Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου

Ντοκιμαντέρ 2008 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93'

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Στέλιος Κούλογλου

ΠληροφορίεςΠληροφορίες και κριτικές για την ταινία
 • CostasP (kostaspasaloukos.blogspot.com) πριν από 9 χρόνια

  3,5 αστεράκΑ Πάρα πολύ καλό ντοκιμαντέρ. Και σκηνοθετικά και τοποθετημένο ιδεολογικά. Ειδικά στο τελευταίο μέρος πιστέυω πως μπορέι να πείσει κάποιον ο οποίος είναι καλοπροαίρετος και μη υποψιασμένος για το τι γίνεται. Βέβαια δε λέει κάτι καινούργιο για τους «μυημένους» απλά υπάρχουν πλέον αποδείξεις μέσα από προσωπικές επώνυμες μαρτυρίες, που είναι βέβαιο πως θα διαψευσθούν από την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ και ούτε θα γίνει κάποια δίκη αφού αμφιβάλω αν πάει να καταθέσει κάποιος εναντίον της ή βρει «χειροπιαστές» αποδείξεις όπου θα ευσταθούν αυτές σε ένα «δίκαιο» (άραγε υπάρχει άδικο δικαστήριο;;;… μπα δε νομίζω…) δικαστήριο…

  Επίσης αυτό που μου κάνει εντύπωση, για τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ, είναι το πως λέγονται τέτοια πράγματα με κάποια σχετική ευκολία σήμερα και επώνυμα. Δηλαδή αν ήμουν κακοπροαίρετος στις προθέσεις του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ θα σκεφτόμουν: μήπως γίνονται για να φοβίσουν περισσότερο τις συνειδήσεις και τις φωνές αντίδρασης των Λαών και των Λαϊκών Κυβερνήσεων τους… αφού η κατάληξη της αντίστασης τους θα είναι κάτω από ένα μέτρο χώμα αν δεν αποδώσουν όλες οι άλλες μέθοδοι: οικονομικοί δολοφόνοι, τσακάλια, πραξικόπημα, στρατιωτική επέμβαση… Ένα είδος διαφορετικής και εναλλακτικής τρομοκρατίας με μία έννοια.

  Επειδή δεν είμαι όμως κακοπροαίρετος με τις προθέσεις του βιβλίου του Τζον Πέρκινς και στη συνέχεια με το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου δε θα ήθελα να πιστέψω κάτι τέτοιο πως ισχύει.

  Ο Στέλιος Κούλογλου που παραβρέθηκε ανάμεσα στις δύο τελευταίες προβολές που έγιναν χθες 11-1-2009 στο Σινέ Παράδεισο, στον Κορυδαλλό, είπε πράγματα που περίμενα κατά ένα τρόπο:
  >>> για τη ταινία:
  Ότι πάει σχετικά καλά (διανομή και εισιτήρια) αναλόγως το γενικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, πως οι New York Times (όπου είναι με το συντηρητικό κατεστημένο των ΗΠΑ) είπαν καλά λόγια για το σκηνοθετικό κομμάτι της ταινίας αλλά όχι βέβαια για το πολιτικό της μέρος, πως στις ΗΠΑ δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα για τη διανομή και λογοκρισία της ταινίας, πως παίχτηκε σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, πως θα προωθήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες το ντοκιμαντέρ στη Νότια Αμερική, πως ο Τζον Πέρκινς είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ζει και βασιλεύει ακόμα, και άλλα πολλά που δεν θυμάμαι. Απαντούσε εν ολίγης σε ερωτήσεις θεατών.
  >>> για την αποπομπή του από την ΕΡΤ:
  Πως ήταν αναμενόμενη αφού αρκετά πριν το γεγονός όλο προβλήματα συναντούσε στις εκπομπές του ή έφταναν σε αυτό οι απόηχοι της «δυσαρεστημένης» διοίκησης της ΕΡΤ, πως η ΕΡΤ δεν πηγαίνει καθόλου καλά οικονομικά και γίνετε κατασπατάληση και κατευθυνόμενη επιχορήγηση των κονδυλίων της για τις τηλεοπτικές εκπομπές γενικά, και άλλα.
  >>> για το tvxs.gr:
  Πως είναι το νέο μέσο δημοσιογραφίας -μέσω του διαδικτύου δηλαδή- που σίγουρα είναι το μέλλον από εδώ και πέρα, πως δε μπορεί αυτή τη στιγμή τουλάχιστο εκτός των διαφημίσεων να υποστηρίξει οικονομικά αλλιώς την όλη προσπάθεια, και άλλα.

  Τέλος θα πω πως είναι ένα ντοκιμαντέρ που δε πρέπει να χάσετε με τίποτα!