Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος

1

Εντελώς αμήχανο σεναριακά κοινωνικό δράμα, το οποίο αδυνατεί να βάλει σε τάξη την πλοκή, τις ιδέες και τις αλληγορίες του.

Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος

Ύστερα από πενταετή φυλάκιση για παραχάραξη δολαρίων, ο Ευαγόρας επιστρέφει στην κανονική ζωή της Λευκωσίας και αναζητά τον φίλο του Μιλέν, τον οποίο δεν κατέδωσε όταν συνελήφθη. Τα ίχνη του θα τον οδηγήσουν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα γνωρίσει την όμορφη Ντίτα και θα βρεθεί στο στόχαστρο της Ιντερπόλ. Εντελώς αμήχανο σεναριακά κοινωνικό δράμα, το οποίο αδυνατεί να βάλει σε τάξη την πλοκή, τις ιδέες και τις αλληγορίες του.

Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος - εικόνα 1

Πίσω από έναν τίτλο που παραπέμπει σε ιατρικό­ ντοκιμαντέρ, η τέταρτη­ ταινία του Ανδρέα Πάντζη είναι ένα δυομισάωρο κοινωνικό δράμα το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει και ως πολιτική αλληγορία για τις σύγχρονες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης, την επιρροή τους στις ανθρώπινες σχέσεις, την εμπιστοσύνη και την προδοσία. Η αλήθεια είναι πως ένα από τα ορατά προβλήματα του φιλόδοξου φιλμ είναι ότι θέλει να μιλήσει σχεδόν για τα πάντα, ξεκινώντας με μερικές αναίτια επεξηγηματικές σκηνές πάνω στην τούρκικη εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974.
Εμείς βρισκόμαστε έτσι κι αλλιώς στο 2002, όταν ο 35χρονος Ευαγόρας επιστρέφει στην καθημερινότητα της Λευκωσίας ύστερα από πενταετή φυλάκιση για παραχάραξη δολαρίων. Αναζητώντας τον φίλο του Μιλέν, τον οποίο δεν κατέδωσε όταν συνελήφθη, θα φτάσει στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου και θα γνωρίσει την όμορφη Ντίτα. Ζώντας το ρομαντικό έρωτά του μαζί της, θα συνεχίσει να ψάχνει τον Μιλέν, ο οποίος κρύβεται από έναν αποφασισμένο να τον ανακαλύψει πράκτορα της Interpol.

Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος - εικόνα 2

Απόλυτα ρηχό, το αστυνομικό μυστήριο μοιάζει να δουλεύει περισσότερο σαν πρόσχημα περιγραφής μιας δεμένης στον εκβιασμό και στην απάτη πραγματικότητας, όπου η εκμετάλλευση του (οικονομικά) ανίσχυρου είναι μόνιμη πρακτική. Μια θεματική που μετά τη «Σφαγή του Κόκορα» επανέρχεται στο έργο του Πάντζη, ο οποίος νιώθει πολύ πιο σίγουρος όταν κινείται στα χωράφια του συμβολισμού και της ξεκάθαρης παραβολής («Ο Βιασμός της Αφροδίτης», «Το Τάμα»).
Προσπαθώντας να υιοθετήσει εδώ μια πιο παραδοσιακή αφηγηματική φόρμα, προδίδεται όχι μόνο από τη χοντροκομμένη χρήση παλιομοδίτικων ιδεολογικών στερεότυπων (που δεν ενσωματώνονται σε μια «ρεαλιστική» πλοκή) αλλά και από ένα δραματικά ισχνό και γεμάτο ανακολουθίες σενάριο. Γιατί, παρά την τεράστια διάρκειά της, η ταινία υποφέρει από λογικά χάσματα (σαν να λείπουν ολόκληρες σκηνές), είναι αδύνατο να συγκρατήσει τις αφέλειές της (ο Μιλέν δίνει πάρτι με προσκεκλημένους πρέσβεις και πολιτικούς ενώ ζει εν κρυπτώ!) και δεν μπορεί να βρει… παρηγοριά ούτε στην αμήχανη ερμηνεία του βασικού πρωταγωνιστή της.

Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία. 2013. Διάρκεια: 149΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος

1
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 149 '
  • Ανδρέας Πάντζης

Ύστερα από πενταετή φυλάκιση για παραχάραξη δολαρίων, ο Ευαγόρας επιστρέφει στην κανονική ζωή της Λευκωσίας και αναζητά τον φίλο του Μιλέν, τον οποίο δεν κατέδωσε όταν συνελήφθη. Τα ίχνη του θα τον οδηγήσουν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα γνωρίσει την όμορφη Ντίτα και θα βρεθεί στο στόχαστρο της Ιντερπόλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.