Τομ Χάρντι: Σταρ με σπασμένα τα φρένα

Ο 36χρονος σταρ παραδίδει στο «Σε Λάθος Χρόνο» –καθηλωμένος για 80 λεπτά σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου– μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του απαντώντας έτσι καταφατικά στο ερώτημα αν είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Τομ Χάρντι: Σταρ με σπασμένα τα φρένα

Ο 36χρονος σταρ παραδίδει στο «Σε Λάθος Χρόνο» –καθηλωμένος για 80 λεπτά σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου– μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του απαντώντας έτσι καταφατικά στο ερώτημα αν είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Τομ Χάρντι: Σταρ με σπασμένα τα φρένα - εικόνα 1

Eίναι δύσκολο να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τα τατουάζ του Χάρντι. Δεν είναι ότι δεν έχεις ξαναδεί δερματοστιξία πάνω σε γυμνασμένο κορμί. Περισσότερο έχει να κάνει με το ότι δεν περιμένεις από ένα χολιγουντιανό icon να σημαδέψει όλο του το σώμα με μελάνι. Η λέξη «σταρ» κουβαλά μαζί της έναν ισχυρό συμβολισμό που παραπέμπει στην καθαρότητα μιας λευκής ελίτ από γοητευτικά αρσενικά τύπου Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Ράιαν Γκόσλινγκ. Δηλαδή όμορφοι, ξυρισμένοι, άτριχοι άντρες με περιποιημένη κόμη και χωρίστρα, που δείχνουν άσπιλοι, διάφανοι και υγιείς. Ε, λοιπόν, ο Τομ Χάρντι δεν είναι ένας από αυτούς. Ο 36χρονος Άγγλος είναι φτιαγμένος από άλλη πάστα. Αυτήν της κουλτούρας του δρόμου και της βρετανικής λαϊκότητας. Ο Χάρντι θυμίζει ήρωα από ταινία του Γκάι Ρίτσι. Κάτι σαν πρωτοξάδερφος του Βίνι Τζόουνς, που έκλεψε όλη την ομορφιά του σογιού. Δεν είναι μόνο το τατουάζ με τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας που έχει χαράξει πάνω από το αριστερό του στήθος. Είναι το περίσσευμα αυθεντικότητας και αστικής αλητείας που κουβαλά στο θολό βλέμμα του. Ο Τομ Χάρντι διαθέτει ένα overdose αλήθειας που βραχυκυκλώνει το γυαλιστερό χολιγουντιανό σύστημα, αλλά πωρώνει το κοινό του. μοιάζει σαν να παίζει για την πάρτη του και τους θεατές και όχι για τον γραβατοφορεμένο στρατό ατζέντηδων και insiders. Όταν, λοιπόν, οι υπεύθυνοι του ανδρικού περιοδικού «Esquire» του ζήτησαν πριν από λίγους μήνες να ξυριστεί για να ποζάρει στο εξώφυλλό του, εκείνος απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να κόψει τα... καρύδια του και να τους τα προσφέρει στο πιάτο για να τα πουλήσουν. «Δεν το κάνω. Εγώ είμαι σοβαρός ηθοποιός» τους είπε. Ξέρετε πολλούς που θα έλεγαν κάτι παρόμοιο;

