Ο Επιφανής Άγνωστος

2,5

Ρεσιτάλ αλλαγής ρόλων και προσωπείων από τον Ματιέ Κασοβίτς, σε ένα ατμοσφαιρικό, αλλά εύκολων τελικών λύσεων δραματικό θρίλερ.

Ο Επιφανής Άγνωστος

Ο Σεμπαστιάν Νικολά είναι ένας άχρωμος και άοσμος 45άρης. Παρατηρεί τους ανθρώπους, μαθαίνει να τους μιμείται, ενώ συχνά οικειοποιείται μυστικά την ταυτότητά τους. Μέχρι που συναντά τον διάσημο κι εκκεντρικό μουσικό Ανρί ντε Μοντάλτ… Ρεσιτάλ αλλαγής ρόλων και προσωπείων από τον Ματιέ Κασοβίτς, σε ένα ατμοσφαιρικό, αλλά εύκολων τελικών λύσεων δραματικό θρίλερ.

Ο Επιφανής Άγνωστος - εικόνα 1

Με βραβευμένη καριέρα ως σκηνοθέτης («Το Μίσος», «Πορφυρά Ποτάμια», «Gothika»), ο Ματιέ Κασοβίτς μετρά πάνω από 20 συμμετοχές σε ταινίες άλλων δημιουργών ως ηθοποιός («Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας», «Αμελί», «Αμήν»). Για χάρη του Ματιέ Ντελαπόρτ, σεναριογράφου του περιπετειώδους θρίλερ «22 Σφαίρες» και σκηνοθέτη της κομεντί «Για Όλα Φταίει τ’ Όνομά σου», περνά τώρα ξανά μπροστά από την κάμερα, στον απαιτητικότερο μάλιστα μέχρι σήμερα (διπλό) ρόλο του. Αυτόν του Σεμπαστιάν Νικολά, ενός άχρωμου και άοσμου 45άρη, ο οποίος δουλεύει ως μεσίτης.
Εντελώς μοναχικός, παρατηρεί τους ανθρώπους, μαθαίνει να τους μιμείται, ενώ συχνά οικειοποιείται μυστικά την ταυτότητά τους. Μέχρι που συναντά τον διάσημο κι εκκεντρικό μουσικό Ανρί ντε Μοντάλτ (πάλι ο Κασοβίτς), με τον οποίο αρχίζει να αναπτύσσει μια παράξενη φιλία. Μαθαίνοντας δε τη σχέση του τελευταίου με τον αποξενωμένο γιο του, παγιδεύεται για τα καλά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι πλαστοπροσωπίας.

Ο Επιφανής Άγνωστος - εικόνα 2

Έντεχνα, με μοναδικό ευαίσθητο σημείο της πλοκής τις απόλυτα πειστικές για όλους μεταμφιέσεις του Νικολά (αλά Ίθαν Χαντ στις «Επικίνδυνες Αποστολές»), ο Ντελαπόρτ εγκαθιστά εξαρχής μια «ζωντανή» ατμόσφαιρα μυστηρίου. Ο φιλότιμος Κασοβίτς βοηθά κινούμενος σε χαμηλούς τόνους, το γεωμετρικό κάδρο τον εγκλωβίζει έντεχνα, ενώ η σκηνογραφία του διαμερίσματος του Ντε Μοντάλτ υποβάλλει μια διαρκώς παρούσα απειλή. Η διάφανη προσωπικότητα του ήρωα, ο οποίος αναζητά πάντα έναν ξενιστή για να αρχίσει να υπάρχει, αποπνέει μια βαθιά μελαγχολία και μια απόλυτα επίκαιρη τραγική συγκίνηση. Η δραματική διαδρομή του μέχρι την κάθαρση όμως ολοκληρώνεται μέσα από μερικές εύκολες συμπτώσεις (το τηλεφώνημα στο αστυνομικό τμήμα) κι έναν υπερβάλλοντα μελοδραματισμό που προσγειώνουν αυτό το κομψό δραματικό θρίλερ πολύ πιο απότομα απ’ όσο πραγματικά του αξίζει.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Επιφανής Άγνωστος

Un Illustre Inconnu
2,5
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ματιέ Ντελαπόρτ

Ο Σεμπαστιάν Νικολά είναι ένας άχρωμος και άοσμος 45άρης. Παρατηρεί τους ανθρώπους, μαθαίνει να τους μιμείται, ενώ συχνά οικειοποιείται μυστικά την ταυτότητά τους. Μέχρι που συναντά τον διάσημο κι εκκεντρικό μουσικό Ανρί ντε Μοντάλτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.