Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

2

Συμβατικό, κοντρολαρισμένο συναισθηματικά δράμα που χάρισε στην Τζούλιαν Μουρ το πρώτο της Όσκαρ.

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

Καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο και μητέρα τριών παιδιών, η Δρ. Άλις Χόουλαντ αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να χάνει σιγά σιγά τη μνήμη της. Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια καινούργια, μη αναστρέψιμη πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Συμβατικό, κοντρολαρισμένο συναισθηματικά δράμα που χάρισε στην Τζούλιαν Μουρ το πρώτο της Όσκαρ.

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει - εικόνα 1

Νευρολόγος η οποία χρησιμοποιεί τη λογοτεχνική­ μυθοπλασία για να μιλήσει εύληπτα για το επιστημονικό πεδίο της, η Λίζα Τζενόβα γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία με το προ 8 ετών πρώτο μυθιστόρημά­ της «Still Alice». Ύστερα από πολλούς σχεδιασμούς, τη μεταφορά­ του στη μεγάλη οθόνη ανέλαβε­ τελικά το βραβευμένο δίδυμο ανεξάρτητων σεναριογράφων και σκηνοθετών Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ - Γουός Γουέστμορλαντ («The Fluffer», «Quinceanera»), γνωρίζοντας πως κρατούν στα χέρια τους ένα πολλά υποσχόμενο, τουλάχιστον σε υποκριτικό επίπεδο, συγκινητικό δράμα με επίκαιρο θέμα. Καθώς η Νόσος Αλτσχάιμερ κάνει ολοένα και συχνότερη την παρουσία της στον δυτικό κόσμο, η κινηματογραφική περίπτωση της δόκτορος Άλις Χόουλαντ τραβάει αμέσως την προσοχή. ­Διακεκριμένη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μητέρα τριών παιδιών έτοιμων να ξεκινήσουν τη δική τους καριέρα και οικογένεια, η Άλις συνειδητοποιεί πως αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά μικροπράγματα, ανάμεσά τους και λέξεις.

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει - εικόνα 2

Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια καινούργια και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει θαρραλέα. Ρόλος που κουβαλάει πάνω του όλη την ταινία και φωνάζει­ «Όσκαρ!» από χιλιόμετρα, η Άλις Χόουλαντ κατέληξε στα χέρια της σπουδαίας κι εργατικότατης­ Τζούλιαν Μουρ, η οποία δεν χρειαζόταν να κάνει και πάρα πολλά­ για να σαρώσει όλα τα φετινά βραβεία ερμηνείας, ανάμεσά­ τους και το πολυπόθητο χρυσό­ ακαδημαϊκό αγαλματάκι.
Αν και υπάρχουν σκηνές (όπως αυτή με το ­βιντεο-μήνυμα και τα χάπια­) που δεν βοηθιέται ιδιαίτερα από το μάλλον αμήχανο και διεκπεραιωτικό σκηνοθετικό ντουέτο, είναι εξαιρετική στο σιωπηλά απελπισμένο τρόπο με τον οποίο χάνει­ σταδιακά τον εαυτό της αλλά­ και στην αντιπαράθεσή της με την κόρη της Λίντι (μια μετρημένη Κρίστεν Στιούαρτ), ηθοποιό που αναζητά τις δικές της, αντισυμβατικές διεξόδους. Είναι η απόλυτη κυρίαρχος και η μεγάλη ατραξιόν­ αυτής της συναισθηματικά κοντρολαρισμένης «Αλίκης» – περισσότερο «μια ταινία, μια συζήτηση» και λιγότερο ένα απαιτητικό δράμα που ζητά να αναμετρηθεί με μια ψυχολογική και κοινωνική πραγματικότητα.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Still Alice: Κάθε Στιγμή Μετράει

Still Alice
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ

Καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο και μητέρα τριών παιδιών, η Δρ. Άλις Χόουλαντ αντιλαμβάνεται πως αρχίζει να χάνει σιγά σιγά τη μνήμη της. Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια καινούργια, μη αναστρέψιμη πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.