6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη

Το «Ρενουάρ», που βγήκε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα, μας θυμίζει ότι η οθόνη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως… καμβάς ζωής. Εμείς διαλέγουμε έξι από τις πιο εικαστικές στιγμές της 7ης τέχνης.

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη

Το «Ρενουάρ», που κυκλοφορεί στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα, μας θυμίζει ότι η οθόνη έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως… καμβάς ζωής. Εμείς διαλέγουμε έξι από τις πιο εικαστικές στιγμές της 7ης τέχνης.

El Greco (2007)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 1

Ο Γιάννης Σμαραγδής μετέφερε τη ζωή του σπουδαίου εικαστικού της Αναγέννησης και θεμελιωτή του μανιερισμού με τον πομπώδη και μεγαλοπρεπή τρόπο που άρμοζε στην κινηματογραφική περίσταση. Η πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή παραγωγή χάρισε μέγεθος στην ταινία, αλλά διασάλευσε τη συνεκτικότητα του φιλόδοξου βιογραφικού έπους.

Πέρα από τον Πικάσο (1996)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 2

Ο Τζέιμς Άιβορι επιλέγει να μη μεταφέρει ολόκληρη τη ζωή του εκκεντρικού Ισπανού, αλλά να επικεντρωθεί στο θυελλώδη έρωτά του με τη Φρανσουάζ Ζιλό. Ο Άντονι Χόπκινς μπαίνει στο πετσί του ρόλου και ερμηνεύει με πιστότητα το τυραννικό πάθος του Πικάσο για τη νεαρή κοπέλα σε μια αφόρητα ακαδημαϊκή βιογραφία.

Καραβάτζιο (1986)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 3

Μέγιστος στιλίστας, σκανδαλώδης και αντισυμβατικός, ο Ντέρεκ Τζάρμαν μεταφέρει στην οθόνη τα έργα και τις ημέρες του μπαρόκ ζωγράφου σε μια τολμηρή προσωπική ανάγνωση της ταραχώδους ζωής του. Εικονογραφημένη στην εντέλεια, η ταινία θα αποτελέσει μια από τις εμβληματικές στιγμές στην καριέρα του Βρετανού δεξιοτέχνη.

Φρίντα (2002)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 4

Η ερμηνεία της Σάλμα Χάγεκ ως Φρίντα Κάλο αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα της. Με πλημμυρισμένη στο χρώμα φωτογραφία και εξαιρετική ποιότητα παραγωγής, το φιλμ της Τζούλι Τέιμορ θα ζωντανέψει μια ολόκληρη εποχή και μαζί της τη φλογερή τέχνη της Μεξικάνας ζωγράφου. Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ μουσικής και μακιγιάζ.

Ρενουάρ (2013)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 5

Το 1915, ο ιμπρεσιονιστής Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ και ο γιος του Ζαν –ο μετέπειτα σπουδαίος σκηνοθέτης– συναντιούνται στη Γαλλική Ριβιέρα αλλά και στο ατίθασο πνεύμα της νεαρής Αντρέ. Ο ερωτισμός της θα συνεπάρει και θα εμπνεύσει πατέρα και γιο, σε μια εικαστικά εντυπωσιακή, πνιγμένη στα χρώματα της φύσης αληθινή ιστορία.

Πόλοκ, ο Ασυμβίβαστος (2000)

6 βιογραφίες που ζωγραφίζουν στην οθόνη - εικόνα 6

Δέκα χρόνια πήρε στον Εντ Χάρις η προετοιμασία του σκηνοθετικού του ντεμπούτου πάνω στη βιογραφία του Τζάκσον Πόλοκ. Χύνοντας δεκάδες κιλά μπογιάς πάνω στους καμβάδες, ο υποψήφιος για Όσκαρ Χάρις κατάφερε, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, να δώσει ορμή, πιστότητα και συναίσθημα στο φιλμ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρενουάρ

Renoir
2,5
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 111 '
  • Ζιλ Μπουρντό

Στην Κυανή Ακτή του 1915 ο 74χρονος ζωγράφος Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ βρίσκει έμπνευση στο πρόσωπο (και το γυμνό σώμα) της δυναμικής και ανεξάρτητης Αντρέ. Το νεαρό μοντέλο θα ερωτευτεί όμως ο γιος του Ζαν, ο οποίος επιστρέφει τραυματισμένος από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.