Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

2,5

Θεαματική και έντονα πολιτική για τα κόμικς χολιγουντιανά δεδομένα περιπέτεια, πιστή στην υπερηρωική κινηματογραφική συνταγή της Marvel.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

Με τη βοήθεια της Μαύρης Χήρας κι έχοντας στο κατόπι του έναν μυστηριώδη δολοφόνο, ο Στιβ Ρότζερς καλείται να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη συνωμοσία στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Θεαματική και έντονα πολιτική για τα κόμικς χολιγουντιανά δεδομένα περιπέτεια, πιστή στην υπερηρωική κινηματογραφική συνταγή της Marvel.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα - εικόνα 1

Γέννημα των πατριωτικών αναγκών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Captain America είναι ένας από τους πρώτους χάρτινους υπερήρωες που δημιούργησε η Marvel Comics (το 1941 διά χειρός Τζο Σάι­μον και Τζακ Κίρμπι) και φυσικά ο «Πρώτος Εκδικητής», όπως ήταν ο τίτλος της προ τριετίας θριαμβευτικής κινηματογραφικής του επανεμφάνισης. Μιας επανεμφάνισης η οποία όχι μόνο συνοδεύτηκε από εμπορική επιτυχία (370,6 εκατ. δολάρια παγκοσμίως), αλλά κατάφερε να εντάξει αρμονικά στο πάνθεον των «Εκδικητών» της Marvel τον πλέον παλιομοδίτικο υπερήρωα από όλους, έναν Αμερικανό πατριώτη ντυμένο με την αστερόεσσα.
Με αύρα κλασικής πολεμικής ταινίας, ο «Πρώτος Εκδικητής» του Τζο Τζόνστον διατήρησε τον clean cut χαρακτήρα του Στιβ Ρότζερς, ενός στρατιώτη ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποκτά υπερδυνάμεις χάρη σε ένα μυστικό πείραμα, περιόρισε όμως τον πατριωτικό χαρακτήρα των κατορθωμάτων του και συνδύασε εύστοχα τις κόμικς ευκολίες του πρωτοτύπου με έναν ενήλικο για τα multiplex δεδομένα ρεαλισμό. Το ίδιο σεναριακό δίδυμο των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι­ αναλαμβάνει να συνεχίσει λοιπόν τις περιπέτειες του συμπαθούς προστάτη του καλού, ο οποίος από τη δεκαετία του ’40 και περνώντας από την περιπέτεια των κινηματογραφικών «Εκδικητών» βρίσκεται πλέον στο σήμερα, με το οποίο δυσκολεύεται ακόμη να συντονιστεί.

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα - εικόνα 2

Τα προβλήματά του όμως θα γίνουν εντονότερα όταν βρεθεί στο κέντρο μιας συνωμοσίας που εξυφαίνεται στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. κι έχει βγάλει εκτός μάχης τον επιχειρησιακό αρχηγό της Νικ Φιούρι. Με τη βοήθεια της Μαύρης Χήρας θα βρεθεί στα ίχνη του «αόρατου» αρχισυνωμότη κι ενός επικίνδυνου σχεδίου που σκοπό έχει την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά για να το εμποδίσει θα πρέπει αφενός να στραφεί ενάντια στην Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και αφετέρου να αντιμετωπίσει τον «Στρατιώτη του Χειμώνα», έναν ανίκητο δολοφόνο που τον καταδιώκει.
Οι άνισοι αδερφοί Ρούσο των τηλεο­πτικών «Community» και «Arrested development» αλλά και του «Στους Δύο Τρίτος δεν Χωρεί» διατηρούν το χάρτινα ρεαλιστικό τόνο, επιβάλ­λουν ένα σφιχτό τέμπο και αξιοποιούν την παρουσία της χιουμοριστικά σέξι Μαύρης Χήρας (Σκ. Γιόχανσον) όσο και του ύποπτου Συμβούλου Παγκόσμιας Ασφάλειας Αλεξάντερ Πιρς (Ρ. Ρέντφορντ). Ισορροπούν τις σκηνές θεαματικής καταστροφής με καλομονταρισμένες μάχες σώμα με σώμα και σεναριακές ανάσες που δίνουν χώρο στους χαρακτήρες, ενώ η έντονα πολιτική για τα χολιγουντιανά στάνταρντ χροιά που κουβαλά η συνωμοσία είναι ένα τολμηρό μπόνους. Το προβλέψιμο­ ­φινάλε δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς προετοιμάζοντάς μας για το σίκουελ, πιστό στη θαυματουργά χρυσοφόρα συνταγή που ανανεώνει και ανακυκλώνει διαρκώς τη Marvel ­μυθολογία.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 136΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα

Captain America: The Winter Soldier
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 136 '
  • Άντονι και Τζο Ρούσο

Ο Στιβ Ρότζερς καλείται να αντιμετωπίσει μια συνωμοσία στο εσωτερικό της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., η οποία έχει βγάλει εκτός μάχης τον Νικ Φιούρι. Κυνηγημένος απ’ όλους κι έχοντας στο κατόπι του ένα μυστηριώδη δολοφόνο με το όνομα «Στρατιώτης του χειμώνα», θα ζητήσει τη βοήθεια της Νατάσα Ρόμανοφ και του Σαμ Γουίλσον, της Μάυρης Χήρας και του Φάλκον, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.