Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

2,5

Οι πολλές όψεις της ίδιας ιστορίας διασταυρώνονται έντεχνα, αν και λίγο διδακτικά, σε ένα πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα.

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Την παραμονή των Χριστουγέννων ένα αυτοκινητικό ατύχημα θα ενώσει με μοιραίο τρόπο τις ζωές των μελών δυο ιταλικών οικογενειών. Οι πολλές όψεις της ίδιας ιστορίας διασταυρώνονται έντεχνα, αν και λίγο διδακτικά, σε ένα πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα.

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο - εικόνα 1

Ποιο είναι το κόστος της ανθρώπινης ζωής και πώς αυτό αποτιμάται; Το μυθιστόρημα του Αμερικανού Στίβεν Άμιντον, που εκδόθηκε το 2004, έχει μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική κι επίκαιρη κοινωνική προσέγγιση στο θέμα, το οποίο δίνει την αφορμή στον Ιταλό έμπειρο σκηνοθέτη Πάολο Βίρτζι («Η Γυναίκα της Ζωής μου») για ένα φιλόδοξο κοινωνικό δράμα με φόντο τη σύγχρονη Λομβαρδία.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, σε έναν επαρχιακό δρόμο, ένα τζιπ θα τραυματίσει βαριά έναν ποδηλάτη, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας σειράς γεγονότων τα οποία θα εμπλέξουν με μοιραίο τρόπο τη ζωή των μελών δύο οικογενειών: της οικονομικής δυναστείας Μπερνάσκι και των μεσοαστών Οσόλα, τους οποίους ενώνει η ερωτική σχέση του νεαρού πλουσιόπαιδου Μασιμιλιάνο με την κόρη των δεύτερων Σερένα. Χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια, τρία εκ των οποίων υιοθετούν την προσωπική οπτική ενός διαφορετικού χαρακτήρα κι ένα παίζει το ρόλο επιλόγου, η ταινία πλησιάζει την ίδια ιστορία κάθε φορά και από άλλη οδό.

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο - εικόνα 2

Μια έξυπνη και αποτελεσματικά εκτελεσμένη αφηγηματική επιλογή (πολυβραβευμένο το μοντάζ της Σεσίλια Ζανούζο), η οποία αναδεικνύει ακόμη καθαρότερα τα αντιφατικά κίνητρα των περισσότερων χαρακτήρων και την πικρή ματιά του Βίρτζι πάνω στις σύγχρονες, δεμένες στο οικονομικό συμφέρον ανθρώπινες σχέσεις.
Η τελευταία θα ήταν ακόμη διεισδυτικότερη, μάλιστα, αν δεν έκανε μερικές εύκολες παραχωρήσεις στη συγκίνηση (αργή κίνηση στις δραματικές κορυφώσεις, εύκολες σεναριακές συμπτώσεις) και δεν κατέφευγε σε γραφικούς χαρακτήρες (ο άκαρδος Ντίνο Οσόλα, ο ταλαντούχος, αντικοινωνικός και αθώος Λούκα) για να αποσαφηνίσει πλήρως την κοινωνική αλληγορία. Η συνολική προσέγγιση πάντως ιντριγκάρει και αγγίζει τον θεατή, ενώ προσφέρει στην ταινία εξασφαλισμένη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία (σχεδόν 1 εκατ. Ιταλοί θεατές, 7 Ντονατέλο κι επίσημη υποβολή της γείτονος για ξενόγλωσσο Όσκαρ).

Ιταλία, Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Il Capitale Umano
2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 111 '
  • Πάολο Βίρτζι

Την παραμονή των Χριστουγέννων ένα αυτοκινητικό ατύχημα θα ενώσει με μοιραίο τρόπο τις ζωές των μελών δυο ιταλικών οικογενειών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.