trip, με τα διάφορα εδέσματα να αποτελούν την αφορμή για να ξεκινήσει ένα εμπνευσμένο λεκτικό πινγκ πονγκ το οποίο φανερώνει πώς η γαστρονομία συνδέεται με τη λογοτεχνία, το κωμικό με το δραματικό, η μυθοπλασία με την πραγματικότητα, το ταξίδι με τον πολιτισμό και η εργασιακή καταξίωση με τους προσωπικούς δαίμονες. Στο «Ταξίδι στην Ιταλία» –όπως και στην πρώτη ταινία που είδαμε πριν από τέσσερα χρόνια– γινόμαστε αόρατοι συνδαιτυμόνες σε ένα πλούσιο κινηματογραφικό γεύμα γεμάτο χιού­μορ, ιστορικές αναφορές, ποίηση, μιμήσεις, οικογενειακά μυστικά και παράνομους έρωτες. Εσείς θα μείνετε νηστικοί;

Στο μυαλό του Γουιντερμπότομ

«Ταξίδι στην Ιταλία»: Ντόλτσε βίτα με τον Στιβ και τον Ρομπ - εικόνα 2
Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον σε στιγμές οικειότητας

Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ αποτελεί­ έναν από τους πιο αταξινόμητους δημιουργούς που έχει βγάλει η Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ακολουθώντας προσωπικά βιώματα, πολιτικές ανησυχίες και λογοτεχνικο-μουσικά πάθη, εμπλέκεται προσωπικά σε κάθε project που αναλαμβάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ξεκαρδιστική σάτιρα που γύρισε το 2005, το «Μια Απίθανη Ιστορία» («A Cock and Bull Story»), η οποία αφηγούνταν γλαφυρά την προσπάθεια ενός κινηματογραφικού συνεργείου να μεταφέρει στην οθόνη το αφηγηματικά στρυφνό «Ο βίος και οι απόψεις του Τρίσταμ Σάντι», του σπουδαίου συγγραφέα του 18ου αιώνα Λόρενς Στερν.

Στα διαλείμματα των γυρισμάτων ο Γουιντερμπότομ παρατηρεί ότι ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον (οι δυο τους είχαν βρεθεί και στο «24 Hour Party People») έδιναν ένα αυτοσχέδιο stand up σόου με μιμήσεις, πειράγματα και μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού. O Βρετανός δημιουργός καταλαβαίνει ότι έχει μπροστά του ένα εν δυνάμει εκρηκτικό κινηματογραφικό δίδυμο που σολάρει ασταμάτητα, χωρίς σεναριακές παρεμβάσεις και σκηνοθετικά τερτίπια.

Στο μυαλό του θα μπει τότε η ιδέα να μετατρέψει τους δύο ηθοποιούς σε τολμηρούς εξερευνητές γεύσεων σε ένα ταξίδι στη Βόρεια Αγγλία, όπου το κάθε γεύμα θα μετατρέπεται σε ένα εγκεφαλικό παιχνίδι και η ποίηση των Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ και Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ θα μπλέκεται με εδέσματα και ξεκαρδιστικές υποπλοκές.

Επόμενος σταθμός Ιταλία

«Ταξίδι στην Ιταλία»: Ντόλτσε βίτα με τον Στιβ και τον Ρομπ - εικόνα 3

Η επιτυχία του πρώτου «Ταξιδιού», το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2010, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στην Αγγλία το γαστρονομικό οδοιπορικό του Γουιντερμπότομ μετατράπηκε σε έξι αυτοτελή επεισόδια τα οποία μεταδόθηκαν από το BBC2 και κατέγραψαν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Στη συνέχεια, η σειρά μονταρίστηκε για να μετατραπεί σε μια σχεδόν δίωρη ταινία, η οποία βρέθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο, κάνοντας λίγο αργότερα 2 εκατ. δολάρια εισπράξεις στις ΗΠΑ.

Στο σινεμά, όταν ένα τολμηρό πείραμα πετυχαίνει, τότε οφείλει να επαναλαμβάνεται. Αυτήν τη φορά ο Μάικλ Γουιντερμπότομ βάζει τον Στιβ Κούγκαν και τον Ρομπ Μπράιντον να φτιάξουν βαλίτσες για Ιταλία, σε ένα δεύτερο κινηματογραφικό ταξίδι που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πρώτη ταινία.

Ακολουθούμε τα ίχνη των μεγάλων ρομαντικών ποιητών Μπάιρον και Σέλεϊ στην ιταλική χερσόνησο, την ίδια στιγμή που με φόντο το καρποσταλικό τοπίο απολαμβάνουμε ένα πλήρες πολιτισμικό γεύμα που περιλαμβάνει μεσογειακή κουζίνα, σινεφίλ αναφορές, ιστορικές διαδρομές και καυστικά σχόλια για τη σόου μπιζ. Και πάλι το σενάριο της ταινίας παραμένει ένα μυστήριο, αφού κανείς δεν το υπογράφει!

Πού ξεκινάει ο αυτοσχεδιασμός και πού η πρόζα; Ποιες υποπλοκές είναι αληθινές και ποιες είναι απόρροια μυθοπλασίας; Μην περιμένετε ξεκάθαρες απαντήσεις. Το «Ταξίδι στην Ιταλία» είναι ένα ατελείωτο κινηματογραφικό παιχνίδι που μας θυμίζει ότι η πιο γλυκιά αυταπάτη είναι η 7η τέχνη. Ένα αληθοφανές ψέμα που λατρεύουμε...

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Ιταλία

The Trip to Italy
3
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 108 '
  • Μάικλ Γουιντερμπότομ

Μετά το προ ετών γαστριμαργικό road trip τους στη βόρεια Αγγλία, οι Βρετανοί κωμικοί Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον επισκέπτονται τώρα έξι εστιατόρια σε διαφορετικά μέρη της Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.