Μικρά Όμορφα Πλάσματα

2,5

Βραβείο ερμηνείας στο Λοκάρνο και κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα τρυφερό, αλλά υπερβολικά στρογγυλεμένο κοινωνικό δράμα χαρακτήρων.

Μικρά Όμορφα Πλάσματα

Δουλεύοντας σε ένα κέντρο περίθαλψης προβληματικών εφήβων, η νεαρή Γκρέις προσπαθεί να βοηθήσει τους ψυχολογικά ασταθείς ενοίκους του και να βάλει σε τάξη τη δική της προσωπική ζωή. Βραβείο ερμηνείας στο Λοκάρνο και κοινού στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα τρυφερό, αλλά υπερβολικά στρογγυλεμένο κοινωνικό δράμα χαρακτήρων.

Μικρά Όμορφα Πλάσματα - εικόνα 1

Στη δεκαετία του ’70 προβαλλόταν η τηλεοπτική εκπομπή «Μια ταινία, μια συζήτηση» κατά την οποία, και μετά το τέλος ενός «φιλμ προβληματισμού», ένα πάνελ ειδικών διασταύρωνε απόψεις επί επικαίρων –σχεδόν πάντα κοινωνικών– θεμάτων. Κλασικό δράμα του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, τα «Μικρά Όμορφα Πλάσματα» αποτελούν την καλύτερη και πλέον μοντέρνα εκδοχή αυτού του είδους ταινιών, όπου το μέλημα του δημιουργού να δώσει στον θεατή «τροφή για σκέψη» είναι σχεδόν πάντα ισχυρότερο από την αφηγηματική του ανάγκη.
Ακριβώς με αυτές τις προθέσεις και ξεκινώντας από προσωπικά βιώματα, καθώς ο ίδιος δούλεψε­ δύο χρόνια σε ίδρυμα για εφήβους με ανάρμοστη συμπεριφορά, ο Ντέστιν Κρέτον στήνει μια μυθοπλαστική παραλλαγή των εμπειριών του, διαθέτει όμως αρκετό ταλέντο για να αποφύγει πολλές από τις παγίδες μιας ταινίας μηνυμάτων. Πολλές, αλλά όχι όλες, καθώς η casual ρεαλιστική του προσέγγιση κρατάει μιαν­ απόσταση συναισθηματικής­ ασφάλειας απέναντι στους χαρακτήρες και το βαρύ δράμα του ποτέ δεν μπήγει τα νύχια βαθιά στην ορατή πληγή.

Μικρά Όμορφα Πλάσματα - εικόνα 2

Μια πληγή που κουβαλούν όλοι οι ήρωες του φιλμ, επιβλέποντες αλλά κι ένοικοι του κέντρου περίθαλψης προβληματικών εφήβων στο οποίο δουλεύει η νεαρή Γκρέις­. Φιλότιμη, θαρραλέα, υπομονετική, αγωνίζεται καθημερινά να βοηθήσει τους ψυχολογικά ασταθείς φιλοξενούμενούς του αλλά και να βάλει σε τάξη τη δική της προσωπική ζωή. Η απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη της αναστατώνει επικίνδυνα τη σχέση της με έναν συνάδελφο, η περίπτωση της κυνικής Τζέιντεν φέρνει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος κι ενώ αυτό το κουβάρι δυσλειτουργικών ανθρώπων, ανομολόγητων επιθυμιών και απωθημένων τραυμάτων μπλέκεται συγκινητικά, ξέρεις καλά πως τελικά θα τακτοποιηθεί με γλυκόπικρη συγκατάβαση, γερή δόση αισιοδοξίας και ακόμη­ μεγαλύτερη συγκίνηση. Εξ ου και τα βραβεία κοινού σε διάφορα φεστιβάλ, ανάμεσά τους και οι τελευταίες Νύχτες Πρεμιέρας, όπως και οι διακρίσεις (Φεστιβάλ Λοκάρνο) για την ερμηνεία της Μπρι Λάρσον («Δον Ζουάν», «Ονειρεμένο Τώρα»), του νέου it girl του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.
ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρά Όμορφα Πλάσματα

Short Term 12
2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ντέστιν Κρέτον

Δουλεύοντας σε ένα κέντρο περίθαλψης προβληματικών εφήβων, η νεαρή Γκρέις προσπαθεί να βοηθήσει τους ψυχολογικά ασταθείς ενοίκους του και να βάλει σε τάξη τη δική της προσωπική ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.