Μεγάλα Μάτια

2

Η τέχνη, η ζωή, η αλήθεια, το ψέμα και μια πραγματική ιστορία γίνονται στα χέρια του ντεφορμέ Μπάρτον ένα επίπεδο, άνευρο βιογραφικό δράμα. Τρεις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες.

Μεγάλα Μάτια

Στη δεκαετία του ’50, η Μάργκαρετ Κιν ζωγραφίζει μια σειρά πορτρέτων παιδιών με χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια. Εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και τις πωλήσεις, ο άντρας της πλασάρει με τη συναίνεσή της τα έργα της σαν δικά του και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η ίδια κρατάει κρυφή την αλήθεια για χρόνια, μέχρι που η μεταξύ τους σχέση φτάνει στα άκρα. Η τέχνη, η ζωή, η αλήθεια, το ψέμα και μια πραγματική ιστορία γίνονται στα χέρια του ντεφορμέ Μπάρτον ένα επίπεδο, άνευρο βιογραφικό δράμα. Τρεις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες.

Μεγάλα Μάτια - εικόνα 1

Για τον Τιμ Μπάρτον το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα ανθρώπινα όνειρα δεν είναι ποτέ ακριβό. Οι ήρωές του ζουν όχι μόνο στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά μακριά και από την υψηλή τέχνη και συχνά το καλό γούστο. Μία από αυτούς είναι και η Μάργκαρετ Ούλμπριτζ, θρήσκα χωρισμένη μητέρα κι ερασιτέχνις ζωγράφος, που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 γνωρίζει τον γοητευτικό και κοσμοπολίτη Γουόλτερ Κιν, τον οποίο παντρεύεται σύντομα. Ζωγράφος που έχει ζήσει στο Παρίσι, εκείνος καταφέρνει να εκθέσει σε ένα τζαζ μπαρ τα έργα του μαζί με τα δικά της (μια σειρά ­πορτρέτων παιδιών με χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια), τα οποία αρχίζουν να τραβούν την προσοχή των θαμώνων. Εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και τις πωλήσεις, ο Κιν πλασάρει με τη συναίνεση της συγκαταβατικής γυναίκας του τα έργα της σαν δικά του («Ποιος θα αγοράσει μια γυναίκα ζωγράφο;») και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Μεγάλα Μάτια - εικόνα 2

Ο Μπάρτον δεν διστάζει να σαρκάσει την αξία και τη λαϊκή απήχηση των έργων της Κιν. Την κινηματογραφεί σαν έναν νέο Εντ Γουντ, έναν ηθικά ακέραιο και συναισθηματικά πλούσιο, αλλά ψυχολογικά προβληματικό χαρακτήρα, ο οποίος θα αναζητήσει εντέλει την προσωπική του ελευθερία κερδίζοντας μαζί της και την εσωτερική του ισορροπία. Θυμηθείτε όμως την ανάλογη δραματική πορεία του «Εντ Γουντ» (γεμάτη πικρό χιούμορ, ηθικά διλήμματα και ουσιαστικά καλλιτεχνικά σχόλια) και θα διαπιστώσετε πως ο αγαπημένος σκηνοθέτης του «Ψαλιδοχέρη» έχει παραδοθεί εδώ στην ευκολία και την απλή διεκπεραίωση.

Αν και η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Έιμι Άνταμς αναδεικνύει την εσωτερική εντιμότητα της ηρωίδας της, αυτή παραμένει μέχρι τέλους κινηματογραφικά άνευρη και αδιάφορη. Το ίδιο και η προβλέψιμη αφήγηση μιας τηλε-βιογραφίας την οποία προσπαθεί να νοστιμίσει ο εκκεντρικός χαρακτήρας του Γουόλτερ Κιν (υποψήφιος και ο Κριστόφ Βαλτς), ο οποίος όμως από ένα σημείο και μετά εκτροχιάζεται στην υπερβολή και γίνεται σκέτη καρικατούρα.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγάλα Μάτια

Big Eyes
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Τιμ Μπάρτον

Στη δεκαετία του ’50 η Μάργκαρετ Κιν ζωγραφίζει μια σειρά πορτρέτων παιδιών με χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια. Εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και τις πωλήσεις, ο άντρας της πλασάρει με τη συναίνεσή της τα έργα της σαν δικά του και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η ίδια κρατάει κρυφή την αλήθεια για χρόνια, μέχρι που η μεταξύ τους σχέση φτάνει στα άκρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.