Τομ Χάρντι: Σταρ με σπασμένα τα φρένα - εικόνα 2

Στα χαρακώματα της εφηβείας
Παρότι η μητέρα του είναι εικαστικός και ο πατέρας του συγγραφέας, ο Τομ Χάρντι έπεσε με τα μούτρα σε κάθε είδους παραβατικότητα. Το εφηβικό βιογραφικό του περιλάμβανε υπερβολική χρήση αλκοόλ, ναρκωτικά, τσαμπουκάδες, οπλοκατοχή. Η είσοδός του στη δραματική σχολή φάνταζε σαν μια διέξοδος από όλα αυτά. Το 2001 η τηλεοπτική σειρά «Band of brothers», σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον έστειλε στα χαρακώματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα τον έβαλε στο μάτι των χολιγουντιανών κυνηγών ταλέντων. Την ίδια χρονιά ο Ρίντλεϊ Σκοτ θα τον ντύσει και πάλι στο χακί για το «Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη». Η συμμετοχή του στο «Star Trek: Nemesis» το 2002 θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διεθνή αναγνώριση. Αλλά, ο Χάρντι δεν είχε ξεμπλέξει με τις καταχρήσεις. Ύστερα από υπερβολική δόση κρακ, ο Άγγλος ηθοποιός θα παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης το 2003. Έχοντας χάσει προς στιγμή το χολιγουντιανό τρένο, για μια πενταετία θα βολοδέρνει σε δευτερότριτους ρόλους. Το 2008 θα είναι όμως η χρονιά του. Μετά την εμφάνισή του στο «RocknRolla» του Γκάι Ρίτσι, θα πιάσει από τα μαλλιά την ευκαιρία του «Bronson» – παρότι για τις ανάγκες του ρόλου ήταν κουρεμένος γουλί. Ο Τομ Χάρντι θα ενσαρκώσει τον διαβόητο Βρετανό κρατούμενο Μάικλ Πίτερσον στην αντισυμβατική βιογραφία που επιμελήθηκε ο στιλίστας Δανός Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν. Για τις ανάγκες του ρόλου, ο κοκαλιάρης Άγγλος θα πάρει 15 κιλά σε μύες, κάνοντας 2.500 πους απς την ημέρα για πέντε εβδομάδες. Η ερμηνεία του θα τραβήξει τα βλέμματα των ατζέντηδων, ενώ η νέα σωματοδομή του αυτά των γυναικών όλου του κόσμου.
Πολεμώντας για μια δεύτερη ευκαιρία
Οι δεύτεροι ρόλοι σε πρωτοκλασάτες παραγωγές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Έτσι, η εμφάνισή του στην ψυχεδελική περιπέτεια «Inception» και στο κατασκοπικό θρίλερ «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» ενίσχυσαν το ερμηνευτικό του προφίλ. Η εμφάνισή του στην action προτεσταντική παραβολή «Warrior», ένα από τα παραγνωρισμένα καλτ διαμάντια της δεκαετίας μας θα είναι αυτή που θα τον ξαναχρίσει ρολίστα. Μετά τις αμφιλεγόμενες επιλογές του στα «Αυτό θα Πει Πόλεμος» και «Παράνομοι», ο Χάρντι θα ερμηνεύσει με υπέρβραχνη φωνή το μασκοφόρο κακό Μπέιν στο «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή». Τώρα, ο 36χρονος Λονδρέζος επιστρέφει με έναν (κόντρα) ρόλο καριέρας στο «Σε Λάθος Χρόνο» του Στίβεν Νάιτ. Στο δράμα που είναι γυρισμένο αποκλειστικά μέσα σε ένα αμάξι θα ερμηνεύσει τον Ίβαν Λοκ, έναν εργοδηγό που θα τορπιλίσει μέσα σε 80 λεπτά το μικροαστικό κομφορμισμό του επιλέγοντας τον δύσβατο δρόμο της ειλικρίνειας από αυτόν της βολικής υποκρισίας. Εξάλλου ουδείς άσφαλτος. Και ο Τομ Χάρντι το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Περισσότερες πληροφορίες

Σε Λάθος Χρόνο

Locke
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 85 '
  • Στίβεν Νάιτ

Ο μηχανικός Άιβαν Λοκ φεύγει αργά το βράδυ από το εργοτάξιο προς άγνωστη κατεύθυνση. Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη για την πορεία του έργου γιγαντιαία χύτευση σκυροδέματος, για την οποία είναι υπεύθυνος, ο Άιβαν θα ταξιδέψει από το Μπέρμιγχαμ στο Λονδίνο, διακινδυνεύοντας να χάσει οικογένεια και καριέρα, έχοντας ως μοναδική του προτεραιότητα το να πράξει το σωστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.