Γυναίκα Από Χρυσό

1,5

Η Έλεν Μίρεν προσπαθεί να δώσει κινηματογραφική υπόσταση σε ένα ξέχειλο από κλισέ βιογραφικό δικαστικό δράμα τηλεοπτικής κοπής.

Γυναίκα Από Χρυσό

Εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Βιένη για τις ΗΠΑ, η Μαρία Άλτμαν επιχειρεί να ανακτήσει τα κλεμμένα οικογενειακά της κειμήλια, ανάμεσά τους κι έναν από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ. Συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά με τη βοήθεια ενός άπειρου, μα παθιασμένου δικηγόρου αποφασίζει να βρει το δίκιο της μηνύοντας το αυστριακό κράτος. Η Έλεν Μίρεν προσπαθεί να δώσει κινηματογραφική υπόσταση σε ένα ξέχειλο από κλισέ βιογραφικό δικαστικό δράμα τηλεοπτικής κοπής.

Γυναίκα Από Χρυσό - εικόνα 1

Συνδυάζοντας την αυτοβιογραφία του Ράντολ Σένμπεργκ, εγγονού του διάσημου μουσικοσυνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ, και της Μαρία Άλτμαν (1916-2011), ο Ελληνοβρετανός σεναριογράφος Αλέξι Κέι Κάμπελ συνθέτει ένα ξέχειλο από κλισέ δικαστικό δράμα με μόνα ενδιαφέροντα στοιχεία την τύχη του πίνακα «Πορτρέτο της Αντέλε Μπλοχ - Μπάουερ­ Ι» και την ερμηνεία της Έλεν Μίρεν.
Η grand dame του βρετανικού σινεμά υποδύεται με απόλυτη πειθώ την απόγονο μιας πλούσιας οικογένειας­ Αυστριακοεβραίων, η οποία επιχειρεί εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Βιένη για τις ΗΠΑ να ανακτήσει τα πατρογονικά της κειμήλια, ανάμεσά τους κι έναν από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταφ Κλιμτ. Συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά με τη βοήθεια ενός άπειρου, μα παθιασμένου δικηγόρου δεν διστάζει να μηνύσει το αυστριακό κράτος. Όλα όσα ακολουθούν θα κυλήσουν με απίστευτη δραματική ευκολία, από τις δυσκολίες που βρίσκει μπροστά του και ξεπερνά με –ναζιάρικο– σθένος το πρωταγωνιστικό ντουέτο μέχρι τις αλλαγές συναισθημάτων, τα «συγκινητικά» φλας μπακ και τα περί ιστορικής μνήμης διδάγματα. Ο Σάιμον Κέρτις («Επτά Μέρες με τη Μέριλιν») τα σκηνοθετεί με το «εγχειρίδιο της βαρετής τηλεταινίας» ανά χείρας.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναίκα Από Χρυσό

Woman in Gold
1,5
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 109 '
  • Σάιμον Κέρτις

Εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Βιένη για τις ΗΠΑ, η Μαρία Άλτμαν επιχειρεί να ανακτήσει τα κλεμμένα οικογενειακά της κειμήλια, ανάμεσά τους κι έναν από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ. Συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά με τη βοήθεια ενός άπειρου, μα παθιασμένου δικηγόρου αποφασίζει να βρει το δίκιο της μηνύοντας το αυστριακό κράτος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.