Χίλιες Φορές Καληνύχτα

2

Προβλέψιμο ανθρώπινο δράμα με κοινωνικά μηνύματα, διατυπωμένα με comme il faut κινηματογραφικό τρόπο.

Χίλιες Φορές Καληνύχτα

Η Ρεμπέκα, μητέρα δυο κοριτσιών, είναι μια από τις κορυφαίες πολεμικές φωτογράφους στον κόσμο. Η απόλυτη αφοσίωση στην επικίνδυνη δουλειά της, όμως, της δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όταν η ίδια τραυματίζεται σοβαρά από έκρηξη βόμβας στην τελευταία αποστολή της. Προβλέψιμο ανθρώπινο δράμα με κοινωνικά μηνύματα, διατυπωμένα με comme il faut κινηματογραφικό τρόπο.

Χίλιες Φορές Καληνύχτα - εικόνα 1

Μοναδική ηθοποιός που έχει βραβευτεί στα τρία μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Κάνες, Βενετία, Βερολίνο) κι έχει κερδίσει και Όσκαρ, η Ζιλιέτ­ Μπινός είναι ίσως η σπουδαιότερη, μετά τη Μέριλ Στριπ, σύγχρονη κινηματογραφική ερμηνεύτρια. Γνωρίζοντάς το αυτό, ο Νορβηγός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Έρικ Πόουπ («Χαβάη, Όσλο») εναποθέτει το «Χίλιες Φορές Καληνύχτα» στα χέρια της ή μάλλον στο πανταχού παρόν στην ταινία πρόσωπό της, μέσα από το οποίο περνούν όλα τα παθιασμένα και αντικρουόμενα συναισθήματα της Ρεμπέκα.
Η τελευταία είναι μία από τις κορυφαίες πολεμικές φωτογράφους στον κόσμο. Η απόλυτη αφοσίωση στην επικίνδυνη δουλειά της της δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όταν τραυματίζεται από έκρηξη βόμβας στην τελευταία αποστολή της. Μητέρα­ δύο κοριτσιών, αποφασίζει να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του πυρός, αν και οι πειρασμοί είναι πολλοί. Έπειτα από επιμονή της μεγαλύτερης κόρης της, δέχεται να ταξιδέψουν μαζί για μια ασφαλή φωτογραφική αποστολή στην Κένια, τα πράγματα όμως εξελίσσονται διαφορετικά απ’ ό,τι τα είχαν σχεδιάσει.

Χίλιες Φορές Καληνύχτα - εικόνα 2

Το κεντρικό δίλημμα της ταινίας στρέφεται γύρω από την αντιπαράθεση του προσωπικού πάθους και της οικογενειακής ευθύνης. Ξεκινώντας την καριέρα του ως φωτογράφος-ανταποκριτής, ο Έρικ Πόουπ γνωρίζει από πρώτο χέρι το τίμημα ενός άκρως απαιτητικού κι επικίνδυνου επαγγέλματος, κάτι που είδαμε πρόσφατα να θίγεται και στο «Αλάτι της Γης», το ντοκιμαντέρ για τον διάσημο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.
Το σενάριο, το οποίο καταφεύγει συχνά πυκνά σε δραματουργικές ευκολίες, αντιμετωπίζει το ερώτημα άκρως συναισθηματικά, με τον σκηνοθέτη Πόουπ να πλειοδοτεί σε λυρισμό (αργή κίνηση, μελωδίες βιολιών, διαφημιστικής αισθητικής ατμοσφαιρικά πλάνα) και την εξαιρετική πρωταγωνίστρια να προσπαθεί μέσα από μελοδραματικά close ups να αποτυπώσει βουβά το αναπάντητο δράμα. Παράλληλα τα κοινωνικά μηνύματα περί εκμετάλλευσης της μαύρης ηπείρου και αποσιώπησης της καθημερινής φρίκης που βιώνουν οι κάτοικοί της απεικονίζονται με comme il faut ευαισθησία, στα στάνταρντ μιας καλοστημένης, μα εντελώς προβλέψιμης τηλεταινίας starring Juliette Binoche.

Νορβηγία, Σουηδία. 2013. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Χίλιες Φορές Καληνύχτα

Tusen Ganger God Natt / A Thousand Times Goodnight
2
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 114 '
  • Έρικ Πόουπ

Η Ρεμπέκα είναι μια από τις κορυφαίες πολεμικές φωτογράφους στον κόσμο. Η απόλυτη αφοσίωση στην επικίνδυνη δουλειά της, όμως, της δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όταν η ίδια τραυματίζεται σοβαρά από έκρηξη βόμβας στην τελευταία αποστολή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.