Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck»

Από το Τορόντο του Καναδά στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ο σκηνοθέτης του «Wild Duck» Γιάννης Σακαρίδης «ξεφυλλίζει» τα travel notes της πιο πολυταξιδεμένης φεστιβαλικά ελληνικής ταινίας της χρονιάς.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck»

Από το Τορόντο του Καναδά στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ο σκηνοθέτης του «Wild Duck» Γιάννης Σακαρίδης «ξεφυλλίζει» τα travel notes της πιο πολυταξιδεμένης φεστιβαλικά ελληνικής ταινίας της χρονιάς.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 1
Ο Γιάννης Σακαρίδης στα γυρίσματα, ανάμεσα στους Ηλία και Αλέξανδρο Λογοθέτη

ΤΟΡOΝΤΟ / ΚΑΝΑΔΑΣ
Παγκόσμια πρεμιέρα, Toronto Film Festival (5-15/9/13)
Είχα την τύχη η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε ένα κορυφαίο φεστιβάλ με καταπληκτική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, γεμάτες αίθουσες, ζεστή υποδοχή από τον κόσμο και ταινίες από κάθε μέρος του πλανήτη, όπου όλα τα μεγέθη της κινηματογραφικής παραγωγής συνυπάρχουν. Το «Gravity» και ο Τζορτζ Κλούνεϊ έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα την ίδια ώρα με το «Wild Duck». Ήταν πολύτιμο για μένα το δέσιμο που είχα εκεί με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα City to City. Η κορυφαία εμπειρία μου όμως στο Τορόντο ήταν η συνάντηση ύστερα από 18 χρόνια με έναν σπουδαίο μέντορά μου, τον Γερμανό σκηνοθέτη Έντγκαρ Ράιτζ (γνωστός από την σειρά των πολύωρων ταινιών «Heimat»). Του είχα πάρει μια τετράωρη συνέντευξη στο Μόναχο το 1995 για την πτυχιακή μου εργασία και το 2013 παρουσίασα την ταινία μου στο ίδιο φεστιβάλ με το δικό του αριστουργηματικό «Home from home - Chronicle of a vision».

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 2
Υπογράφοντας αυτόγραφα στους Κορεάτες φαν

ΛΟΝΔΙΝΟ / Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ευρωπαϊκή πρεμιέρα, 21st Raindance Film Festival (25/9-6/10/13)
Επιστροφή στο Λονδίνο, όπου έζησα­ 18 χρόνια, ύστερα από 7 χρόνια απουσίας. Χαίρομαι που το «Wild Duck» παίχτηκε στο φεστιβάλ ενός ακόμη μέντορά μου, του Έλιοτ Γκρόουβ, ιδρυτή του Raindance, του πιο ανεξάρτητου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ευρώπης και κάτι σαν προσωπικού spiritual home για μένα. Φυσικά όλοι μου οι φίλοι ήρθαν στην προβολή της ταινίας. Φιλοξενήθηκα, μάλιστα, μαζί με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη από τη μητέρα της συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ («Το νησί») σε ένα εκπληκτικό σπίτι όπου νιώθαμε σαν χόμπιτ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 3
Επίσημη προυσίαση των φεστιβαλικών καλεσμένων στο Μπουσάν

ΜΠΟΥΣΑΝ/ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ασιατική πρεμιέρα, 18th Busan Film Festival (3-12/10/13)
Ύστερα από 7.000 χλμ. πτήσης έφτασα στο μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ασία κι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στον κόσμο. Η έναρξη έγινε­ μπροστά σε 6.000 θεατές. Όλοι οι συμμετέχοντες ήμασταν στη σειρά­ με τους υπόλοιπους καλεσμένους­ και περιμέναμε. Πριν από μένα στεκόταν μια Κορεάτισσα σταρ σε χρυσαφί τουαλέτα. Κάποια στιγμή­ άκουσα στο μικρόφωνο κάποιον­ να φωνάζει: «YAAANNNIIIIIISSS SAAAAAKAAARIDIIIIS WILD DUCK». Άνοιξε μια συρόμενη πόρτα και βρέθηκα μπροστά σε 200 φωτογράφους και χιλιάδες θεατές. Πολιτιστικό σοκ. Οι αίθουσες τεράστιες και πάντα γεμάτες. Μετά τη συζήτηση με το κοινό­ υπέγραφα αυτόγραφα για πολλή ώρα – δύσκολο να σου συλλαβίζουν οι Κορεάτες το όνομά τους... Στο Μπουσάν ταξίδεψα με ένα γκρουπ από Ευρωπαίους σκηνοθέτες, με την οργάνωση του European Film Promotion. Έγινα φίλος με τον Πολωνοβρετανό σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι («The Last Resort», «Ida»). Και φυσικά ήταν και ο Κιμ Kι-Ντουκ εκεί. Δεν δίστασα να ποζάρω δίπλα του.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 4
Μπροστά στο διάσημο «Φασόλι» του Σικάγο

