Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή

2

Ανοικονόμητη βιογραφία η οποία εγκλωβίζεται στον ανυπέρβλητο κινηματογραφικό ναρκισσισμό και στην αφηγηματική φλυαρία της.

Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή

Η επαγγελματικά θριαμβευτική, αλλά προσωπικά τρικυμιώδης περίοδος του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας από τα τέλη των ’60s μέχρι τις αρχές των ’70s, σε μια ανοικονόμητη βιογραφία η οποία εγκλωβίζεται στον ανυπέρβλητο κινηματογραφικό ναρκισσισμό και στην αφηγηματική φλυαρία της.

Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή - εικόνα 1

Η δεύτερη ταινία που αφηγείται τη ζωή και το έργο του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας μοιράζεται ελάχιστα κοινά με την πρόσφατη του Τζαλίλ Λεσπέρ. Και αυτό γιατί, πέρα από την ονειρική, σχεδόν παραισθητική σκηνοθετική προσέγγιση του Μπερτράν Μπονελό, το «Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή» είναι η ανεπίσημη βιογραφία που συνάντησε τη θυελλώδη αντίσταση του Πιέρ­ Μπερζέ, συντρόφου του Σεν Λοράν. Αυτό που προφανώς ενόχλησε περισσότερο τον άνθρωπο ο οποίος έζησε για περίπου μισό αιώνα με τον αιρετικό σχεδιαστή είναι ότι το φιλμ ισχυρίζεται ότι ο Ιβ Σεν Λοράν δεν ήταν άγιος, παρότι η λέξη «saint» συμπεριλαμβανόταν στο χρυσοφόρο όνομά του.

Η βιογραφία επικεντρώνεται στην επαγγελματικά θριαμβευτική, αλλά προσωπικά τρικυμιώδη περίοδο ανάμεσα στα τέλη των ’60s και στις αρχές των ’70s. Εστιάζει στις σχέσεις του Σεν Λοράν με τον σύντροφο και προστάτη του Πιέρ Μπερζέ, τις μούσες του Λουλού ντε λα Φαλέζ και Μπέτι Κατρού, τον εραστή του Ζακ ντε Μπασέ και, φυσικά, τις κάθε είδους καταχρήσεις που έκανε. Δεν μένει­ όμως μόνο σε αυτά, αφού ο Μπονελό («Πορνογράφος», «Οίκος Ανοχής») προσπαθεί να χωρέσει σε αυτήν την ανίερη βιογραφία σχεδόν τα πάντα...

Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή - εικόνα 2

Από τη μία εντάσσει τον αξεπέραστο σχεδιαστή μόδας μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της δεκαετίας του ’60 και το πολιτικο-πολιτισμικό Big Bang που αυτή προκάλεσε (από τον Άντι Γουόρχολ μέχρι τη RAF), ενώ από την άλλη καταδύεται στην υπαρξιακή άβυσσο του καλλιτέχνη απεικονίζοντας την εύθραυστη ψυχοσύνθεσή του με split screens και το ζωηρό φαντασιακό του κόσμο μέσα από την τεθλασμένη εικόνα των αντανακλάσεων. Προσθέστε σε αυτά τα ναρκωτικά, τον άφθονο ομοφυλοφιλικό έρωτα, το αλκοόλ, την επαγγελ­ματική εκκεντρικότητα, την αυταπάτη του ηδονισμού, φίδια, σαμπάνιες, ψωνιστήρια, τουρμπάνια και άλλα τόσα. Όπως ­είναι φυσικό, η ανοικονόμητη βιογραφία εγκλωβίζεται στον ανυπέρβλητο κινηματογραφικό ναρκισσισμό και στην αφηγηματική φλυαρία της παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του ταλαντούχου πρωταγωνιστή Γκασπάρ Ουλιέλ («Hannibal: Η Αρχή»).

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 150΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή

Saint Laurent
2
  • Βιογραφική
  • 2014
  • Διάρκεια: 150 '
  • Μπερτράν Μπονελό

Η επαγγελματικά θριαμβευτική, αλλά προσωπικά τρικυμιώδης περίοδος του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας από τα τέλη των ’60s μέχρι τις αρχές των ’70s.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/04/2024

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.