Ο Δικαστής

2

Τυπικό χολιγουντιανό δικαστικό δράμα χαρακτήρων με λιγοστές εκπλήξεις, αλλά πειστικές ερμηνείες, ειδικά από τον 84χρονο Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Ο Δικαστής

Ο μεγαλοδικηγόρος Χανκ Πάλμερ επιστρέφει έπειτα από χρόνια στην κωμόπολη όπου μεγάλωσε για την κηδεία της μητέρας του. Οι σχέσεις του με τον δικαστή πατέρα του παραμένουν ψυχρές, αλλά όταν ο τελευταίος κατηγορείται για φόνο, αποφασίζει να μείνει στην πόλη για να τον υπερασπιστεί. Τυπικό χολιγουντιανό δικαστικό δράμα χαρακτήρων με λιγοστές εκπλήξεις, αλλά πειστικές ερμηνείες, ειδικά από τον 84χρονο Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Ο Δικαστής - εικόνα 1

Ερμηνευτής σπουδαίων δυνατοτήτων, ο 49χρονος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι αυτήν τη στιγμή ο πλέον περιζήτητος και ακριβοπληρωμένος σταρ στο Χόλιγουντ (υπολογίζεται πως μόνο από το «Iron Man 3» έβαλε στην τράπεζα πάνω από 70 εκατ. δολάρια). Πέντε χρόνια μακριά από πρωταγωνιστικό δραματικό ρόλο επιλέγει, μετά τον «Βιρτουόζο» του Τζο Ράιτ, να επιστρέψει σε χαρακτήρα που πατά και με τα δύο πόδια του στη γη για χάρη του Χανκ Πάλμερ, ενός ιδιαίτερα ευφυούς, αναπόφευκτα κυνικού και φυσικά πολύ επιτυχημένου δικηγόρου.
Στα πρόθυρα διαζυγίου και πιθανής διαμάχης με τη σύζυγό του για την κηδεμονία της ανήλικης κόρης τους, ο Χανκ αναγκάζεται να αναχωρήσει εσπευσμένα από το πολύβουο Σικάγο για το «αργοκίνητο» Κάρνιβιλ της Ιντιάνα για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. Η ψυχρή σχέση με τον πατέρα του, έναν αυστηρό και δίκαιο δικαστή της περιοχής, τον έχει κρατήσει μακριά από τη γενέτειρά του για χρόνια και η επιστροφή του εκεί δεν βελτιώνει στο ελάχιστο το μεταξύ τους κλίμα.
Αφού ξαναδεί τη Σαμάνθα, τον νεανικό του έρωτα που δεν έχει ξεπεράσει, και τα δύο αδέρφια του, τον στωικό οικογενειάρχη Γκλεν και τον καλόκαρδο μα αργόστροφο Ντέιλ, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο σπίτι το ταχύτερο­. Την τελευταία στιγμή όμως πληρο­φορείται πως ο πατέρας του πιθανότατα ενεπλάκη σε αυτοκινητικό­ δυστύχημα και πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο εκ προθέσεως.

Ο Δικαστής - εικόνα 2

Στηρίζοντας την πλοκή του σε δύο «παράλληλες δράσεις», την έντονη, γεμάτη κόντρες σχέση του Χανκ με τον πατέρα του και την εξέλιξη της δίκης στην οποία θα προσαχθεί ο τελευταίος, η ταινία τού μέχρι πρότινος εξπέρ της κωμωδίας Ντέιβιντ Ντόμπκιν («Γαμομπελάδες», «Αλλάζουμε;») είναι ένα by the (law) book χολιγουντιανό δικαστικό δράμα, θαρρείς βγαλμένο από τοις σελίδες ενός μπεστ σέλερ του Τζον Γκρίσαμ­.
Ιδεολογικά συντηρητικό, καθώς προάγει με κάθε τρόπο τις αξίες της αγροτικής, παραδοσιακής και ηθικά αμόλυντης Αμερικής, προχωρά ακολουθώντας πιστά τη συνταγή, η οποία περιλαμβάνει σασπένς που θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, μετρημένες αφηγηματικές ανατροπές, διαρκείς αντιπαραθέσεις χαρακτήρων, συγκρατημένες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις, το απαραίτητο ρομάντζο μετ’ εμποδίων κι ένα διδακτικά μελοδραματικό φινάλε.
Λίγες λοιπόν οι στιγμές που αιφνιδιάζουν, με το διηγηματικό βάρος να πέφτει υποχρεωτικά στους ώμους του πρωταγωνιστικού διδύμου, το οποίο «μονομαχεί» δεξιοτεχνικά σχεδόν για δυόμισι ώρες. Απέναντι στον αεικίνητο και ατακαδόρο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ τού «όλοι θέλουν για συνήγορο τον Άτικους Φιντς», τον τίμιο δικηγόρο του «Σκιές στη Σιωπή», «μέχρι να βρουν μια νεκρή πόρνη στην μπανιέρα τους», ο βετεράνος Ρόμπερτ Ντιβάλ επιβάλλεται με το εσωστρεφές πείσμα και την εύθραυστη αυστηρότητά του, έτοιμος για την έβδομη οσκαρική υποψηφιότητά του.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δικαστής

The Judge
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 141 '
  • Ντέιβιντ Ντόμπκιν

Ο μεγαλοδικηγόρος Χανκ Πάλμερ επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια στη γενέτειρά του, μια κωμόπολη της Ιντιάνα, για την κηδεία της μητέρας του. Οι σχέσεις του με τον δικαστή πατέρα του παραμένουν ψυχρές, αλλά όταν ο τελευταίος μπλέκεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα και κατηγορείται για φόνο, ο Χανκ αποφασίζει να μείνει και να τον υπερασπιστεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".