ΣΙΚΑΓΟ / ΗΠΑ
Αμερικανική πρεμιέρα, 49th Chicago Film Festival (11-25/10/13)
Μια πόλη με καταπληκτική αρχιτεκτονική και jazz που ξεχειλίζει από παντού. Το πρώτο βράδυ μετά την ταινία έναρξης γνώρισα τη Λάνα, δηλαδή τον πρώην Λάρι Γουατσόφσκι, αδερφό του Άντι της τριλογίας του «Matrix», που έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου. Μου είπε για τη μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα και τη Μύκονο. Ήταν εντυπωσιακό ότι ασχολήθηκε ώρα μαζί μου για να μου συστήσει εστιατόρια, μπαρ και πάρκα που έπρεπε να επισκεφθώ στο Σικάγο. Η Λάνα είναι μόνιμη κάτοικος της πόλης και με τον αδερφό της έχουν εκεί το στούντιό τους.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 5
Οι... Χρυσές Μελωδίες του Σάο Πάολο

ΣΑΟ ΠΑΟλΟ / ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νοτιοαμερικάνικη πρεμιέρα, 37th Mostra - Sao Paulo International Film Festival (18-31/10/13)
Μας πήγαν όλους τους καλεσμένους σε ένα γκέι κλαμπ, όπου μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα στην είσοδο... Κάποια στιγμή είμαι σίγουρος ότι ο DJ έπαιζε μια παραλλαγή Χιώτη με σάμπα. ΘεσσαλονΙκη / ΕλλΑδα Ελληνική πρεμιέρα, Διαγωνιστικό 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1-10/11/13) Μεγάλη συγκίνηση. Σε αυτό το φεστιβάλ ωρίμασα ως θεατής και τώρα συμμετείχα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του. Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε και πίστεψε στην ταινία μου – κάτι που ένιω­σα στα πέρατα της Γης, όταν κορυφαίοι προγραμματιστές μου έλεγαν: «If Dimitris Eipides chose your film, then it’s a good film». Στην πρεμιέρα στο Ολύμπιον είχε έρθει ο μισός Νομός Πέλλας. Στο αυτοσχέδιο πάρτι μας στον Θερμαϊκό η Κωνσταντίνα Βούλγαρη έλεγε: «Αγαπάμε πάρτι με 60άρες θείες και χειροποίητες μαμαδίστικες πίτες».

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 6
Γυρίσματα στη βόρεια Ελλάδα

ΓΚΟΑ / ΙΝΔΙΑ
44th International Film Festival of India, Goa (20-30/11/13)
Έχω ταξιδέψει ήδη τρεις φορές στην Ινδία, την αγαπώ πολύ και αυτό το φεστιβάλ δεν θα το έχανα με τίποτα. Είχα την τύχη να συμπέσω με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη («J.A.C.E.»), την Πένυ Παναγιωτοπούλου («Semptember») και τη Μαρία Ντούζα («Το Δέντρο και η Κούνια») και πέρασα εκπληκτικά μαζί τους. Πολύ γέλιο. ΒρυξΕλλες / ΒΕλγιο Premiere Film in Contemporary Greek Cinema - BOZAR, Brussels (4.3.14) Το «Wild Duck» ήταν η ταινία έναρξης του αφιερώματος στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, μια πρωτοβουλία της Βασιλικής Ταινιοθήκης των Βρυξελλών Cinematek σε συνεργασία με το Bozar (www.bozar.be) και την εθελοντική πρωτοβουλία Ελλήνων του Βελγίου. Με υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές, ξεναγήθηκα και στο ευρωκοινοβούλιο και γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Δεν θα ξεχάσω τα Κούλουμα που έκανα με τους φιλόξενους Έλληνες του Βελγίου.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ «Wild Duck»

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 7

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Εξαιρετικός ηθοποιός, ένα μεγάλο ταλέντο που λάμπει στην ταινία και τη «σηκώνει» όλη επάνω του. Ένας από τους παλιότερους φίλους μου (ήμασταν και συγκάτοικοι στο Λονδίνο) πρωταγωνιστεί στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 8

ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ
Ό,τι κι αν πω για το ταλέντο της Θέμιδας είναι λίγο. Την αγαπώ πολύ, ονειρευόμαστε χρόνια τώρα να παίξει σε ταινία μου. Αυτό που έχει δώσει στο χαρακτήρα της Παναγιώτας είναι εκπληκτικό.

Το μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι του «Wild Duck» - εικόνα 9

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η σπίθα και η αμεσότητα που έφερε στο χαρακτήρα του Νίκου έχουν τεράστια σημασία για την πλοκή της ιστορίας. Έπαιξε στη μικρού μήκους ταινία μου «Αλήθεια», ήρθε και στο «Wild Duck». Είναι πάντα δίπλα μου.

Περισσότερες πληροφορίες

Wild Duck

3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 85 '
  • Γιάννης Σακαρίδης

Ένας χρεοκοπημένος μηχανικός τηλεπικοινωνιών αναλαμβάνει να τσεκάρει μια υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών και η έρευνά του τον οδηγεί σε μια παράνομα τοποθετημένη μέσα σε πολυκατοικία κεραία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.