Home Cinema

Με αφορμή τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σας παρουσιάζουμε πέντε παραγωγές που συνθέτουν την ενθαρρυντική εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής.

Home Cinema

Με αφορμή τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σας παρουσιάζουμε πέντε παραγωγές που συνθέτουν την ενθαρρυντική εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής.

Χώρα

Προέλευσης **½

Home Cinema - εικόνα 1

(Audiovisual, 2010) Μην περιμένετε να σας μιλήσουμε για την αιρετική κινηματογραφική ανάγνωση του εθνικού μας ύμνου από τον πρωτοεμφανιζόμενο Σύλλα Τζουμέρκα, όταν στην υπερτροφική έκδοση του DVD υπάρχει ένας σκασμός από extras, ανάμεσά τους και ένα making of με πλάνα από τα γυρί­-

σ­μα­τα και συνεντεύξεις των συντελεστών που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Χαντζής. Εξαιρετικής έμπνευσης είναι η αμοντάριστη εικοσάλεπτη λήψη της πρωταγωνίστριας Αμαλίας Μουτούση και των μαθητών μέσα στην τάξη.

Attenberg ***

Home Cinema - εικόνα 2

(Feelgood, 2010) Τα κατορθώματα της δεύτερης ταινίας της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είναι δύσκολο να απαριθμηθούν στον πεπερασμένο αυτό χώρο, αλλά ας προσπαθήσουμε: το «Attenberg» υπήρξε η πρώτη ελληνική ταινία που ταξίδεψε στο φεστιβάλ του Σάντανς, εξασφάλισε διανομή σε 19 (!) χώρες, ενώ η πρωταγωνίστριά της Αριάν Λαμπέντ έκλεψε το βραβείο ερμηνείας από τη Νάταλι Πόρτμαν στη Βενετία. Εκτός από αυτά, το μακρύ φεστιβαλικό του ταξίδι δεν έχει ακόμη σταματήσει, με την τελευταία επιτυχημένη στάση του φιλμ να γίνεται στο Μπουένος Άιρες.

Τα Οπωροφόρα

της Αθήνας **½

Home Cinema - εικόνα 3

(Feelgood, 2010)Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μπορεί να είναι από τους γερόλυκους του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όμως το πνεύμα του παραμένει πάντοτε παιχνιδιάρικο και ευφυές, εν πολλοίς κοντά στο δυναμισμό των δημιουργών του Νέου Ρεύματος. Στο τελευταίο φιλμ του, ο έμπειρος δημιουργός ετοίμασε μια διαφορετική βόλτα στην πολυπρόσωπη και χαοτική ελληνική μητρόπολη. Διαποτισμένο με το ιδιότυπο εγκεφαλικό του χιούμορ, το οδοιπορικό στην πρωτεύουσα

αποδεικνύεται απρόσμενα κεφάτο.

Art Τherapy **½

Home Cinema - εικόνα 4

(Odeon, 2010) Ποιος θα περίμενε ότι ο αειθαλής σατιρικός σκηνοθέτης Νίκος Περάκης θα μπορούσε να κάνει μια τόσο ζωντανή καταγραφή της σύγχρονης νεανικής δημιουργίας; Κι όμως, η τελευταία ταινία του ξύνει την ιλουστρασιόν εικόνα του mainstream για να αποκαλύψει την αυθεντική grassroots’ δημιουργία όπως αυτή ξεπηδά μέσα από τους δρόμους και τα σκοτεινά υπόγεια. Μάλιστα, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο Νίκος Περάκης δεν είχε μπλεχτεί με τη μυθοπλασία και είχε επιλέξει το δύσβατο κινηματογραφικό δρόμο της τεκμηρίωσης.

Αγόρασέ το: Μαχαιροβγάλτης ***½

Home Cinema - εικόνα 5

(Feelgood Entertainment, 2010) Με εξώφυλλο τον κροκόδειλο-περιπατητή κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η sell through έκδοση του ασπρόμαυρου αστικού δράματος του Γιάννη Οικονομίδη. Η μεταφορά του υποψηφίου για εννέα βραβεία Ε.Α.Κ. «Μαχαιροβγάλτη» σε DVD περιέχει και μια σειρά από έξτρα μπόνους: TV spot και τρέιλερ για τους νοσταλγικούς, βιογραφία και φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη για τους ξεχασιάρηδες και τους περίεργους, τα κείμενα των κριτικών κινηματογράφου για όσους δεν πείστηκαν ακόμη ότι ο «Μαχαιροβγάλτης» ήταν μία από τις κορυφαίες ελληνικές ταινίες της σεζόν και τέλος πλούσιο εικαστικό υλικό. Οι dark «σκιτσογραφίες» του Πέτρου Ζερβού και οι φωτογραφίες-κάδρα από την ταινία είναι ο κυριότερος πειρασμός για να αποκτήσετε αυτό το φιλμ που αποτέλεσε ένα στέρεο δημιουργικό βήμα για τον Γιάννη Οικονομίδη και ένα εσωτερικά βίαιο ρέκβιεμ πάνω στην οικογενειοκεντρική νεοελληνική πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες

Attenberg

3
  • Δραματική
  • 2010
  • Διάρκεια: 95 '
  • Αθηνά Ραχήλ Τσαγγαρη

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

Art Therapy

2,5
  • Κομεντί
  • 2010
  • Διάρκεια: 95 '
  • Νίκος Περράκης

Μια ομάδα νεαρών Αθηναίων αναζητά διέξοδο μέσα από τη μουσική, την ηθοποιία, τα εικαστικά...

Τα Οπωροφόρα της Αθήνας

2,5
  • Σινεφίλ
  • 2010
  • Διάρκεια: 97 '
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ένας συγγραφέας, κλεισμένος στο σπίτι του, γράφει για έναν αλαφροΐσκιωτο νεαρό, ο οποίος περιφέρεται στην Αθήνα και δοκιμάζει τα φρούτα της.

Μαχαιροβγάλτης

3,5
  • Δραματική
  • 2010
  • Διάρκεια: 108 '
  • Γιάννης Οικονομίδης

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Νίκος κατεβαίνει από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα. Ο θείος του του προσφέρει τροφή και στέγη κι εκείνος αναλαμβάνει να φροντίζει τα σκυλιά του. Μόνος σε ένα απομονωμένο προάστιο, βουλιάζει στη μίζερη ρουτίνα, ώσπου η σχέση του με τη θεία θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες.

Χώρα Προέλευσης

2,5
  • Δραματική
  • 2010
  • Διάρκεια: 111 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Τρεις γενιές μιας οικογένειας οδηγούνται σε σύγκρουση εξαιτίας μιας παλιάς ιστορίας υιοθεσίας.

Hick's

Αν. Παπανδρέου 37, Χαλάνδρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.