Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά

3

Η Αντέλ Ενέλ (Σεζάρ α΄ ρόλου) είναι απολαυστική σε μια πολλαπλά βραβευμένη στις Κάνες, αντισυμβατική ρομαντική κομεντί πάνω στη μάχη των δύο φύλων.

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά

Ο Αρνό έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά­ όταν γνωρίζει τη δυναμική­ Μαντλέν, μια όμορφη και αθλητική κοπέλα που προετοιμάζεται για... το τέλος του κόσμου, αποφασίζει να την ακολουθήσει μέχρι την κατάταξή της στους αλεξιπτωτιστές. Η Αντέλ Ενέλ (Σεζάρ α΄ ρόλου) είναι απολαυστική σε μια πολλαπλά βραβευμένη στις Κάνες, αντισυμβατική ρομαντική κομεντί πάνω στη μάχη των δύο φύλων.

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά - εικόνα 1

Από τη χρυσή εποχή του Χάουαρντ Χοκς («Bringing up Baby»), του Τζορτζ Κιούκορ­ («Adam’s Rib») και του Πρέστον Στάρτζες («The Lady Eve»), η αστεία πλευρά της κινηματογραφικής μάχης των δύο φύλων έχει γνωρίσει μέχρι τώρα κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή. Παρόλα αυτά, η πρώτη ταινία του Τομά Καγέ βρίσκει τον τρόπο να φέρει πρώτα απέναντι και μετά κοντά δύο φρέσκους, πρωτότυπους χαρακτήρες, οι οποίοι καλούνται να δώσουν μια απρόβλεπτη μάχη ερωτικής (και όχι μόνο) επιβίωσης.

Την παράσταση κλέβει η Μαντλέν, μια όμορφη, δυναμική και ιδιόρρυθμη κοπέλα, την οποία ο νεαρός Αρνό γνωρίζει μέσω ενός αγώνα πάλης. Θα τη συναντήσει αμέσως μετά στο σπίτι της, όταν με τον μεγαλύτερο αδερφό του αναλάβουν να φτιάξουν ένα στέγαστρο δίπλα στην πισίνα των γονιών της. Η γνωριμία τους θα ξεκινήσει επιφυλακτικά και θα προχωρήσει με πολύ αργά βήματα, καθώς ο μεν Αρνό έχει στο νου του να βρίσκεται κοντά στη Μαντλέν και να τη φλερτάρει διακριτικά, ενώ εκείνη μοιάζει να τον έχει… εντελώς αλλού. Κυρίως σε ζόρικες ασκήσεις και δοκιμασίες, από καταδύσεις μέχρι κατανάλωση ωμών ψαριών, θεωρώντας πως το τέλος του κόσμου είναι κοντά.

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά - εικόνα 2

Όχι πολύ μακριά από μια λαϊκότερη –γι’ αυτό και σωματικά τσαμπουκαλεμένη– βερσιόν της χειραφετημένης Κάθριν Χέμπορν ή της Μπάρμπαρα Στάνγουικ των ασπρόμαυρων χολιγουντιανών κομεντί, η Μαντλέν της γοητευτικά ασυγκράτητης Αντέλ Ενέλ (δεύτερο Σεζάρ για την 26χρονη σταρ μετά το περσινό β΄ ρόλου για τη «Suzanne») είναι μια «εξεγερμένη» τινέιτζερ του 21ου αιώνα που διεκδικεί με έναν εν συγχύσει αθώο και απόλυτα επιτακτικό τρόπο τη θέση της σε έναν ακατανόητο, αν όχι απειλητικό κόσμο. Και όπως οι μεγάλοι μετρ του αμερικανικού σινεμά, οι οποίοι μέσα από τους δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες τους πραγματεύονταν με χιούμορ τις κοινωνικές και οικογενειακές αλλαγές της «απελευθερωμένης» δυτικής κοινωνίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, ο Καγέ διαλέγει και αυτός τον ανάλαφρο, σικάτο τρόπο της κομεντί για να μιλήσει για τη δική του boy meets girl μοντέρνα εκδοχή.

Αντιστρέφοντας τους παραδοσιακούς ρόλους αρσενικού - θηλυκού και σατιρίζοντας διακριτικά τα στερεότυπα μιας πολιτικά ορθής ερωτικής προσέγγισης, ανακαλύπτει τα βαθιά κρυμμένα συναισθήματα μιας­ ολόκληρης γενιάς, η οποία μελαγχολεί (άλλοτε γλυκά και άλλοτε επώδυνα) από έλλειψη επικοινωνίας και αδυναμία έκφρασης. Το τελευταίο μέρος του φιλμ (το οποίο από τους σκοτεινούς τόνους παραδίδεται στο άπλετο φως), όταν το ζευγάρι περνά από κοινού τις δοκιμασίες για να καταταγεί στους αλεξιπτωτιστές του γαλλικού στρατού, συνδυάζει υποδειγματικά χιούμορ, λυρισμό και φαντασία, απογειώνοντας απολαυστικά μια χιλιοειπωμένη σινε-ιστορία και κερδίζοντας τρία Σεζάρ και τέσσερα βραβεία στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά

Les Combattants / Love at First Fight
3
  • Κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τομά Καϊγέ

Ο νεαρός Αρνό έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά όταν γνωρίζει τη δυναμική Μαντλέν, μια όμορφη κι αθλητική κοπέλα που προετοιμάζεται για… το τέλος του κόσμου, την ερωτεύεται αμέσως. Κι όταν αυτή κάνει αίτηση για ένα σκληροτράχηλο στρατιωτικό σώμα, εκείνος αποφασίζει να την ακολουθήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.